Dacă Jocurile Olimpice 2024 ar fi avut o competiție culinară, atunci brioșa cu ciocolată din sala de mese ar fi câștigat fără îndoială medalia de aur.
Acest desert a devenit faimos după ce înotătorul norvegian Henrik Christiansen a postat pe TikTok videoclipuri în care înfuleca și savura brioșele cu o poftă de nedescris.
Vezi și:
Marți 13 - ce ascunde această zi încărcată de ghinion. Ce să nu faci azi
Stresul, impact asupra colesterolului. Dr. Sorin Băilă: Are logică
Foto: Freepik @Racool_studio
Într-un videoclip, el a dezvăuit că a adunat un întreg sertar plinde brioșe, glumind că are o "problemă".
"Băieți, cred că am o problemă", a scrie el alături de videoclipul de pe TikTok în care arăta sertarul plin de brioșe.
Într-un alt videoclip, Henrik Christiansen, autointitulat "omul olimpic al brioșelor", apare plimbându-se prin sală cu câte două brioșe în fiecare mână.
Deși mulți sportivi s-au plâns că mâncarea din satul olimpic din Paris nua fost bine primită de sportivi, brioșele cu ciocolată par să fi salvat reputația sălii de mese.
Jucătorul american de volei Erik Shoji a lăudat brioșa, numind-o "cel mai bun lucru pe care l-am mâncat în sala de mese", descriind-o ca fiind moale, umedă și lipicioasă. Mai mult, a adăugat că i-a dat nota maximă, 10 din 10.
"Cel mai bun lucru pe care l-am mâncat în sala de mese. Este moale și umedă și lipicioasă. Aș putea mânca toată chestia asta, dar probabil că nu ar trebui", a spus el între două mușcături.
Popularitatea brioșei a dus la o adevărată frenezei printre sportivi. Înotătoarea Quah Jing Wen chiar a glumit c ăevită să încerce brioșele de teamă să nu fie considerată un rival al lui Henrik Christiansen.
Acasă, bucătarii amatori au încercat că recreeze faimoasa brioșă. Danielle Sepsy, un brutar profesionist, a dezvoltat o rețetă similară și a postat-o pe TikTok, atrăgând rapid sute de mii de vizualizări.
Nu rata: Un dietetician oncolog dezvăluie cele 3 rețete care ajută la prevenirea cancerului de colon
Ea a dezvăluit secretul brioșei: adăugarea budincii de ciocolată, care conferă desertului o textură densă. Ea a spus că brioșele sunt simple și durează mai puțin de o oră pentru a fi create.
"Amestecul de budincă adaugă umezeală și conferă brioșelor o textură mai densă", a spus ea.
Un alt creator de conținut, Thessa Sombilon, a observat un interes rescut pentru un videoclip mai vechi despre brioșele cu ciocolată și a decis să actualizeze rețeta.
Ea a subliniat importanța unui aluat ușor amestecat pentru a obține brioșe fragede și umede și a recomandat utilizarea ciocolatei de înaltă calitate pentru o aromă superioară.
Mai exact, Thessa Sombilon recomandă să nu amestecați prea mult aluatul pentru a vă asigura că brioșele sunt fragede și umede.
"Folosiți ciocolată de înaltă calitate. Asta face o mare diferență în aromă", a adăugat ea.
Brioșa cu ciocolată de la Jocurile Olimpice a devenit un adevărat fenomen, atât în rândul sportivilor, cât și în bucătăriile casnice.
Rețeta de brioșe de la Jocurile Olimpice - Thessa
Ingrediente
150g făină universală
50g pudră de cacao neîndulcită
1 linguriță praf de copt
1/2 lingurițe bicarbonat de sodiu
1/2 linguriță sare
200g zahăr brun
2 ouă mari, la temperatura camerei
120ml ulei vegetal
240ml lapte bătut sau 1 cană lapte + 1 linguriță oțet
1 linguriță extract de vanilie bucăți de ciocolată neagră pentru topping
100g ciocolată neagră topită
Pentru ganache de ciocolată:
- ceașcă de smântână grasă
- 1 ceașcă de chipsuri sau bucăți de ciocolată neagră
Mod de preparare:
Într-un bol mare, combinați făina, zahărul brun, pudra de cacao, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și sarea.
Bateți împreună laptele bătut, uleiul de ouă și vanilia până la omogenizare.
Se încorporează ușor ciocolata neagră topită până se combină complet.
Se dă aluatul la rece pentru cel puțin 20 de minute.
Preîncălziți cuptorul
Preîncălziți cuptorul la 200°C și tapetați o formă de brioșe cu forme de hârtie.
Răspândiți aluatul uniform între formele pentru brioșe, umplând fiecare cu aproximativ 3/4.
Aruncați câteva bucăți de ciocolată pe vârful aluatului.
Coaceți timp de 8 minute la foc mare și reduceți focul la 150 C și coaceți timp de 10 minute sau până când o scobitoare introdusă în centrul unei brioșe iese cu câteva firimituri umede.
Lăsați brioșele să se răcească în formă timp de 5 minute, apoi transferați-le pe un suport de sârmă pentru a se răci complet.
Instrucțiuni pentru ganache-ul de ciocolată: Într-o cratiță mică, încălziți smântâna grea la foc mediu până când începe să fiarbă.
Nu o lăsați să fiarbă.
Se pune ciocolata neagră tocată mărunt într-un bol termorezistent.