Rujeola. Ce complicații poate da și cum le eviți

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: CDC
Foto: CDC

Rujeola este o boală exterm e contagioasă, produsă de un virus și poate da complicații grave, care să ducă la deces. Vaccinarea împotriva rujeolei s-a dovedit a fi cea mai eficientă metodă de a evita îmbolnăvirea.

Rujeola, o boală care poate fi foarte gravă, este provocată de un virus care se răspândește cu ușurință. Simptomele și semnele de rujeolă includ tuse uscată, conjunctivită, secreții nazale și febră mare. Boala are o perioadă de incubație de la șapte la 14 zile și poate debuta cu o stare de oboseală, febră, pierderea poftei de mâncare și stare de rău înainte de apariția simptomelor clasice, precum erupția pe toată suprafața corpului.

Este de obicei o boală ce apare în copilărie, care poate da complicații precum infecția urechilor sau de pneumonie; simptomele asociate pentru aceste afecțiuni pot include durerea de urechi sau senzația de ureche înfundată, difcultăți de respirație și durerea toracică.

La majoritatea persoanelor, boala produce febră (temperatură 38,3 C), o erupție generalizată care durează mai mult de trei zile, tuse, nas înfundat și ochi roșii (conjunctivită).

Complicațiile rujeolei care au ca rezultat cele mai multe decese includ pneumonia și inflamația creierului (encefalita).

Istoria rujeolei

Oamenii au descris cazuri de rujeol încă din secolul al șaptelea. Cu toate acestea, abia în 1963, cercetătorii au dezvoltat pentru prima dată un vaccin pentru prevenirea rujeolei. Înainte ca vaccinul să fie disponibil, aproape fiecare copil a fost infectat cu acest virus, deoarece se rspândește foarte ușor. Înainte de vaccinarea de rutină, au existat aproximativ 3-4 milioane de cazuri de rujeolă și 500 de decese datorate rujeolei în fiecare an, în Statele Unite.

Au existat inițial două tipuri de vaccinuri dezvoltate împotriva rujeolei. Cercetătorii au dezvoltat unul dintr-un virus inactiv (mort), iar celălalt a fost dezvoltat folosind un virus viu de rubeolă care a fost slăbit (atenuat) și nu mai putea provoca boala.

Din păcate, vaccinul cu virusul rujeolic inactiv (KMV) nu a fost eficace în prevenirea bolilor, iar profesioniștii medicali i-au întrerupt utilizarea în 1967. Vaccinul împotriva virusului viu a fost modificat de mai multe ori pentru al face mai sigur (mai atenuat) și astăzi este extrem de eficientă în prevenirea bolii.

Rujeola este o boală virală extrem de contagioasă care se răspândește ușor de la o persoană la alta, în special la cei fără vaccinare anterioară.

Vezi AICI articolul integral.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel