Celulele super-active, asociate cu diabetul. Tratamentele cu oxigen, ineficiente
Acest lucru agravează diabetul și hipertensiunea arterială.
Obezitatea este un factor de risc pentru multe probleme de sănătate, fiind pe locul al treilea, după fumat și consumul de alcool, pentru apariția cancerului.
Tratamentele actuale ale obezității includ o alimentație hipocalorică, operațiile hiperbarice sau o serie de medicamente, însă, chiar și așa numărul persoanelor obeze este în continuă creștere.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în 2016, 1,9 miliarde de adulți erau supraponderali, iar dintre aceștia 650 de milioane obezi, iar pentru a vedea cât de îngrijorătoare sunt aceste date trebuie menționat că în perioada 1975 - 2016 numărul persoanelor obeze s-a triplat.
Este deja cunoscut faptul că obezitatea este dăunătoare pentru sănătate, iar potrivit Centrului de Prevenție și Control al Bolilor (CDC), lista afecțiunilor pentru care obezitatea este un factor de risc include:
- creșterea riscului de mortalitate din toate cauzele
- hipertensiune
- creșterea nivelului de colesterol ”rău”, scăderea nivelului de colesterol ”bun”, dislipidimia (creșterea trigliceridelor)
- diabert de tip 2
- boli cardiovasculare
- accident vascular cerebral
- osteoartrită
- apneea în somn și probleme respiratorii
- mai multe tipuri de cancer.
Un material publicat de revista Obesity sugerează că obezitatea, dar mai ales creșterea numărului de persoane care suferă de aceasta este în strânsă legătură cu ”creșterea cantității de alimente pe cap de locuitor, creșterea disponibilității și comercializării alimentelor și băuturilor cu conținut ridicat de calorii și cu indice glicemic ridicat, porții mai mari de mâncare, înlocuirea activităților fizice din timpul liber cu cele sedentare, cum ar fi privitul la televizor sau utilizarea dispozitivelor electronice, somnul insuficient și utilizarea de medicamente care cresc greutatea”.
În același timp, dr. Mir Ali, chirurg bariatric, susține că obezitatea are cauze multifactoriale, dar și că genetica joacă un rol important.
”Evoluția este un proces foarte lent, dar poate juca și ea un rol. În primul rând, obezitatea este determinată de schimbarea dietelor noastre către alimente mai dense din punct de vedere energetic, de un stil de viață mai sedentar, iar factorii de mediu, cum ar fi urbanizarea, pot juca, de asemenea, un rol”, a explicat medicul.
Mâncarea, în special cea ultraprocesată, se află pe primul loc între factorii care pot duce la obezitate, iar mulți arată cu degetul spre industria alimentară, și o consideră vinovată de epidemia obezității.
Industria alimentară a influențat consumul în patru direcții importante, notează Medical News Today, care citează un raport din 2012:
- stabilirea prețurilor. Pe termen lung sau mediu, prețul influențează cantitatea de alimente pe care populația o cumpără și o consumă;
- comunicările de marketing;
- produsul în sine. Calitatea și cantitatea alimentelor vor influența cumpărarea și consumul acestora de către populație;
- mediul de consum, care reprezintă disponibilitatea și comoditatea alimentelor.
”Lasă hrana să-ți fie medicament și medicamentul hrană”, deviza lui Hipocrate se poate aplica și în cazul obezității.
Medicina culinară a evoluat în ultima vreme, mai ales ca urmare a creșterii interesului pentru relația dintre mâncare, alimentație și gătitul sănătos. De altfel, gătitul poate ajuta și la consolidarea relației dintre parteneri sau dintre părinți și copii, prin petrecerea unui timp de calitate.
Astfel, dintre dietele cu acțiunea supra sănătății, nu privite doar ca o cură de slăbire se dieta antiinflamatorie, care reduce durerile artritei reumatoide, cauzată de obezitate, și dieta mediteraneeană, care previne bolile cardiovasculare și diabetul de tip 2.
În dieta mediteraneeană sunt incluse fructe, legume, ulei de măsline, leguminoase, cereale integrale și pește ori fructe de mare, și sunt scoase, în totalitate, alimentele ultraprocesate și carnea, prezente în dieta occidentală.
Dr. Ali susține că medicina culinară poate ajuta, dar că nu este p soluție universală.
”Medicina culinară este disciplina care educă și împuternicește oamenii să aleagă și să gătească alimente sănătoase. Deși, la fel ca și la alte metode de slăbire, fiecare individ va răspunde diferit la această abordare și, prin urmare, va avea grade diferite de succes”, a declarat dr. Ali.
De altfel, dieta mediteraneeană înseamnă nu doar o alimentație sănătoasă, ci și pe controlul porțiilor.
Mai mult decât atât, dieta mediteraneeană în combinație cu dieta DASH, care este recomandată persoanelor cu hipertensiune, duc la ceea ce specialiștii în nutriție numesc dieta MIND și care ajută în prevenirea bolii Alzheimer, de care suferă 60-70% dintre persoanele cu demență.
În cazul dietei MIND, adepții sunt încurajați să consume fructe de pădure, dar nu se pune accentul pe consumul de fructe în general.
Acest lucru agravează diabetul și hipertensiunea arterială.
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.
Aceste cinci semne ale diabetului apar în faza de debut a bolii. Sunt semne minore, dar esențiale.
Acestea sunt cele mai importante semne ale glicemiei mărite, dacă ai peste 50 de ani.
Complicația letată la care sunt expuși diabeticii. De ce nu funcționează tratamentul.
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont.
Acesta este trucul care te ajută să nu faci diabet. Reglează glicemia și nu mai faci diabet.
Acesta este peștele cu cea mai mare cantitate de Vitamina D.
Această legumă comună reduce nivelul zahărului din sânge cu 50%.
Ce trebuie să știi dacă nu mănânci carne. Adevărul te va surprinde. Nutriționiștii au dat verdictul.
Acest obicei extrem de frecvent îți distruge rinichii. Poate duce la efectare renală gravă.
Acest aliment scade glicemia și ajută la gestionarea diabetului.