Dieta antiinflamatoare, ce nu trebuie să lipsească din meniu. Pleșea: Vom avea beneficii, mai deștept, mai frumos, mai binedispus, pe scurt

Ce trebuie să cuprindă dieta antiinflamatoare, dieta care se adresează atât celor mici, cât și celor mari.
Inflamația este un proces prin care globulele albe ale organismului și substanțele pe care acestea le produc vă protejează împotriva infecțiilor cu bacterii sau viruși.
Inflamația poate fi fie de scurtă durată (acută), fie de lungă durată (cronică). Inflamația acută dispare în câteva ore sau zile, în timp ce inflamația cronică poate dura luni sau ani de zile, chiar și după ce primul factor declanșator a dispărut.
Printre afecțiunile legate de inflamația cronică se numără:
- Cancer;
- Boli de inimă;
- Diabet;
- Astm;
- Boala Alzheimer.
Potrivit dr. Ruxandra Pleșea, expert în boli metabolice şi nutriţie, inflamația cronică nu este un proces normal, ”el este susținut de stilul nostru de viață și te trezești un inflamat cronic ce are diverse probleme pe care nu știi cu ce să le pui în legătură”.
Invitată în emisiunea Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1, dr. Pleșea explicat câteva dintre inflamațiile cu care ne putem confrunta de-a lungul vieții.
”Spre exemplu, problemele cosmetice ale femeilor, celulita este o o problemă de inflamație, nu neapărat de grăsime, mătreața, ridurile, porii dilatați, toate vorbesc despre această inflamație cronică, însă ea face și mai mari rele pentru că este ca o placă turnantă pentru bolile cronice de tip inflamator, de la diabet, boli cardiovasculare samd”, a spus medicul.
Mâncarea, ca parte componentă dintr-un stil de viață sănătos, în care sunt incluse odihna, dar și starea de bine, deci lipsa stresului, are rolul de a reduce fenomenele de tip inflamator, ”se luptă cu inflamația cronică și aduce un scut de protecție împotriva agresorilor, din mediu, toxine, care inflamează sau stresul”, a mai spus medicul, precizând că în momentul în care avem o stare de slăbiciune și oboseală poate să fie vorba de o inflamare cronică.
Astfel, este indicată abordarea unei diete antiinflamatoare, care se adresează tuturor, indiferent de vârstă, de la mic la mare.
”Noi trăim astăzi într-un mediu care ne predispune la a fi într-un status inflamator. Obezitatea produce inflamație de tip cronic și atunci toată lumea trebuie să aibă grijă la dietă, să fie de tip antiinflamator, cu indice glicemic scăzut, să ne menținem nivele bune glicemice, ca să nu ne inflamăm și vom avea beneficii: mai deștept, mai frumos, mai binedispus, pe scurt”, a spus medicul.
Vezi și: Cafeaua care stimulează memoria. Nutriționist: Vine cu un aflux uriaș de antioxidanți
Dieta antiinflamatoare, ce conține și ce trebuie evitat
De asemenea, mai precizează medicul, în sezonul de toamnă avem o varietate de produse cu acțiune antiinflamatoare. În afară de cele pe care ni le oferă direct natura, nutriționistul a pus în topul alimentele antiinflamatoare ciocolata, cea neagră, ”cu foarte multă cacao, cu polifenoli, care sunt antioxidanți”, a spus medicul, care a adăugat că polifenolii ne fac doar bine, ”iar acum toamna îi găsim în toate produsele mov, prune, struguri și în special în afine.
Aici, polifenolii, flavonoizii, antocianinele au o excelentă putere de tip antiinflamator, așa că în fiecare dimineață ne luăm o mână de afine cu noi la serviciu și mai consumăm un component antiinflamator”, a explicat nutriționistul.
Dacă toamna atenția este mutată pe produsele mov, ”tot ce este verde trebuie să fie în tot timpul anului. O porție de frunze verzi, cțât încape într-o mână este la baza dietei de tip antiinflamator. Aceleași vitamine și antioxidanți care ne ajută să luptăm cu stresul oxidativ, inflamator”, a mai spus medicul.
Familia cruciferelor este o altă parte importantă de legume cu acțiune antiinflamatoare.
”Am ales cu greu o singură componentă din familia verzelor, și anume conopida. Ele toate sunt importante, broccoli, varza de Bruxelles, conopida, toată această familie ajută funcția de detoxifiere hepatică și acum toamna trebuie să profităm din plin și să facem conopidă la cuptor, mâncare de conopidă cu legume”, a adăugat nutriționistul.
Dintre fructele toamnei, specialistul în nutriție a ales merele, însă a precizat că și perele și gutuile au aceste proprietăți de tip antiinflamator.
”Ca să ne asigurăm trebuie să avem două porții de fructe în fiecare zi, adică un măr și o mână de afine. Acesta ar fi minimum ca să profităm de antioxidanții aceștia e tip antiinflamator.
Mai avem și dovleac pe care îl facem cu scorțișoară, dar mai avem și peștele gras, care este la baza dietei de tip antiinflamator. Sardinele, macroul și somonul, dar și anșoa se pot afla în dietă de trei ori pe săptămână”, a spus medicul, care a precizat și care sunt produsele ce trebuie scoase din dietă.
Printre acestea se află margarina, uleiurile industrializate, carbohidrații rapizi cum sunt covrigii sau pâinea albă, mâncarea pane prăjită și dulciurile, respectiv alcoolul, care sunt toate proinflamatorii.
Mai mult, dr. Pleșea a ținut să sublinieze că alcoolul este un profund inflamator, chiar dacă se află în dieta mediteraneeană, care este considerată ”cea mai bună și cea mai antiinflamatoare, alcoolul nu este bun, iar acesta poate fi înlocuit cu limonadă cu ghimbir”, a concluzionat specialistul în diabet zaharat și boli metabolice.
Simptomele inflamației
Simptomele inflamației includ:
- Roșeață;
- O articulație umflată care poate fi caldă la atingere;
- Durere articulară;
- Rigiditate articulară;
- O articulație care nu funcționează atât de bine pe cât ar trebui.
Adesea, veți avea doar câteva dintre aceste simptome.
Inflamația poate provoca, de asemenea, simptome asemănătoare gripei, inclusiv:
- Febră;
- Frisoane;
- Oboseală/pierdere de energie;
- Dureri de cap;
- Pierderea poftei de mâncare;
- Rigiditate musculară, notează WebMD.
Vezi și: 11 superalimente hipocalorice. Ajută la scăderea în greutate, dar și la diversificarea meniului
-
-
-
Osteoporoza, o boală tăcută care nu trebuie ignorată20.10.2025, 17:22
-
Terapia care reduce colesterolul cu aproape 50%20.10.2025, 17:01
-
Alimentația pe bază de plante, sigură și completă. Este benefică pentru sănătatea cardiometabolică
Ce trebuie să știi dacă nu mănânci carne. Adevărul te va surprinde. Nutriționiștii au dat verdictul.
Diabetul de tip 2, impact asupra micronutrienților. Deficiențele nutriționale influențează valorile glicemiei
Acesta este cel mai rău lucru cu care se confruntă diabeticii. Le dereglează glicemia chiar și când este administrat tratamentul.
Orezul cu indice glicemic scăzut, soluție promițătoare pentru gestionarea diabetului
Acest aliment scade glicemia și ajută la gestionarea diabetului.
Nu ignora aceste 5 semne! Ai putea avea prediabet fără să știi. Testul banal care pune diagnosticul
Analiza simplă care îți arată dacă ai diabet. Rezultatul trebuie să fie sub 5! Vede tot din ultimele 3 săptămâni, degeaba te abții 2 zile
Un hormon provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze
Oamenii de ştiinţă au identificat un hormon care provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze.
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor trebui să se adapteze
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor rămâne fără tratament.
Primul semn banal că ai diabet. Apare noaptea și mulți îl confundă. Dr. Mihai Comșa: Atunci ai un semnal de alarmă
Diabetul care nu are legătură cu zahărul
Ciocolata neagră, aliat în prevenirea diabetului de tip 2. Flavonoidul, compusul esențial care poate regla metabolismul
Alimentul neașteptat care poate preveni diabetul. Reglează controlului zahărului din sânge, reducând astfel riscul de a dezvolta diabet.
Prediabetul: cum îl depistăm și ce putem face în privința lui. Un pericol tăcut care poate fi prevenit
Medicamentele pentru diabet pot ajuta la reducerea dependenței de alcool. Ce spun cercetările medicale
Un instrument low-cost ar putea revoluționa tratamentul diabetului de tip 2
Acesta este cel mai simplu mod de a trata diabetul. Medicii iau în considerare aceste valori.
Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
Diabetul de tip 1: cum poate fi descoperit devreme și prevenit. Medicii arată care e vârsta la care trebuie făcut testul
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului.
De ce îți e poftă de cartofi prăjiți. Ce se întâmplă în corpul tău, de fapt
Ce îți spune corpul când poftești la cartofi prăjiți. Semnul te va surprinde.
Diabeticii, vulnerabili în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Se poate dezechilibra
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
Semnele subtile pe piele și gât care pot indica o afecțiune mortală
Ai aceste semne pe piele sau gât? Poți avea o boală mortală fără să știi – 100 de milioane de oameni o ignoră zilnic!
Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
Un studiu demontează tot ce știam despre ouă. Nu doar că NU dăunează inimii, dar pot prelungi viața
Diabetul legat de malnutriție, recunoscut oficial drept diabet de tip 5
O formă letală de diabet rămâne nediagnosticată. Cine sunt cele mai afectate persoane.