Dieta antiinflamatoare, ce nu trebuie să lipsească din meniu. Pleșea: Vom avea beneficii, mai deștept, mai frumos, mai binedispus, pe scurt

Sonia Baciu |
Data publicării:
dieta antiinflamatoare. FOTO: Freepik @poringdown
dieta antiinflamatoare. FOTO: Freepik @poringdown

Ce trebuie să cuprindă dieta antiinflamatoare, dieta care se adresează atât celor mici, cât și celor mari.

Inflamația este un proces prin care globulele albe ale organismului și substanțele pe care acestea le produc vă protejează împotriva infecțiilor cu bacterii sau viruși.

Inflamația poate fi fie de scurtă durată (acută), fie de lungă durată (cronică). Inflamația acută dispare în câteva ore sau zile, în timp ce inflamația cronică poate dura luni sau ani de zile, chiar și după ce primul factor declanșator a dispărut.

Printre afecțiunile legate de inflamația cronică se numără:

- Cancer;

- Boli de inimă;

- Diabet;

- Astm;

- Boala Alzheimer.

Potrivit dr. Ruxandra Pleșea, expert în boli metabolice şi nutriţie, inflamația cronică nu este un proces normal, ”el este susținut de stilul nostru de viață și te trezești un inflamat cronic ce are diverse probleme pe care nu știi cu ce să le pui în legătură”.

Invitată în emisiunea Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1, dr. Pleșea explicat câteva dintre inflamațiile cu care ne putem confrunta de-a lungul vieții.

”Spre exemplu, problemele cosmetice ale femeilor, celulita este o o problemă de inflamație, nu neapărat de grăsime, mătreața, ridurile, porii dilatați, toate vorbesc despre această inflamație cronică, însă ea face și mai mari rele pentru că este ca o placă turnantă pentru bolile cronice de tip inflamator, de la diabet, boli cardiovasculare samd”, a spus medicul.

Mâncarea, ca parte componentă dintr-un stil de viață sănătos, în care sunt incluse odihna, dar și starea de bine, deci lipsa stresului, are rolul de a reduce fenomenele de tip inflamator, ”se luptă cu inflamația cronică și aduce un scut de protecție împotriva agresorilor, din mediu, toxine, care inflamează sau stresul”, a mai spus medicul, precizând că în momentul în care avem o stare de slăbiciune și oboseală poate să fie vorba de o inflamare cronică.

Astfel, este indicată abordarea unei diete antiinflamatoare, care se adresează tuturor, indiferent de vârstă, de la mic la mare.

”Noi trăim astăzi într-un mediu care ne predispune la a fi într-un status inflamator. Obezitatea produce inflamație de tip cronic și atunci toată lumea trebuie să aibă grijă la dietă, să fie de tip antiinflamator, cu indice glicemic scăzut, să ne menținem nivele bune glicemice, ca să nu ne inflamăm și vom avea beneficii: mai deștept, mai frumos, mai binedispus, pe scurt”, a spus medicul.

Vezi și: Cafeaua care stimulează memoria. Nutriționist: Vine cu un aflux uriaș de antioxidanți

Dieta antiinflamatoare, ce conține și ce trebuie evitat

De asemenea, mai precizează medicul, în sezonul de toamnă avem o varietate de produse cu acțiune antiinflamatoare. În afară de cele pe care ni le oferă direct natura, nutriționistul a pus în topul alimentele antiinflamatoare ciocolata, cea neagră, ”cu foarte multă cacao, cu polifenoli, care sunt antioxidanți”, a spus medicul, care a adăugat că polifenolii ne fac doar bine, ”iar acum toamna îi găsim în toate produsele mov, prune, struguri și în special în afine.

Aici, polifenolii, flavonoizii, antocianinele au o excelentă putere de tip antiinflamator, așa că în fiecare dimineață ne luăm o mână de afine cu noi la serviciu și mai consumăm un component antiinflamator”, a explicat nutriționistul.

Dacă toamna atenția este mutată pe produsele mov, ”tot ce este verde trebuie să fie în tot timpul anului. O porție de frunze verzi, cțât încape într-o mână este la baza dietei de tip antiinflamator. Aceleași vitamine și antioxidanți care ne ajută să luptăm cu stresul oxidativ, inflamator”, a mai spus medicul.

Familia cruciferelor este o altă parte importantă de legume cu acțiune antiinflamatoare.

”Am ales cu greu o singură componentă din familia verzelor, și anume conopida. Ele toate sunt importante, broccoli, varza de Bruxelles, conopida, toată această familie ajută funcția de detoxifiere hepatică și acum toamna trebuie să profităm din plin și să facem conopidă la cuptor, mâncare de conopidă cu legume”, a adăugat nutriționistul.

Dintre fructele toamnei, specialistul în nutriție a ales merele, însă a precizat că și perele și gutuile au aceste proprietăți de tip antiinflamator.

”Ca să ne asigurăm trebuie să avem două porții de fructe în fiecare zi, adică un măr și o mână de afine. Acesta ar fi minimum ca să profităm de antioxidanții aceștia e tip antiinflamator.

Mai avem și dovleac pe care îl facem cu scorțișoară, dar mai avem și peștele gras, care este la baza dietei de tip antiinflamator. Sardinele, macroul și somonul, dar și anșoa se pot afla în dietă de trei ori pe săptămână”, a spus medicul, care a precizat și care sunt produsele ce trebuie scoase din dietă.

Printre acestea se află margarina, uleiurile industrializate, carbohidrații rapizi cum sunt covrigii sau pâinea albă, mâncarea pane prăjită și dulciurile, respectiv alcoolul, care sunt toate proinflamatorii.

Mai mult, dr. Pleșea a ținut să sublinieze că alcoolul este un profund inflamator, chiar dacă se află în dieta mediteraneeană, care este considerată ”cea mai bună și cea mai antiinflamatoare, alcoolul nu este bun, iar acesta poate fi înlocuit cu limonadă cu ghimbir”, a concluzionat specialistul în diabet zaharat și boli metabolice.

Simptomele inflamației

Simptomele inflamației includ:

- Roșeață;

- O articulație umflată care poate fi caldă la atingere;

- Durere articulară;

- Rigiditate articulară;

- O articulație care nu funcționează atât de bine pe cât ar trebui.

Adesea, veți avea doar câteva dintre aceste simptome.

Inflamația poate provoca, de asemenea, simptome asemănătoare gripei, inclusiv:

- Febră;

- Frisoane;

- Oboseală/pierdere de energie;

- Dureri de cap;

- Pierderea poftei de mâncare;

- Rigiditate musculară, notează WebMD.

Vezi și: 11 superalimente hipocalorice. Ajută la scăderea în greutate, dar și la diversificarea meniului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel