Așezarea alimentelor în frigider poate părea un lucru simplu, dar aparent nu este chiar așa. Ba chiar mulți dintre noi facem greșeli uriașe în încercarea de a face cât mai mult loc în frigider sau de a-l face să arate cât mai bine.
Chiar dacă frigiderele vin deja din magazine cu rafturi și spații special create pentru anumite alimente, s-ar putea să fie doar de dragul design-ului, pentru că în realitate, siguranța alimentară este mai importantă decât decorul în frigider.
Cele 5 alimente pe care să nu le mai pui niciodată pe ușa frigiderului
Există 5 alimente pe care nu ar trebui să le mai punem niciodată pe ușa frigiderului, deși o facem deja.
Primul este laptele. Deși ușa pare cel mai bun loc pentru o cutie sau o sticlă de lapte, pentru că stă dreaptă, asta e cea mai proastă opțiune. Temperaturile mai ridicate favorizează dezvoltarea bacteriilor, iar laptele ținut pe ușă, unde este expu constant la variații de temperatură, se va strica mai repede.
U.S. Dairy recomandă să păstrezi laptele în spatele frigiderului, acolo unde temperaturile sunt cele mai scăzute.
Apoi, ouăle. Chiar dacă unele frigidere au un suport special pentru ouă în ușă, aceasta nu este poziția potrivită pentru a menține temperatura ideală de depozitare. Potrivit American Egg Board, ouăle se păstrează cel mai bine pe un raft din interior, unde temperatura este mai constantă. Ouăle ar trebui ținute și în ambalajul original, deoarece, după cum notează American Egg Board, cutia previne pierderea de umiditate și protejează ouăle de absorbția mirosurilor sau aromelor de la alte alimente.
Următorul aliment este carnea, orice tip de carne. Când gătești cu carne crudă, manipularea sigură începe cu depozitarea corectă. Carnea crudă are lichide în ambalaj care pot contamina alte alimente dacă intră în contact cu ele. În plus, temperaturile fluctuante de pe ușp nu sunt sigure pentru carne.
Cel mai bun loc pentru carnea crudă este raftul de jos al frigiderului, împachetată strâns în plastic sau într-un recipient etanș ca să nu se scurgă, potrivit Eating Well.
Un alt aliment… o categorie de alimente, de fapt, sunt fructele și legumele. E tentant să pui struguri sau morcovi pe ușă ca să le ai la îndemână pentru o gustare rapidă, dar pentru fructe și legume sunt făcute sertare speciale care “oferă un mediu optim de depozitare”, potrivit USDA.
Mai mult, la majoritatea frigiderelor, nivelul de umiditate din sertare poate fi ajustat, astfel încât să poți avea compartimente separate: unul pentru fructe și altul pentru legume (fructele au nevoie de umiditate mai scăzută, legumele de umiditate mai ridicată).
Ultimul aliment este brânza care are și ea un loc dedicat în frigider. Sertaru îngust este gândit pentru brânzeturi.
Potrivit USDA, “aer suplimentar rece este direcționat în sertar pentru a menține produsele foarte reci fără a le îngheța”, ceea ce este ideal pentru brânză. Acest sertar este bun și pentru mezeluri.