EXCLUSIV Factorul care trebuie controlat la pacienții cu diabet și COVID-19. „E asociat cu un grad mare de mortalitate”, prof dr Gabriela Roman

china_coronavirus_pacient_spital_foto_xinhua_video_15540300 Coronavirus, China. Foto: printscreen Xinhua Video

Prof dr Gabriela Roman a explicat, la Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu, că un anumit factor, dacă nu este controlat, crește mult riscul de complicații și de mortalitate la...

Pacienții cu diabet au un risc mai mare de infectare cu coronavirus, dar și de a dezvolta forme grave ale bolii COVID-19, din păcate în multe cazuri aceasta soldându-se cu deces, a subliniat Prof dr Gabriela Roman, Președinta Federației Române de Diabet a arătat, EXCLUSIV la Academia de Sănătate. În cazul lor, trebuie controlat extrem de bine un anumit parametru.

„Multe studii acum arată faptul că lipsa controlului glicemic, valorile glicemice crescute sunt asociate cu o severitate foarte mare a bolii COVID-19 și cu o mortalitate foarte mare. Hiperglicemiile apărute în timpul internărilor cu COVID-19 pot să determine o rată de mortalitate astfel încât tratamentul și controlul glicemic sunt esențiale în această perioadă. Fie că acest tratament este condus la domiciliu de specialistul diabetolog, fie pe secțiile respective, în cazul pacientului diabetic toată atenția trebuie acordată controlului glicemic, de cele mai multe ori în colaborare cu noi, specialiștii diabetologi", a punctat profesorul.

La pacienții cu diabet și COVID-19 internați, medicii trebuie să instituie un anumit tratament intensiv, care presupune însă și o supraveghere extrem de atentă din partea cadrelor medicale. La problema glicemiei se adaugă, însă, și alte complicații.

„În mare, pentru persoanele cu diabet și cu COVID-19, cele internate pe secții și mai ales cele care au o evoluție severă, se impune insulinoterapie. Insulinoterapia în regim bazal-bolus, în regim intensiv, ceea ce nu este un lucru foarte ușor, pentru că asta presupune și o monitorizare frecventă a glicemiilor, o administrare frecventă a insulinelor, deci o întâlnire frecventă a personalului medical cu pacienții. Și bineînțeles, cum spuneam, colaborarea cu diabetologi, pentru conducerea acestui tratament. Sunt foarte multe lucruri la care trebuie să fie atenți cei care îngrijesc persoane cu diabet și cu COVID-19, nu doar controlul glicemic, ci și statusul general, valorile tensionale, prezența patologiei cardiovasculare, prezența patologiei renale, a bolii cronice de rinichi, urmărirea foarte atentă a posibilei apariții a acidozei, chiar și la valori oarecum apropiate de normal ale glicemiei. Deci, îngrijirea persoanei cu diabet în aceste condiții este extrem de complexă", a punctat prof dr Gabriela Roman.

De ce obezitatea de risc este factor de risc pentru COVID-19 și de ce crește mortalitatea, aflați în video: 

Google News icon  Urmărește-ne și pe Google News - abonează‑te!

Articole similare
300x250
300x250