Alimentația pe bază de plante, sigură și completă. Este benefică pentru sănătatea cardiometabolică
Ce trebuie să știi dacă nu mănânci carne. Adevărul te va surprinde. Nutriționiștii au dat verdictul.
Academia de Nutriție și Dietetică confirmă beneficiile pe termen lung ale alimentației vegetariene și vegane. Diete vegetariene și vegane bine planificate pot fi adecvate din punct de vedere nutrițional și pot aduce beneficii semnificative pentru sănătatea pe termen lung – este concluzia unui document de poziție publicat recent de Academy of Nutrition and Dietetics, cea mai mare organizație de nutriție din Statele Unite.
Potrivit Academiei, "diete vegetariene și vegane planificate corespunzător pot fi nutrițional adecvate și pot oferi beneficii pentru sănătatea pe termen lung, cum ar fi îmbunătățirea mai multor parametri asociați cu bolile cardiometabolice".
Cum s-a realizat analiza
Pentru a ajunge la aceste concluzii, experți și metodologi ai Evidence Analysis Center din cadrul academiei au formulat întrebări de cercetare și criterii de eligibilitate, identificând și sintetizând în mod sistematic dovezile existente despre dietele vegetariene și vegane și impactul lor asupra sănătății.
După analiza sistematică, grupul de lucru a identificat și aspecte esențiale pentru practica profesională – inclusiv modul în care poate fi menținută calitatea dietei, cum pot fi prevenite deficiențele nutriționale și cum pot fi adaptate aceste diete la nevoile diferitelor populații și contexte.
Documentul final a fost aprobat de Comitetul de Cercetare și Consiliul Director al academiei, potrivit Medscape.

Alimentația pe bază de plante, sigură și completă. Este benefică pentru sănătatea cardiometabolică - FOTO: Freepik@jcomp
Ce înseamnă "dietă vegetariană" și "dietă vegană"
Conform poziției oficiale, "modelele dietetice vegetariene exclud carnea, carnea de pasăre și fructele de mare, iar modelele vegane exclud toate produsele de origine animală".
Aceste diete, atunci când sunt echilibrate corespunzător, pot furniza toți nutrienții esențiali de care corpul are nevoie.
Planificare atentă, cheia unei alimentații sănătoase
Documentul conține informații detaliate despre structura dietelor vegetariene și vegane sănătoase, acoperind atât macronutrienți, cât și micronutrienți, și prezintă efectele acestor modele alimentare în managementul diverselor boli.
Specialiștii în nutriție – dieteticienii înregistrați și tehnicienii în nutriție și dietetică – pot juca un rol esențial în personalizarea acestor diete.
"Pot lucra cu pacienții pentru a crea modele alimentare vegetariene și vegane care sunt echilibrate nutrițional, adaptate stilului de viață și potrivite din punct de vedere cultural, maximizând beneficiile pentru sănătate și reducând riscurile de carențe", au menționat specialiștii.
Stilul de viață sănătos, sustenabil și eficient
Această poziție oficială aduce claritate într-un domeniu în care încă persistă confuzii și controverse. Prin susținerea faptului că dietele vegetariene și vegane pot fi sănătoase și complete, Academia de Nutriție și Dietetică oferă o bază științifică solidă celor care aleg să renunțe la produsele de origine animală din motive de sănătate, etică sau sustenabilitate.
-
Diabetul crește de patru ori riscul de cancer de vezică26.11.2025, 11:44
-
-
De ce crizele de tuse ne apucă seara. Cum prevenim26.11.2025, 08:51
-
Ceaiuri bune pentru copii: ce este sigur și ce nu25.11.2025, 21:23
-
În cât timp se vindecă o vânătaie și cum o tratezi corect25.11.2025, 19:26
Legătura dintre diabet și demență: 10 dovezi clare că diabetul îți afectează creierul
EXCLUSIV Screening mobil pentru diabet în satele României. Vasiliki Tsagkaraki (Boehringer Ingelheim România): Dăm speranță pacienților
Alimentul care crește riscul de diabet. Cu ce să îl înlocuiești
EXCLUSIV Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
Forumul Român de Diabet: Boala afectează tot mai mulţi oameni aflaţi în perioada activă a vieţii
9 obiceiuri care îți pun digestia în mișcare în 7 zile. Scapi de balonare și disconfort
Alimentul care duce la diabet. Fiecare porție crește riscul de diabet cu 10%
Dezvoltarea diabetului de tip 2 înainte de 50 de ani poate crește riscul de demență de 1,9 ori. Efectele ascunse asupra creierului
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.
EXCLUSIV Ce este echilibrul energetic. Dr. Bogdan Timar: E vorba de consum. Activități sedentare
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Obezitatea: o alegere sau o boală? Adevărul neplăcut despre obezitate
Obezitatea: o simplă alegere sau o boală care ne controlează viața?
Semnele subtile ale diabetului pe care să NU le ignori
Diabetul legat de malnutriție, recunoscut oficial drept diabet de tip 5
O formă letală de diabet rămâne nediagnosticată. Cine sunt cele mai afectate persoane.
Diabetul de tip 2 schimbă inima din interior. Duce la insuficiență cardiacă
Fumatul crește riscul tuturor subtipurilor de diabet de tip 2
Simptomul banal care poate semnala diabetul. Apare noaptea
Acest simptom banal care apare noaptea poate fi un semn al diabetului. Nu este vorba de urinarea nocturnă.
Diabetul de tip 2 poate fi inversat fără medicamente. Studiu: Până la 80% dintre pacienți au scăpat de boală doar pentru că au slăbit
Primul semn că ai ajuns la epuizare. Psihoterapeut: Asta înseamnă că viaţa ta e foarte haotică
Mănânci emoțional fără să știi? Care este adevărata cauză din spatele kilogramelor în plus.
Noi celule de grăsime explică de ce ne îngrășăm la vârsta mijlocie
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.
