Cafeaua, impact asupra colesterolului. Cum trebuie, de fapt, să o prepari
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".
Începem cu efectele benefice. Gălbenușurile de ou conțin luteină, care este un tip de carotenoid, legat de beta-caroten, care are proprietăți antioxidante. S-a demonstrat, spre exemplu, că luteina din ouă protejează sănătatea ochilor, prevenind cataracta și îmbunătățind simptomele asociate cu degenerescența maculară legată de vârstă. Ouăle conțin și mulți alți nutrienți cheie, cum ar fi vitaminele B, seleniu și fosfor, toate benefice pentru sănătatea organismului.
Dar, pe lângă acestea, ouăle conțin colesterol. Fiecare ou are aproximativ 200 de miligrame de colesterol. De asemenea, ouăle conțin și grăsimi saturate. Or, consumul de alimente bogate în colesterol și grăsimi saturate este cunoscut ca fiind factor de risc pentru bolile de inimă. Un studiu din 2010 publicat în Canadian Journal of Cardiology (link direct studiu) a arătat că persoanele care mănâncă în mod regulat ouă au un risc cu aproape 20% mai mare de a se confrunta cu probleme cardiovasculare.
Dar, studiile au arătat, de asemenea, că de fapt colesterolul pe care îl ingerați din surse dietetice (cum ar fi cel din gălbenușul de ou) nu crește neapărat colesterolul în sânge. Deoarece ficatul produce colesterol, acesta ajustează cât de mult produce în funcție de aportul de colesterol din dietă. De asta, spre exemplu, la majoritatea oamenilor, nivelul colesterolului nu crește deloc atunci când mănâncă ouă.
Un studiu (link direct studiu) a arătat că, la 70% dintre oameni, consumul de ouă nu a ridicat deloc nivelul de colesterol. Pentru context, ceilalți 30% au avut un nivel de colesterolul total și LDL ușor crescut. Experții spun că dacă mănânci între 2 și 6 ouă, câte unul-două pe zi, timp de o săptămână, ești în siguranță.
Dar dacă mănânci trei sau patru ouă în fiecare zi, atunci este posibil să ai colesterolul crescut.
De asemenea, este bine să te uiți și la compoziția altor mâncăruri: unele sosuri conțin maioneză, care e făcută din ouă, sunt salate care conțin ou fiert, or dacă tu ai mâncat deja omletă la micul dejun, ar fi mai bine să le eviți.
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont.
O formă letală de diabet rămâne nediagnosticată. Cine sunt cele mai afectate persoane.
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.
Trecerea la ora de iarnă ne poate afecta obiceiurile alimentare. Medicii ne explică ce trebuie să facem.
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului.
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
Obezitatea: o simplă alegere sau o boală care ne controlează viața?
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.
Oamenii de ştiinţă au identificat un hormon care provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze.
Acesta este cel mai simplu mod de a trata diabetul. Medicii iau în considerare aceste valori.
Acest semn de pe față îți arată un nivel ridicat al glicemiei. Poate fi debutul diabetului.
Diabetul de tip 5 tocmai a fost recunoscut oficial! Milioane de oameni afectați fără să știe – iată ce trebuie să afli chiar acum!