Surplusul de grăsime, cum ne afectează emoțional, mental și fizic

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Grăsimea abdominală
Grăsimea abdominală

Psihologii explică felul în care ne poate afecta surplusul de grăsime din corpul nostru. Folosind o metaforă, este explicat cum sunt îngreunate toate funcțiile din cauza excesului de grăsime.

Persoanele supraponderale sau obeze sunt afecta atât la nivel fizic, cât și emoțional sau psihologic. Este cunoscut faptul că de supraponderalitate se leagă o mulțime de afecțiuni, nu doar fizice, dar și emoționale sau psihice.

Psihologul Alexandru Pleșea explică felul în care fucționează omul, folosind o metaforă. „Funcțile omului sunt formate din trăsură, cai, vizitiu și stăpân. În această metaforă, vizitiul trăsurii este inteligența noastră, știe unde vrea să ajungă trăsura – care este corpul nostru. Însă cu cât mai grea e trăsura, cu atât mai anevoios este și drumul”, a spus psihologul.

Mergând mai departe cu explicațiile el a arătat că emoțiile noastre sunt reprezentate de caii din metaforă. „Ei trag trupul în direcțiile dorite, spre realizări, împliniri, satisfacții. Vizitiul are abilitatea de a ne drămui viața prin pădurea urbană.

Oricât de puternici sunt caii, oricât de curajoase sunt emoțiile noastre, oricât de deștept, inteligent și creativ este vizitiul, toți se vor confrunta cu greutatea trăsurii - a corpului nostru. Aici apare Stăpânul, cel care a comandat trăsura, a cumpărat caii și a angajat vizitiul să lucreze. Stăpânul este Voința și Cunoașterea ta despre tine și toate”, explică psihologul Alexandru Pleșea.

Mai mult decât atât, specialistul afirmă că “trăsura”, sau corpul nostru este afectat de grăsime în timp, astfel:

- Sistemul cardiovascular, care trebuie să lucreze sub presiune și un timp mai îndelungat, de unde vor apărea probleme vasculare.

- Plămânii, care lucrează mai greu să pompeze aerul, astfel că vor apărea probleme respiratorii.

- Sistemul endocrin, care va avea de furcă constant cu procesarea dulciurilor și vor rezulta probleme hormonale.

- Arterele se  încarcă și nu mai pompează sânge, în mod natural, spre inima.

- Pancreasul suferă de la orice dulce. În timp, apare diabetul, iar pancreasul nu se poate înlocui. Donatorii sunt foarte rari.

- Grăsimea afectează și creierul, apar atacurile cerebrale, deficiență de somn, depresia și toate afectează, fizic, creierul, mintea, rațiunea.

- Oasele, coloana, spatele, genunchii, încheieturile - suferă de la lipsa de nutrienți din corp, în special calciu.

- Inflamarea corpului de la zahăr și grăsimi îl fac pe om vulnerabil și arțăgos de la orice lucru mic, de unde apar probleme relaționale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel