Dieta antiinflamatoare, ce nu trebuie să lipsească din meniu. Pleșea: Vom avea beneficii, mai deștept, mai frumos, mai binedispus, pe scurt

Ce trebuie să cuprindă dieta antiinflamatoare, dieta care se adresează atât celor mici, cât și celor mari.
Inflamația este un proces prin care globulele albe ale organismului și substanțele pe care acestea le produc vă protejează împotriva infecțiilor cu bacterii sau viruși.
Inflamația poate fi fie de scurtă durată (acută), fie de lungă durată (cronică). Inflamația acută dispare în câteva ore sau zile, în timp ce inflamația cronică poate dura luni sau ani de zile, chiar și după ce primul factor declanșator a dispărut.
Printre afecțiunile legate de inflamația cronică se numără:
- Cancer;
- Boli de inimă;
- Diabet;
- Astm;
- Boala Alzheimer.
Potrivit dr. Ruxandra Pleșea, expert în boli metabolice şi nutriţie, inflamația cronică nu este un proces normal, ”el este susținut de stilul nostru de viață și te trezești un inflamat cronic ce are diverse probleme pe care nu știi cu ce să le pui în legătură”.
Invitată în emisiunea Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1, dr. Pleșea explicat câteva dintre inflamațiile cu care ne putem confrunta de-a lungul vieții.
”Spre exemplu, problemele cosmetice ale femeilor, celulita este o o problemă de inflamație, nu neapărat de grăsime, mătreața, ridurile, porii dilatați, toate vorbesc despre această inflamație cronică, însă ea face și mai mari rele pentru că este ca o placă turnantă pentru bolile cronice de tip inflamator, de la diabet, boli cardiovasculare samd”, a spus medicul.
Mâncarea, ca parte componentă dintr-un stil de viață sănătos, în care sunt incluse odihna, dar și starea de bine, deci lipsa stresului, are rolul de a reduce fenomenele de tip inflamator, ”se luptă cu inflamația cronică și aduce un scut de protecție împotriva agresorilor, din mediu, toxine, care inflamează sau stresul”, a mai spus medicul, precizând că în momentul în care avem o stare de slăbiciune și oboseală poate să fie vorba de o inflamare cronică.
Astfel, este indicată abordarea unei diete antiinflamatoare, care se adresează tuturor, indiferent de vârstă, de la mic la mare.
”Noi trăim astăzi într-un mediu care ne predispune la a fi într-un status inflamator. Obezitatea produce inflamație de tip cronic și atunci toată lumea trebuie să aibă grijă la dietă, să fie de tip antiinflamator, cu indice glicemic scăzut, să ne menținem nivele bune glicemice, ca să nu ne inflamăm și vom avea beneficii: mai deștept, mai frumos, mai binedispus, pe scurt”, a spus medicul.
Vezi și: Cafeaua care stimulează memoria. Nutriționist: Vine cu un aflux uriaș de antioxidanți
Dieta antiinflamatoare, ce conține și ce trebuie evitat
De asemenea, mai precizează medicul, în sezonul de toamnă avem o varietate de produse cu acțiune antiinflamatoare. În afară de cele pe care ni le oferă direct natura, nutriționistul a pus în topul alimentele antiinflamatoare ciocolata, cea neagră, ”cu foarte multă cacao, cu polifenoli, care sunt antioxidanți”, a spus medicul, care a adăugat că polifenolii ne fac doar bine, ”iar acum toamna îi găsim în toate produsele mov, prune, struguri și în special în afine.
Aici, polifenolii, flavonoizii, antocianinele au o excelentă putere de tip antiinflamator, așa că în fiecare dimineață ne luăm o mână de afine cu noi la serviciu și mai consumăm un component antiinflamator”, a explicat nutriționistul.
Dacă toamna atenția este mutată pe produsele mov, ”tot ce este verde trebuie să fie în tot timpul anului. O porție de frunze verzi, cțât încape într-o mână este la baza dietei de tip antiinflamator. Aceleași vitamine și antioxidanți care ne ajută să luptăm cu stresul oxidativ, inflamator”, a mai spus medicul.
Familia cruciferelor este o altă parte importantă de legume cu acțiune antiinflamatoare.
”Am ales cu greu o singură componentă din familia verzelor, și anume conopida. Ele toate sunt importante, broccoli, varza de Bruxelles, conopida, toată această familie ajută funcția de detoxifiere hepatică și acum toamna trebuie să profităm din plin și să facem conopidă la cuptor, mâncare de conopidă cu legume”, a adăugat nutriționistul.
Dintre fructele toamnei, specialistul în nutriție a ales merele, însă a precizat că și perele și gutuile au aceste proprietăți de tip antiinflamator.
”Ca să ne asigurăm trebuie să avem două porții de fructe în fiecare zi, adică un măr și o mână de afine. Acesta ar fi minimum ca să profităm de antioxidanții aceștia e tip antiinflamator.
Mai avem și dovleac pe care îl facem cu scorțișoară, dar mai avem și peștele gras, care este la baza dietei de tip antiinflamator. Sardinele, macroul și somonul, dar și anșoa se pot afla în dietă de trei ori pe săptămână”, a spus medicul, care a precizat și care sunt produsele ce trebuie scoase din dietă.
Printre acestea se află margarina, uleiurile industrializate, carbohidrații rapizi cum sunt covrigii sau pâinea albă, mâncarea pane prăjită și dulciurile, respectiv alcoolul, care sunt toate proinflamatorii.
Mai mult, dr. Pleșea a ținut să sublinieze că alcoolul este un profund inflamator, chiar dacă se află în dieta mediteraneeană, care este considerată ”cea mai bună și cea mai antiinflamatoare, alcoolul nu este bun, iar acesta poate fi înlocuit cu limonadă cu ghimbir”, a concluzionat specialistul în diabet zaharat și boli metabolice.
Simptomele inflamației
Simptomele inflamației includ:
- Roșeață;
- O articulație umflată care poate fi caldă la atingere;
- Durere articulară;
- Rigiditate articulară;
- O articulație care nu funcționează atât de bine pe cât ar trebui.
Adesea, veți avea doar câteva dintre aceste simptome.
Inflamația poate provoca, de asemenea, simptome asemănătoare gripei, inclusiv:
- Febră;
- Frisoane;
- Oboseală/pierdere de energie;
- Dureri de cap;
- Pierderea poftei de mâncare;
- Rigiditate musculară, notează WebMD.
Vezi și: 11 superalimente hipocalorice. Ajută la scăderea în greutate, dar și la diversificarea meniului
-
Diferența dintre medic specialist și medic primar16.09.2025, 21:22
-
Diferența dintre control medical și consult medical16.09.2025, 18:50
-
-
Alimentele care provoacă inflamație în organism16.09.2025, 15:49
-
Robert Redford a murit la 89 de ani16.09.2025, 15:36
Potrivit unui studiu, până în 2050 jumătate dintre adulți vor fi supraponderali sau obezi: Un eșec social monumental
Peștele care conține cea mai mare cantitate de Vitamina D. Dr. Lygia Alexandrescu: Una din cele mai bune surse alimentare. Furnizează jumătate din doza zilnică
Acesta este peștele cu cea mai mare cantitate de Vitamina D.
HPH-15, tratamentul inovator pentru diabet. Efecte mai bune decât tratamentul clasic
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
Bolile de rinichi și diabetul accelerează riscul de boli cardiovasculare cu până la 28 de ani. Cum detectăm semnele timpurii
Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
Prediabet și diabet: diferențe, simptome și cum le poți preveni. Fă acest TEST
Cum îți dai seama dacă ai prediabet? Fă acest test simplu acum! Află care sunt, de fapt, valorile normale ale glicemiei.
Vitamina D, rol în prevenirea și gestionarea diabetului. Reduce riscul complicațiilor asociate diabetului
Această vitamină poate preveni diabetul. Menține zahărul din sânge la un nivel sănătos și reduce riscul de complicații.
Ora de iarnă 2024. Schimbarea orei, efect asupra obiceiurilor alimentare. Dr. Lygia Alexandrescu: Ne poate deregla. Necesită o perioadă de adaptare
Trecerea la ora de iarnă ne poate afecta obiceiurile alimentare. Medicii ne explică ce trebuie să facem.
Diabetul de tip 3, ce este. Rolul rezistenței la insulină în declinul cognitiv și boala Alzheimer
Acest tip de diabet îl poți avea și nici măcar să nu știi. Îți macină creierul și provoacă Alzheimer.
Superbacteriile, în creștere. Diabetul contribuie la evoluția rezistenței la antibiotice
Semnele subtile pe piele și gât care pot indica o afecțiune mortală
Ai aceste semne pe piele sau gât? Poți avea o boală mortală fără să știi – 100 de milioane de oameni o ignoră zilnic!
Testul de respirație care depistează diabetul în câteva minute
Evaluarea riscului de cancer hepatic la pacienții cu diabet. Sistem de scor bazat pe random survival forest
Diabetul, o epidemie tăcută. Aproape jumătate dintre cazuri rămân nediagnosticate la nivel global
Durerea nervoasă provocată de diabet: descoperirea care poate duce la un tratament
Cercetătorii descoperă noi indicii privind durerea nervoasă provocată de diabet.
Postul Crăciunului: adevărul despre produsele de post. Ingredientul care dăunează sănătății. Dr. Lygia Alexandrescu: Nu e o alegere bună
ARFID: ce este, cum se manifestă și de ce nu e doar “moft la mâncare”
Alimentul care duce la diabet. Fiecare porție crește riscul de diabet cu 10%
Alimentația pe bază de plante, sigură și completă. Este benefică pentru sănătatea cardiometabolică
Ce trebuie să știi dacă nu mănânci carne. Adevărul te va surprinde. Nutriționiștii au dat verdictul.
Diabet de tip 5: recunoscut oficial! Pancreasul tău poate fi prea mic și nici nu știai
Diabetul de tip 5 tocmai a fost recunoscut oficial! Milioane de oameni afectați fără să știe – iată ce trebuie să afli chiar acum!
Stilul de viață, esențial pentru prevenția diabetului. Dr. Mihai Comșa: Întârzie cu 10-15 ani apariția diabetului
Acesta este trucul care te ajută să nu faci diabet. Reglează glicemia și nu mai faci diabet.