Cafeaua care stimulează memoria. Nutriționist: Vine cu un aflux uriaș de antioxidanți

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cafeaua care stimuleaza memoria. FOTO: Freepik @boyarkinamarina
cafeaua care stimuleaza memoria. FOTO: Freepik @boyarkinamarina

Ingredientul surpriză care îmbunătățește calitățile cafelei de dimineață.

Cei mai mulți dintre noi ne pornim ziua cu o cafea, uneori chiar și înainte de micul dejun. Fie că este cu zahăr sau amară, făcută la ibric sau la filtru ori expressor, cafeaua poate fi îmbunătățită cu ușurință, prin adăugarea unui ingredient surpriză, iar rezultatele nu întârzie să apară.

”Un fel de cafea extraordinară pentru iubitorii de plante aromatice: cafeaua cu rozmarin proaspăt.

Nu am știut până acum că aroma rozmarinului poate însufleți atât de mult o cafea (ea având deja un suflet mare). De altfel, aceasta îndeletnicire de a mânca arome, vine cu un aflux uriaș de antioxidanți, compuși antiinflamatori și alte secrete.

Spre exemplu, rozmarinul, este un stimulent  cognitiv ce îmbunătățește memoria, focusul, aduce prezență și spirit, fier, calciu, vitamina B6, culoare și parfum”, a scris dr. Ruxandra Pleșea, medic nutriționist, pe contul său de socializare. 

Care sunt beneficiile rozmarinului

Frunzele de rozmarin conțin compuși fitochimici care sunt cunoscuți pentru proprietățile lor de prevenire a bolilor

Partea aeriană a plantei, în special vârful florilor, conține acid rosmarinic, antioxidant fenolic, precum și numeroase uleiuri esențiale volatile benefice pentru sănătate, cum ar fi cineol, camfen, borneol, acetat de bornil, alfa-pinen.

Acești compuși sunt cunoscuți ca având proprietăți rubefaciante (antiiritante), antiinflamatorii, antialergice, antifungice și antiseptice.

Aport scăzut de calorii. Frunzele de rozmarin au un aport scăzut de calorii, numai 131 la suta de grame, în plus, nu conțin colesterol. În schimb asigură 37% din necesarul zilnic de fibre.

Vitamina B6. Planta este foarte bogată în mai multe grupe de vitamine din complexul B, cum ar fi acidul folic, acidul pantotenic, piridoxina, riboflavina.

Este una dintre plantele care conțin niveluri ridicate de folați, furnizând aproximativ 27% din doza zilnică recomandată. Folații sunt esențiali pentru sinteza ADN-ului și, atunci când sunt administrați în perioada peri-concepțională, pot ajuta la prevenirea defectelor de tub neural la nou-născuți.

2. -imagine fara descriere- (pexels-photo-5967853_52535700.jpeg)

Bogată în vitamina A. Rozmarinul vine cu o cantitate foarte mare de vitamina A, de aproape 97% din necesarul zilnic recomandat. Astfel, câteva frunze pe zi introduse în alimentație ar putea contribui suficient de mult la acest capitol.

Vitamina A are proprietăți antioxidante și este esențială pentru vedere. De asemenea, este necesară pentru menținerea sănătății mucoaselor și a pielii.

Consumul de alimente naturale bogate în vitamina A este cunoscut pentru că ajută organismul să se protejeze de cancerele de plămâni și de cavitatea bucală.

Aport de vitamina C. Frunzele proaspete de rozmarin sunt o sursă de vitamina C, conținând aproximativ 22 de mg la suta de grame, adică circa 37% din necesarul zilnic. Vitamina C este esențială pentru sinteza colagenului, în corp, pricipala proteină structurală din organism. Colagenul este necesar pentru menținerea integrității vaselor de sânge, a pielii, a organelor și a oaselor.

Mai mult decât atât, un consum regulat de alimente bogate în vitamina C ajută organismul să se protejeze de scorbut, să dezvolte rezistență împotriva agenților infecțioși, prin creșterea imunității, și ajută la eliminarea radicalilor liberi, proinflamatori.

Bogat în minerale. Rozmarinul, fie uscat sau proaspăt, este sursă bogată de minerale precum potasiu, calciu, fier, mangan, cupru și magneziu.

Potasiul este o componentă importantă a celulelor și a fluidelor corporale, care ajută la controlul ritmului cardiac și al tensiunii arteriale. Corpul uman folosește manganul ca și cofactor pentru enzima antioxidantă, superoxid dismutaza.

Planta este o sursă excelentă de fier, conține 6,65 mg/100 g de frunze proaspete, adică aproximativ 83% din doza recomandată. Fierul, o componentă a hemoglobinei din interiorul globulelor roșii, determină capacitatea de transport al oxigenului în sânge, notează site-ul Nutrition&You.

Alimentul ieftin care combate cancerul și taie pofta de mâncare: Bogat în vitamina D, B12, seleniu. Se recomandă ca produs de ”detox”

Deficitul de potasiu duce la oboseală și simptome de depresie. Care este doza recomandată și în ce alimente îl găsim

Potasiul este un mineral esențial necesar tuturor țesuturilor din organism, fiind în același timp și un electrolit, adică trimite impulsuri electrice în tot corpul.

Electroliții au, de asemenea, o serie de funcții corporale esențiale, printre care: tensiunea arterială, echilibrul normal al apei, contracțiile musculare, impulsurile nervoase, digestia, ritmul cardiac și echilibrul pH-ului. 

De menționat că cea mai mare parte din potasiu, aproximativ 98%, se găsește în celule, iar din acestea, 80% se află la nivelul celulelor din țesutul muscular. Restul, se află în oase, ficat și în celulele roșii, notează Healthline.

În cazul în care cantitatea din corp este prea scăzută, se pot dezvolta probleme de sănătate, unele chiar și pe termen lung. Reglajul nivelului de potasiu este făcut de către rinichi, aceștia eliminând excesul prin urină.

Care este rolul potasiului în organism

Fiind un element care reglează fluidele din interiorul celulelor, potasiul contribuie și la reglarea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac, mai mult, poate ameliora contracțiile musculare.

Potasiu poate oferi numeroase beneficii, printre care:

- ar putea reduce tensiunea arterială, astfel contribuind la reducerea riscului de a dezvolta afecțiuni cardiace și de a face infarct;

- ajută la eliminarea pietrelor la rinichi;

- contribuie la prevenirea osteoporoze;

- reduce retenția de apă. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Rozmarinul combate efectul cancerigen al grătarului. Sinergia alimentelor și beneficiile sale

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel