Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C.
Majoritatea românilor îl ignoră complet, deși previne boli grave, te ajută să slăbești și îți menține creierul tânăr. Află de ce ar trebui să-l mănânci zilnic!
Antioxidanții sunt compuși naturali care neutralizează radicalii liberi, molecule instabile produse în organism în urma stresului, poluării, alimentației nesănătoase sau expunerii la soare.
În timp, radicalii liberi pot accelera îmbătrânirea și pot contribui la apariția bolilor cronice: cancer, diabet, boli de inimă, Alzheimer.
Dar știai că un fruct micuț, cu gust dulce-acrișor, poate fi aliatul tău numărul 1 în lupta cu îmbătrânirea, bolile cardiovasculare și inflamațiile?
E vorba despre afine, unul dintre cele mai puternice alimente antioxidante din lume. Și totuși, unul pe care cei mai mulți dintre noi îl ignorăm în dieta zilnică.
Afinele, în special cele de pădure, conțin o cantitate impresionantă de antociani, pigmenți naturali responsabili de culoarea lor violet intens, dar și de puterea lor antioxidantă. Potrivit unui studiu publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry, afinele au cea mai mare capacitate antioxidantă dintre toate fructele comune.
Iată ce conțin afinele:
- Vitamina C
- Vitamina K
- Mangan
- Fibre alimentare
- Antociani (puternici antioxidanți naturali)
1. Îți protejează creierul
Consumul zilnic de afine a fost asociat cu îmbunătățirea memoriei și încetinirea declinului cognitiv. Sunt recomandate mai ales în prevenția bolii Alzheimer și în menținerea sănătății neurologice la vârste înaintate.
2. Îți apără inima
Afinele contribuie la scăderea tensiunii arteriale și reduc nivelul colesterolului rău (LDL). Studiile arată că pot reduce riscul de boli cardiovasculare cu până la 15%.
3. Ajută la controlul greutății
Sărace în calorii, dar bogate în fibre, afinele oferă senzația de sațietate și reduc pofta de dulce. Sunt ideale într-o dietă de slăbire sau menținere.
4. Întăresc imunitatea
Datorită conținutului de vitamina C și antioxidanți, afinele sprijină sistemul imunitar și ajută organismul să lupte mai ușor cu infecțiile.
5. Previn inflamația cronică
Inflamația este baza multor boli cronice, iar afinele au efecte antiinflamatorii puternice, datorită fitonutrienților lor.
Specialiștii recomandă o porție zilnică de 100 - 150 grame de afine proaspete sau congelate. În lipsa fructelor crude, poți opta pentru pulbere de afine bio sau sucuri fără zahăr adăugat.
Adaugă afine în iaurt, smoothie-uri, terci de ovăz, salate sau chiar în rețete de deserturi sănătoase!
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C.
Acest ceai te-ar putea ajuta să slăbești rapid, în mod natural. Reglează apetitul și provoacă arderea mai mare a grăsimilor.
Acest suc delicios scade glicemia și topește grăsimea. Previne și alte boli.
Peștele care conține o cantitate importantă de Omega-3. Susține sănătatea oaselor și a inimii.
Acest compus natural previne degradarea creierului și îi oferă un scut protector.
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
Un ceai vechi de secole face valuri în medicina modernă. Este plin de antioxidanți și previne bolile de inimă și diabetul.
Acest ceai scade hipertensiunea și glicemia. Are efect semnificativ.
Un somn liniștit poate începe cu un simplu obicei de seară, bazat pe plante care te ajută să te relaxezi și să te eliberezi de stres.
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.
Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul. Repară celulele neuronale.
Această plantă medicinală veche de 2.000 de ani ar putea fi cheia pierderii în greutate. Arde grăsimile rapid și fără efort.
Aceasta este singura legumă care nu trebuie congelată sau conservată pentru că își pierde proprietățile.