Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Răspunsurile noastre imunitare la infecții sunt influențate de mai mulți factori extrinseci, inclusiv vremea, interacțiunile sociale și dieta. Iar cercetătorii au ajuns la concluzia că o dietă bogată în grăsimi, dar cu conținut scăzut de carbohidrați, precum dieta Ketogenică, te poate ajuta să scapi de gripă.
Potrivit unui studiu realizat de cercetători ai Universității Yale, care a fost publicat în revista Science Immunology (link direct studiu), șoarecii hrăniți cu o dietă ketogenică au fost mai capabili să combată virusul gripei decât șoarecii hrăniți cu alimente bogate în carbohidrați.
Dieta ketogenică – care, în cazul oamenilor, include carne, pește, păsări de curte și legume fără amidon - activează un subset de celule T din plămâni care nu au fost asociate anterior cu răspunsul sistemului imunitar la gripă, sporind producția de mucus din celulele căilor respiratorii care pot prinde eficient virusul, relatează cercetătorii.
„Aceasta a fost o constatare total neașteptată", a declarat co-autorul Akiko Iwasaki, profesor la catedra Waldemar Von Zedtwitz de imunobiologie și biologie moleculară, celulară și de dezvoltare, și un cercetător al Institutului Medical Howard Hughes.
„Acest studiu arată că modul în care organismul arde grăsimile pentru a produce corpuri cetonice din alimentele pe care le mâncăm, poate alimenta sistemul imunitar să lupte împotriva gripei", a spus Visha Deep Dixit - profesor de medicină comparată și imunobiologie la Waldemar Von Zedtwitz.
Cu această dietă, eliminați aproape toți carbohidrații. Acest lucru face ca organismul să ardă grăsimea pentru energie, o stare numită cetoză. Trebuie să mâncați alimente care, în total, să conțină 70% până la 80% grăsimi, 10% până la 20% proteine și 5% până la 10% carbohidrați.
Echilibrați suma procentelor la 100%, evident. Cercetările arată că această dietă vă poate ajuta să pierdeți în greutate, dar poate duce și la efecte secundare, cum ar fi constipația și oboseala. Pe termen lung, aceasta poate crește riscul de osteoporoză, pietre la rinichi și boli de inimă.
Chiar dacă dieta ketogenică, sau dieta keto, a crescut în popularitate în ultimii ani, aceasta există de fapt în domeniul medical de aproape un secol. Cu toate acestea, dieta keto nu a fost creată sau studiată inițial pentru pierderea în greutate.
Credeți sau nu, această dietă a fost concepută inițial pentru a trata epilepsia, potrivit unui studiu publicat în Frontiers in Neuroscience. Cu toate acestea, odată ce oamenii au început să promoveze ideea că keto este o opțiune excelentă pentru a pierde în greutate în timp ce se consumă alimente precum unt și șuncă, a devenit ca o opțiune de dietă la modă. Și mulți oameni raportează rezultate de succes.
Singura problemă? Ei bine, nu există studii privind efectele pe termen lung ale acestui mod de alimentație, subliniază Penn Medicine. Așa că, deși oamenii sunt entuziasmați de scăderea cifrelor de pe cântar, nu se știe ce se întâmplă cu corpul lor în interior. Totul, de la sănătatea inimii lor la sănătatea digestivă, ar putea fi în pericol.
Lucrul care îi atrage pe cei mai mulți oameni la dieta keto este, probabil, ceea ce o face cea mai periculoasă: este vorba despre un aport ridicat de grăsimi. Mai exact, este vorba despre un aport ridicat de grăsimi saturate. În timp ce fiecare dietă are nevoie de o anumită cantitate de grăsimi, keto necesită ca o persoană să obțină undeva în jur de 90% din caloriile zilnice din grăsimi, potrivit Harvard Medical School.
Află Spectacola.ro ce alte riscuri pentru sănătate presupune dieta Keto.
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.