Infecțiile cu Streptococul B, asociate cu probleme psihice
Infecția care îți macină creierul. Aceasta este grupa cea mai vulnerabilă.
Noi cercetări sugerează că un compus chimic care ajută alimentele ambalate să rămână în stare proaspătă mai multă vreme ar putea slăbi imunitatea organismului în lupta împotriva gripei.
Mulți dintre noi am avut gripă la un moment dat, iar tratamentul a fost doar cu odihnă la pat și o mulțime de fluide. Cu toate acestea, deși gripa poate părea o afecțiune relativ inofensivă, ea continuă să provoace un număr semnificativ de decese atât la nivel mondial, scrie medicalnewstoday.com.
În S.U.A., de exemplu, în anul 2017-2018 au fost înregistrate 80.000 de decese legate de gripă. La nivel mondial, aproape 650.000 de persoane au murit din cauza unor afecțiuni respiratorii care rezultă din infecția cu virusul gripal.
Astfel, cercetătorii sunt interesați să afle mai multe despre factorii care fie cresc riscul de contractare a gripei, fie o agravează, ori împiedică eficacitatea vaccinurilor.
Robert Freeborn, cercetător doctorand la Universitatea de Stat Michigan din East Lansing, și o echipă de cercetători au descoperit că un aditiv alimentar comun este un factor care suprimă răspunsul imun al organismului și îl slăbește în lupta împotriva gripei.
Aditivul alimentar poartă denumirea de "terț-butilhidrochinonă" (tBHQ) și este un antioxidant sintetic care împiedică deteriorarea uleiurilor și grăsimilor din alimente prin oxidare. Acest aditiv este adesea prezent în carne congelată, biscuiți și alimente prăjite.
Freeborn și colegii lui au efectuat un studiul la șoareci și au prezentat concluziile în fața American Society for Pharmacology and Experimental Therapeutics, reuniune anuală care are loc în luna aprilie, în Orlando, FL.
Cum afectează tBHQ răspunsul imun
Așa-numitele celule "helper" T sunt esențiale în lupta împotriva virusurilor gripale care invadează organismul. Celulele T helper coordonează eforturile altor componente ale sistemului imunitar, în timp ce celulele "ucigașe" T vizează și distrug celulele infectate. Folosind un model de șoarece infectat cu gripă, Freeborn și colegii lui a hrănit un grup de rozătoare cu o dietă cu tBHQ adăugată, în timp ce un alt grup de rozătoare a fost hrănit cu o dietă standard.
Cercetătorii au descoperit că, atât celulele T helper cât și killer s-au activat mult mai lent la șoarecii care au mâncat o dieta cu tBHQ. Ca rezultat, virusul a durat mult mai mult în corp. „Studiile noastre au arătat că șoarecii cu dieta tBHQ au avut un răspuns imunitar slăbit la gripă, la infecție”, a comentat Freeborn. "În modelul nostru de șoarece, tBHQ a suprimat funcția a două tipuri de celule T: helper și ucigașe. În cele din urmă, acest lucru a condus la simptome mai severe în timpul unei infecții ulterioare de gripă", a spus Robert Freeborn.
În plus, atunci când cercetătorii au reinfectat rozătoarele cu o nouă tulpină similară de gripă, au descoperit că șoarecii care au fost hrăniți cu dieta tBHQ au fost bolnavi mai mult și au pierdut mai mult din greutate.
Acest lucru, explica cercetătorii, sugerează că aditivul interferează cu așa-numitul "răspuns cu memorie", care ajuta sistemul imunitar să lupte împotriva unei a doua infecții.
Autorul principal al studiului oferă o perspectivă asupra mecanismelor potențiale care pot explica efectul acestui aditiv alimentar asupra răspunsului imun. "Chiar acum, ipoteza mea principală este că tBHQ provoacă aceste efecte prin creșterea reglementării unor proteine care sunt cunoscute că suprimă sistemul imunitar", spune Freeborn.
Expresia acestor proteine, CTLA-4 și IL-10, a fost reglementată în două modele diferite pe care le folosim în laborator. Cu toate acestea, este necesară mai multa muncă pentru a determina dacă reglementarea acestor proteine supresive este, într-adevăr, cauza pentru efectele tBHQ în timpul infecției cu gripă."
În cercetările lor, oamenii de știință au folosit o doza de tBHQ echivalentă cu estimarile consumului uman tipic. Cu toate acestea, Freeborn și colegii subliniază faptul că este greu de spus cât de mult tBHQ consumă oamenii în realitate.
Modelele de dietă au determinat oamenii de știință să estimeze că unii indivizi din S.U.A. consumă aproape dublul valorii maxime pe care o permit organizațiile experților. "Poate fi greu să știți dacă consumați tBHQ, deoarece nu este întotdeauna listat pe etichetele ingredientelor", spune Freeborn. Mai mult decât atât, se adaugă adesea tBHQ în uleiul pe care oamenii îl folosesc pentru a prăji chips-uri, de exemplu, ceea ce face chiar mai greu de detectat.
"Cel mai bun mod de a limita expunerea la tBHQ este să fii conștient de opțiunile alimentare. Deoarece tBHQ este utilizat în mare măsură pentru stabilizarea grăsimilor, o dietă cu conținut scăzut de grăsimi și reducerea gustărilor prelucrate va contribui la reducerea consumului de tBHQ.
Infecția care îți macină creierul. Aceasta este grupa cea mai vulnerabilă.
Aceasta este cea mai gravă complicație a COVID. Medicii trag un semnal de alarmă și spun că nu dispare niciodată.
Complicația gravă pe care o poți face după infectarea cu COVID. Apare chiar și după ani de la infectare și are efecte dramatice.
Ce trebuie să știi despre metapneumovirus și cum te protejezi de el. Trei lucruri importante despre metapneumovirus (MPV), virusul care a stârnit panică mondială.
Această infecție extrem de răspândită devine din ce în ce mai greu de tratat.
Ce este hepatita B și ce simptome apar. Dacă nu este eliminată de organism în termen de șase luni, boala poate evolua spre forma sa cronică.
OMS anunţă prima precalificare a unui test pentru diagnosticarea tuberculozei.
"Ne pregătim de o nouă PANDEMIE". Medicii au lansat un avertisment îngrijorător.
Acest deficit accentuează simptomele COVID. De altfel și inflamația din organism agravează simptomele infecției.
O nouă pandemie, mai devastatoare decât cea de COVID, ne amenință. Medicii sunt îngrijorați.
Lucrul terifiant pe care trebuie să îl știi dacă ai avut COVID. Efectele sunt catastrofale și iremediabile.
Cum poate scăpa un virus dintr-un laborator. Cât de îngrijorătoare este situația din Congo sau COVID a fost produs într-un laborator?