Nu mai arunca părțile albe de pe fructe! Ce se întâmplă dacă le mănânci te va SCHIMBA complet!

Nu mai arunca părțile albe de pe fructe! Ce se întâmplă dacă le mănânci te va SCHIMBA complet! FOTO: Freepik@azerbaijan_stockers

Ce se întâmplă dacă mănânci partea albă de pe portocale. Te va surprinde răspunsul medicilor.

Tot mai mulți oameni au obiceiul să scoată firele albe de sub coaja fructelor precum mandarinele și bananele. Însă doctorița María Muñoz, specialistă în sănătatea digestivă, le recomandă tuturor să renunțe la acest obicei - pentru că aceste "părți albe", cunoscute științific drept albedo, aduc beneficii importante pentru sănătate.

Ce este albedo și de ce este important?

"Ești printre cei care îndepărtează partea albă de pe mandarine și banane? Acea firicică pe care o tragi se numește albedo și este mai importantă decât crezi. Albedo nu este acolo întâmplător. Este o apărare naturală a fructului, protejează pulpa de insecte și microorganisme, reduce oxidarea, servește drept rezervor nutrițional pentru dezvoltarea fructului și îl apără de radiațiile solare, dar cel mai important este că este foarte bun pentru tine", a explicat dr. Muñoz, potrivit Surrey Live.

Beneficiile nutriționale ale consumului fructelor cu albedo

Potrivit doctoriței Muñoz, albedo conține mai mulți nutrienți esențiali.

"Este bogat în pectină, o fibră care încetinește absorbția zahărului. De asemenea, conține vitamina C și flavonoide care întăresc sistemul imunitar, pielea și vasele sanguine. Oferă minerale esențiale precum potasiu și magneziu. Pe scurt, consumul fructului cu albedo este un gest mic, dar cu beneficii mari pentru sănătatea ta", a mai explicat medicul.

Puterea vitaminei C de a stimula imunitatea

Vitamina C, regăsită din abundență în albedo, este un micronutrient vital pentru sănătatea umană. Un studiu științific publicat pe PMC evidențiază rolurile sale extinse în susținerea imunității.

"Vitamina C pare să exercite o multitudine de efecte benefice asupra funcțiilor celulare atât ale sistemului imunitar înnăscut, cât și al celui adaptativ. Deși vitamina C este un antioxidant puternic ce protejează organismul împotriva provocărilor oxidative endogene și exogene, este probabil ca rolul său de cofactor pentru numeroase enzime biosintetice și de reglare genică să joace un rol cheie în efectele sale de modulare a imunității.

Vitamina C stimulează migrarea neutrofilelor la locul infecției, îmbunătățește fagocitoza, generarea de oxidanți și uciderea microbilor. În același timp, protejează țesuturile gazdă de daune excesive prin stimularea apoptozei neutrofilelor și curățarea lor de către macrofage, reducând necroza neutrofilelor și NETosis-ul", arată studiul.

Pe scurt, vitamina C este esențială atât pentru lansarea, cât și pentru reglarea unui răspuns imun sănătos - ajutând organismul să lupte cu agenții patogeni, protejând în același timp țesuturile proprii.

Data viitoare când mănânci o mandarină sau o banană, gândește-te să lași albedo intact. Această schimbare simplă îți poate îmbunătăți digestia, întări imunitatea și îți poate aduce nutrienți importanți pe care de obicei îi arunci odată cu coaja.

Google News icon  Urmărește-ne și pe Google News - abonează‑te!

Articole similare