De ce respirația miroase a gunoi după ce mănânci ceapă?

ceapa - Foto: Freepik @eyeem

Respirația urât mirositoare de la ceapă este un exemplu clasic de halitoză declanșată de alimente. De altfel, ceapa și usturoiul sunt doi factori care provoacă temporar respirație urât mirositoare.

De ce miroase gura atât de rău după ce mănânci ceapă?

Ceapa conține compuși cu sulf care se eliberează când este tăiată și mestecată. Mirosul este intens fiindcă astfel de substanțe volatile pot fi detectate de nas în cantități foarte mici.

Potrivit medicinei, o parte importantă a mirosului neplăcut este asociată cu compuși volatili ai sulfului (VSC), inclusiv dimetil-sulfidul, un compus implicat frecvent în halitoza “din sânge”.

Ei bine, după ce mănânci ceapă, mirosul poate veni din două direcții:

  1. Din gură, imediat după masă

  2. Din organism, după digestie

Resturile alimentare și biofilmul de pe limbă și din jurul dinților pot favoriza dezvoltarea bacteriilor care produc gaze mirositoare. Organizații de sănătate orală subliniază că respirația urât mirositoare persistentă este de multe ori legată de bacterii de pe dinți, gingii și limbă, iar alimentele puternice precum ceapa pot agrava temporar situația, potrivit Dental Health.

Apoi, atunci când mirosul vine din organism se întâmplă ceva ce persistă și după periajul dinților.

Potrivit Mayo Clinic, după ce digeri alimente precum ceapa, compușii ajung în fluxul sangvin, sunt transportați la plămâni și apoi se elimină prin respirație.

Cleveland Clinic notează același lucru într-o formulare practică: menta sau apa de gură pot masca mirosul, dar el dispare cu adevărat abia când substanțele chimice au părăsit sistemul.

Acest tip de halitoză venită din corp, din interior, este cunoscut și ca halitoză extra-orală sau halitoză “din sânge”

De ce apare mirosul “de gunoi”

Percepția de gunoi sau canal apare pentru că o parte din compușii volatili asociați cu respirația urât mirositoare sunt din aceeași familie cu mirosurile de putrefacție.

Nu înseamnă că putrezește ceva după ce ai mâncat ceapă și mai degrabă efectul unor molecule de sulf, eliminate prin gură și uneori prin plămâni.

Articole similare

10 boli care nu dor, dar pot fi fatale

18 sep 2025, 18:09
Știai că unele dintre cele mai periculoase boli NU dor deloc? Se dezvoltă în liniște, fără să îți dai seama, iar când apar primele simptome poate fi prea târziu.