Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Detaliul incredibil despre L-carnitina. Un singur fruct poate anula efectele sale negative. Doar aproximativ 20% din L-carnitina e absorbită de organism. Restul de 80% ajunge în colon. De aici încep...
Suplimentele pentru sportivi sunt greu de evitat atunci când faci mișcare în mod regulat.
Chiar dacă nu ești interesat de ele, e foarte probabil să le vezi promovate în sala de sport sau să le auzi discutate între prietenii pasionați de fitness.
Printre cele mai controversate suplimente se numără L-carnitina. Deși există dovezi că poate sprijini recuperarea musculară și îmbunătăți performanța fizică, cercetările au arătat și posibile legături între L-carnitină și creșterea riscului de boli cardiovasculare, potrivit Reuters.
Ce este L-carnitina?
Ei bine, L-carnitina este o substanță produsă în mod natural în organism, în special la nivelul rinichilor, ficatului și creierului.
Când a fost descoperită pentru prima dată la om, în 1952, a fost considerată o vitamină și numită "vitamina BT". Deși corpul poate produce suficientă L-carnitină pentru nevoile sale, suplimentele sunt disponibile pe piață și sunt frecvent adăugate în băuturi energizante sau pudre proteice.
Această substanță se regăsește în mod natural în carne (în special în mușchi), dar și în cantități mici în produsele lactate. Numele său provine din cuvântul latin carnis, care înseamnă "carne".
Problema cu suplimentele de L-carnitină
L-carnitina în sine nu este considerată dăunătoare. Problema apare în momentul în care suplimentul ajunge în intestinul gros, acolo unde trăiesc miliarde de microbi. Doar aproximativ 20% din L-carnitina din suplimente este absorbită de organism. Restul de 80% ajunge în colon, unde este "consumată" de bacterii care o transformă în trimetilamină (TMA).
TMA este apoi absorbită în sânge și dusă la ficat, unde este convertită în TMAO (trimetilamină N-oxid), adică un compus asociat cu un risc crescut de formare a cheagurilor de sânge și boli cardiovasculare.
Este important de menționat că L-carnitina obținută din alimente (precum carnea) este mai puțin riscantă decât cea din suplimente, pentru că este absorbită mai eficient și nu ajunge în cantitate mare la bacteriile din colon.
Soluția? Polifenoli din rodie
O echipă de cercetători de la Quadram Institute din Norwich, Anglia, a testat în laborator efectele unui extract de rodie asupra producerii de TMA de către bacteriile intestinale.
Rodia este bogată în polifenoli, în special ellagitannine, compuși cu proprietăți antioxidante, antimicrobiene și antiinflamatoare.
Rezultatul? Când L-carnitina a fost administrată împreună cu extractul de rodie, nivelurile de TMA produse au fost semnificativ mai mici. Această descoperire sugerează că polifenolii din rodie ar putea neutraliza efectele negative ale L-carnitinei asupra sistemului cardiovascular.
Ellagitanninele se mai găsesc și în alte alimente, precum zmeura, murele și nucile.
Ce înseamnă asta pentru tine?
Dacă iei suplimente cu L-carnitină, ar putea fi benefic să consumi în același timp alimente bogate în polifenoli, în special rodie sau alte fructe/nuci cu ellagitannine. Este o soluție simplă, naturală și cu multiple beneficii pentru sănătate.
Cercetătorii testează acum aceste efecte și pe participanți umani, pentru a vedea dacă rezultatele din laborator se confirmă și în viața reală.
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
-
Cancer pulmonar la femei: semnul dat de respirație26.11.2025, 19:17
-
Turmeric: ce beneficii are și după cât timp se elimină din corp26.11.2025, 16:45
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
