Ceaiul de ghimbir: beneficii demonstrate științific pentru inimă, imunitate și metabolism

Un ceai vechi de secole face valuri în medicina modernă. Este plin de antioxidanți și previne bolile de inimă și diabetul.
Unul dintre cele mai populare ceaiuri din plante, ceaiul de ghimbir, ar putea oferi beneficii importante pentru sănătate, potrivit cercetărilor recente. Cunoscut mai ales ca remediu împotriva grețurilor, acest ceai ar putea avea efecte mult mai ample asupra organismului, datorită unei substanțe active puternice: gingerolul.
Gingerolul este compusul bioactiv principal din rădăcina de ghimbir și este recunoscut pentru proprietățile sale antioxidante și antiinflamatorii. Potrivit experților de la Harvard Health, ceaiul de ghimbir are un gust intens, ușor picant și conține, pe lângă gingerol, cantități mici de vitamine și minerale esențiale, precum vitaminele B3, B6 și C, fierul și potasiul.
Gingerolul, ce este
Gingerolul este compusul bioactiv principal din rădăcina de ghimbir și este recunoscut pentru proprietățile sale antioxidante și antiinflamatorii. Potrivit experților de la Harvard Health, ceaiul de ghimbir are un gust intens, ușor picant și conține, pe lângă gingerol, cantități mici de vitamine și minerale esențiale, precum vitaminele B3, B6 și C, fierul și potasiul.
Un studiu publicat în revista Nutrients în 2020 a analizat efectele ghimbirului asupra sănătății umane și a concluzionat că acesta poate fi benefic în tratarea mai multor afecțiuni, inclusiv a celor legate de sistemul gastrointestinal, durere, inflamație și sindroame metabolice.
Ceaiul de ghimbir: beneficii demonstrate științific pentru inimă, imunitate și metabolism - FOTO: Freepik@yganko
Inflamația cronică este asociată cu un risc crescut de boli grave precum boli cardiovasculare, diabet de tip 2, cancer și boala Alzheimer. De aceea, o dietă antiinflamatoare, din care ceaiul de ghimbir poate face parte, este adesea recomandată inclusiv în cazurile de artrită.
Sindroamele metabolice menționate în studiu se referă la un set de afecțiuni precum: hipertensiunea arterială, niveluri ridicate de zahăr în sânge, colesterol "rău" și grăsime abdominală, toate crescând riscul de boli de inimă și diabet. Ghimbirul a fost asociat cu o reducere semnificativă a simptomelor în rândul pacienților cu afecțiuni inflamatorii articulare.
Ceaiul de ghimbir nu este doar un remediu tradițional pentru greață, ci și o băutură funcțională care susține imunitatea, reduce inflamația și ar putea ajuta la prevenirea bolilor cronice.
-
Donald Trump, din nou la spital12.10.2025, 09:57
-
-
-
Apa îmbuteliată, riscuri uriașe. Duce la cancer11.10.2025, 22:22
-
Ce se întâmplă cu corpul tău după 50 de ani. Schimbări surprinzătoare11.10.2025, 20:12
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
De ce să nu mai arunci frunzele portocalelor. 8 beneficii pe care le au
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.
Cătina, planta cu peste 200 de compuși benefici. Protejează ficatul, creierul și pielea
Băutura care spală ficatul gras
Cea mai bună băutură care spală și curăță ficatul gras.
Leguma care distruge cancerul și regenerează celulele. Curăță corpul de toxine
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Ghimbirul, turmericul și scorțișoară pot interfera cu medicamentele
Este matcha o alternativă mai sănătoasă la cafea? Iată ce trebuie să știți despre matcha
Cum influențează cafeaua diversitatea bacteriană a intestinului. Legătura dintre sănătatea intestinală și consumul moderat de cafea
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.
Vrei o minte mai ascuțită? Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul
Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul. Repară celulele neuronale.
Cel mai bun ceai pentru femeile de peste 40 de ani: cum să îți echilibrezi hormonii natural
Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru femeile de peste 40 de ani. Iată cum să-ți echilibrezi hormonii în mod natural.
Infecții urinare iarna: greșeala pe care o faci fără să-ți dai seama. Acest fruct te scapă de probleme
Alimentele care îți cresc imunitatea instant. Mit sau realitate? Numărul 9 te va uimi
Sucul de soc, beneficii pentru diabetici. Scade nivelul de zahăr din sânge și arde grăsimile
Acest suc delicios scade glicemia și topește grăsimea. Previne și alte boli.
Planta de "100 de ani" care curăţă vasele de sânge. Lidia Fecioru: Câte cinci picături, dimineaţa
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
Compusul natural care previne degradarea creierului. Îi oferă un scut protector
Acest compus natural previne degradarea creierului și îi oferă un scut protector.
Cum transformi ceaiul în medicament pentru răceală
Cum transformi ceaiul obișnuit în medicament pentru răceală. Iată câteva trucuri simple cu efecte uimitoare.
Lapte auriu, băutura minune care combate stresul și insomnia. Te scapă de balonare. Rețeta asta e virală
Ceaiul care promovează un somn liniștit și reduce anxietatea. Câte cești să bei înainte de culcare
Oferind soluții naturale pentru stres și oboseală, acest remediu străvechi ne ajută să redescoperim armonia dintre corp și minte.
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Extractul de coacăze negre accelerează arderea grăsimilor cu 200%. Efecte mai mari la femei
Fructul care arde grăsimile. Stimulează pierderea în greutate cu 200%. Oferă și protecție cardiacă.