EXCLUSIV Dieta și astmul bronșic ce au în comun

Dieta are o legătură strânsă cu astmul bronșic. Dr. Anca Hâncu, medic nutriționist și doctor în medicină, a vorbit EXCLUSIV la Interviurile DC MEDICAL despre această conexiune....
Puțină lume cunoaște care este legătura dintre astm și dietă. Totuși, medicii spun că este o conexiune directă între cele două. Dr. Anca Hâncu, medic nutriționist și doctor în medină, a arătat că legătura este foarte strânsă, la mijloc fiind, de fapt, unele alimente care pot fi factorii declanșatori ai alergiilor, dar și ai unei crize de astm.
„Dieta poate avea rol atât în patogeneza cât și în controlul astmului, precum și în păstrarea funcției pulmonare pe termen lung la persoana cu astm bronșic”, a spus ea.
Potrivit medicului, persoanelor cu astm li se recomandă să abodeze un stil de viață sănătos și să aibă suficiente ore de odihnă.
„Activitatea fizică, absența fumatului, bineînțeles, și un somn odihnitor. Este foarte important pentru pesoana cu astm să cunoască dacă are alergii alimentre, pentru că aproximativ 10% dintre peroanele cu astm suferă și de alergii. Și atunci, ar trebui să-și cunoască această alergie, pentru că un aliment poate declanșa și o alergie alimentară dar și o criză de astm, sau o poate agrava. Criza este deja o exacerbare care poate să ducă la Camera de urgență”, a mai arătat dr. Anca Hâncu.
Dieta bolnavului de astm
Consumul de grăsimi, carbohidtați sau sare excesivă poate avea rezultate dezastruoase în organismul unei persoane cu astm. Așa că, spune specialistul în nutriție, astmaticii ar trebui să aleagă o anume dietă, pe care dr. Anca Hâncu a și adaptat-o la stilul de alimentație românesc.
„Eu, ca nutriționist, voi recomanda dieta mediteraneană, fiind cea mai populară și votată, anul acesta, cea mai bună dietă pentru organismul uman. Aceeași dietă o recomandăm și celor cu astm, datorită proprietăților antiinflamatorii și a dovezilor de protecție care există din studiile clinice”, spune medicul.
Dieta, mai spune ea, poate fi adaptată perfect, pentru că recomandă multe alimente pe car ele găsim în comerț.
„Are foart multe fructe, legume, pe care le găsim și aici. Are cereale integrale, carne de foart bună calitate – aici, poate veți spune că e mai greu cu peștele, dar se recomandă consum de pește de două-trei ori pe săptămână și moderație la consumul de carne roșie. Practic, asta e important”, a mai arătat dr. Adnca Hâncu.
Medicul recomandă, totodată, evitarea consumului de carne roșie procesată, pe cât posibil.
Nu în ultimul rând, nutriționistul ne sfătuiește și să evităm consumul excesiv de sare, deoarece se consideră că aceasta poate duce la agravarea declinului funcției pulmonare.
Pe dealtă parte, mai spune medicul, peroanele cu astm terbuie să facă testele pentru alergie, să descopere dacă și la ce sunt alergici. Combinația astm-alergie poate fi extrem de periculoasă.
„Persoanele cu alergii trebuie să-și facă testele alergice, să cunoască ce alergii au. Cele mai comune sunt la fructe de mare, la nuci, la alune, dar interesantă este și intolerața la lactoză, care nu este o alergie, însă produce la nivelul microbiomului intestinal o disbioză, care poate declanșa crize de astm”, mai arată medicul nutriționist.
Sfaturile ei, pe larg, în video:
-
Metforminul schimbă nivelul de cupru, fier și zinc din sânge02.09.2025, 11:14
-
-
-
-
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima