Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
Mersul pe jos după masă, chiar și numai câteva minute, are o multitudine de beneficii pentru sănătate, arată noi studii. Printre acestea se află inclusiv scăderea nivelului de zahăr din sânge, un efect foarte bun pentru reducerea riscul de apariție al diabetului de tip 2.
Astfel, într-o meta-analiză, publicată recent în revista Sports Medicine, cercetătorii au analizat rezultatele a șapte studii care au comparat efectele statului așezat față de statul în picioare sau de mersul pe jos asupra stării de sănătate a inimii, inclusiv asupra nivelului de insulină și de zahăr în sânge.
Oamenii de știință au constatat că mersul ușor, după masă, în reprize scurte de doar 2 până la 5 minute au avut un impact semnificativ în controlul nivelului de zahăr din sânge, notează New York Times.
”Fiecare lucru mic pe care îl faceți va avea beneficii, chiar dacă este un pas mic", a declarat Dr. Kershaw Patel, cardiolog preventiv la Houston Methodist Hospital, care nu a fost implicat în studiu.
În cinci dintre studiile pe care le-a evaluat lucrarea, niciunul dintre participanți nu avea prediabet sau diabet de tip 2. Celelalte două studii au analizat persoane cu și fără astfel de boli. Participanților li s-a cerut să stea în picioare sau să meargă timp de două până la cinci minute la fiecare 20-30 de minute pe parcursul unei zile întregi.
Toate cele șapte studii au arătat că doar câteva minute de mers pe jos de intensitate ușoară după o masă au fost suficiente pentru a îmbunătăți semnificativ nivelul de zahăr din sânge, în comparație cu, de exemplu, statul la birou sau statul pe canapea. Atunci când participanții au făcut o scurtă plimbare, nivelul zahărului din sânge a crescut și a scăzut mai treptat.
Pentru persoanele cu diabet, evitarea fluctuațiilor bruște ale nivelului de zahăr din sânge este o componentă esențială în gestionarea bolii lor. De asemenea, se crede că fluctuațiile bruște ale glicemiei pot contribui la apariția diabetului de tip 2.
Statul în picioare a contribuit, de asemenea, la scăderea nivelului de zahăr din sânge, deși nu la fel de mult ca mersul ușor. ”Statul în picioare a avut un mic beneficiu”, a declarat Aidan Buffey, student absolvent la Universitatea Limerick din Irlanda și autor al lucrării. În comparație cu statul așezat sau în picioare, ”mersul pe jos de intensitate ușoară a fost o intervenție superioară”, a spus el.
Acest lucru este posibil pentru că mersul pe jos, ușor, necesită punerea în mișcare a musculaturii într-un mod activ comparativ cu simplul stat în picioare.
”Mușchii vor absorbi o parte din acel exces de glucoză. Ați avut în continuare aceeași masă, dar impactul asupra corpului dvs va fi mai redus”, a explicat Jessie Inchauspe, autoarea volumului ”Revoluția glucozei”.
Mersul pe jos imediat după masă are un impact pozitiv asupra stări de sănătate, iar realizat chiar după masă, când este apogeul glicemiei din sânge, ar trebui să ne dea de gândit în privința combaterii uneia dintre cele mai frecvente afecțiuni metabolice, diabetul de tip 2.
Astfel, recomandarea specialiștilor este de a face mișcare, chiar dacă acest lucru se poate traduce într-o plimbare de o oră sau în activitate casnică, deoarece mișcarea permite absorbirea energiei de după masă.
Pentru cei care lucrează la birou, mișcarea de după masă nu trebuie să sperie, căci cele 2-5 minute se pot face cu ușurință până la zona de relaxare ori de servit cafeaua.
Buffey, ale cărui cercetări se concentrează pe intervențiile de activitate fizică în mediile de la locul de muncă, a remarcat că o mini-plimbare de două-trei minute este mai practică în timpul zilei de lucru. Oamenii ”nu se vor ridica și nu vor alerga pe o bandă de alergare sau nu vor alerga în jurul biroului”, a spus el, dar ar putea să-și ia o cafea sau chiar să facă o plimbare pe hol.
”Să te miști chiar și puțin merită și poate duce la schimbări măsurabile, așa cum au arătat aceste studii, în ceea ce privește markerii de sănătate”, a declarat Dr. Euan Ashley, cardiolog la Universitatea Stanford, care nu a fost asociat cu studiul.
Insulina este un hormon produs în mod natural de organism. Carbohidrații sunt descompuși pentru a produce glucoza, adică principala sursă de energie utilizată de celule.
Insulina permite celulelor din mușchi, ficat și țesutul adipos să preia glucoza și să o utilizeze ca sursă de energie pentru a putea funcționa corect.
Insulina acționează în două moduri: pe de o parte, stimulează absorbția glucozei și sinteza lipidelor, în timp ce pe de altă parte, inhibă descompunerea lipidelor, proteinelor și a glicogenului, astfel încât viteza de producere a glucozei de către ficat să fie egală cu viteza cu care celulele o folosesc, notează WebMD.
Vezi și: Mișcarea, sprijinul pancreasului. Cum să ai o glicemie NORMALĂ în ”LUPTA” dintre insulină și hormoni
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
Gestionarea nivelului glicemiei pe timpul nopții este crucială pentru un somn odihnitor și o mai bună gestionare a diabetului.
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?
Trecerea la ora de iarnă ne poate afecta obiceiurile alimentare. Medicii ne explică ce trebuie să facem.
Acesta este cel mai rău lucru cu care se confruntă diabeticii. Le dereglează glicemia chiar și când este administrat tratamentul.
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.
Ce îți spune corpul când poftești la cartofi prăjiți. Semnul te va surprinde.
Aceste două minerale sunt esențiale pentru a gestiona diabetul. Scad nivelul glicemiei.
Acest lucru agravează diabetul și hipertensiunea arterială.
Acest semn de pe față îți arată un nivel ridicat al glicemiei. Poate fi debutul diabetului.
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.