De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
Există mai multe tipuri de scorțișoară. Scorțișoara Cassia, originară din China, este cel mai frecvent tip vândut în America de Nord. Scorțișoara de Ceylon, originară din Sri Lanka, este comună în alte țări și este cunoscută drept scorțișoara „adevărată".
Folosită ca mirodenii de mii de ani, scorțișoara provine din scoarța copacului de scorțișoară. Uleiurile esențiale sunt făcute din scoarță, frunze sau crenguțe de scorțișoară de casia.
Scorțișoara are o istorie lungă ca medicament tradițional, folosit inclusiv pentru bronșită. Astăzi, unele persoane folosesc scorțișoară ca supliment alimentar pentru probleme gastro-intestinale, pierderea poftei de mâncare și diabet, printre alte afecțiuni. Se găsește sub formă de praf, bucăți de coajă uscată, capsule, aromă (lichidă) și extract.
Există o cantitate decentă de studii despre scorțișoară efectuate la oameni, dar acestea nu susțin utilizarea scorțișoarei pentru multe afecțiuni.
Un studiu publicat în 2003, în jurnalul Diabetes Care, a arătat că scorțișoara ar putea ajuta la îmbunătățirea nivelului de glucoză și de lipide la pacienții cu diabet zaharat de tip 2.
Dar o revizuire sistematică din 2012 a 10 studii clinice controlate aleatoriu la persoane cu diabet de tip 2, inclusiv cel menționat, constată că scorțișoara de fapt nu ajută la reducerea nivelului de glucoză sau a hemoglobinei glicozilate A1c (HbA1c), o măsură pe termen lung de control a glucozei (zahăr din sânge).
Mai mult, într-un alt studiu de mică anvergură, pe un produs care conține scorțișoară, calciu și zinc, a arătat că acesta nu a îmbunătățit tensiunea arterială la persoanele cu diabet zaharat de tip 2.
Să aveți o glicemie cronică mare este o problemă de sănătate. Dacă este lăsată netratată, poate duce la diabet, boli de inimă și multe alte probleme de sănătate. Scorțișoara este binecunoscută pentru capacitatea sa de a scădea glicemia. Studiile au descoperit că acest condiment poate imita efectele insulinei, un hormon care ajută la eliminarea zahărului din sânge.
Deși dacă mănânci un pic de scorțișoară asta poate ajuta la scăderea glicemiei, consumul prea mare poate duce la scădere dramatică a acesteia. Și asta e foarte riscant, pentru că nu se știe exact ce cantitate e „prea mare" pentru a mai fi sigură. Scăderea pre amult a glicemiei se numește hipoglicemie și poate provoca oboseală, amețeli și, eventual, leșin.
Persoanele care prezintă cel mai mare risc de a avea glicemie scăzută sunt cele care iau medicamente pentru diabet. Acest lucru se datorează faptului că scorțișoara poate îmbunătăți efectele acestor medicamente și poate face ca glicemia să scadă prea mult.
Suplimentele de scorțișoară par a fi sigure pentru majoritatea oamenilor pentru utilizare pe termen scurt, dacă nu sunt luate în cantități mari. Unele persoane pot avea reacții alergice la scorțișoară.
Scorțișoara Cassia conține cantități diferite ale unui produs chimic numit cumarină, care ar putea provoca sau agrava boala hepatică. În cele mai multe cazuri, scorțișoara Cassia nu are suficientă cumarină pentru a vă îmbolnăvi. Cu toate acestea, pentru unii oameni, cum ar fi cei cu boală hepatică, administrarea unei cantități mari de scorțișoară de casia ar putea să le agraveze starea, spun experții de la Centrul Național american de Sănătate Complementară și Integrativă (NCCIH), din subordinea Institutului Național american pentru Sănătate (NIH).
Spre exemplu, un raport de caz care arată cum suplimentele cu scorțișoară au afectat grav, în doar o săptămână, starea sănătății unei femei de 73 de ani care lua medicamente pentru boală coronariană.
Scorțișoara nu trebuie utilizată, de asemenea, în locul îngrijirii medicale convenționale sau pentru a amâna consultul la medic dacă aveți probleme de sănătate. Acest lucru este valabil în special dacă aveți diabet.
Studiile efectuate pe animale au arătat că consumul prea mult de cumarin, care este abundent în scorțișoara Cassia, poate crește riscul anumitor tipuri de cancer. De exemplu, studiile efectuate asupra rozătoarelor au descoperit că prea multă de cumarină poate determina apariția tumorilor canceroase în plămâni, ficat și rinichi. Modul în care cumarina poate provoca tumori este neclar.
Dacă mâncați prea multă scorțișoară măcinată într-o singură priză puteți avea probleme de respirație. Acest lucru se datorează faptului că acest condiment are o textură fină care îl face ușor de înhalat. Inhalarea accidentală poate provoca tuse, reflez de vomă și vă va îngruna respirația. De asemenea, aldehida cinamică din scorțișoară este iritantă la gât și poate provoca probleme respiratorii suplimentare. Persoanele cu astm sau alte afecțiuni medicale care afectează respirația trebuie să fie deosebit de atente la inhalarea accidentală a scorțișoarei, deoarece sunt mai predispuse la probleme de respirație.
Scorțișoara poate fi sigură dacă o mâncați în cantități mici până la moderate, cu majoritatea medicamentelor. Cu toate acestea, prea multă poate fi toxică dacă luați medicamente pentru diabet, boli de inimă sau boli de ficat. Acest lucru se datorează faptului că scorțișoara poate interacționa cu aceste medicamente, fie îmbunătățindu-le prea mult efectele, fie intensificându-le efectele secundare. De exemplu, scorțișoara Cassia conține cantități mari de cumarină, care poate provoca toxicitate hepatică și daune dacă este consumată în cantități mari. Dacă luați medicamente care vă pot afecta ficatul, cum ar fi paracetamolul, acetaminofenul și statinele, prea multă scorțișoară poate crește riscul de leziuni hepatice.
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
Cum să cureți eficient ustensilele din lemn din bucătărie. Greșeala pe care ai făcut-o până acum care înmulțește bacteriile. Află acum!
Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.
Warren Buffett - lecțiile unui miliardar despre adevărata fericire. Cele 5 lucruri pe care trebuie să le cumperi ca să fii fericit.
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
Odată cu venirea iernii, cu zăpadă și îngheț, inevitabil ne confruntăm cu trotuare, scări sau alte suprafețe alunecoase.
Oțet în mașina de spălat? Iată ce se întâmplă cu hainele tale! De ce tot mai mulți oameni aleg acest truc simplu