Studiu ARIC: Relația dintre vârsta la debutul diabetului și riscul de demență
Diabetul reprezintă un factor de risc major pentru demență. Totul depinde de vârsta la care a fost diagnosticat diabetul.
Vezi și: Medicamentul care îți afectează creierul. Crește riscul de demență
Oamenii de știință au descoperit că persoanele cu diabet au un risc crescut de a dezvolta infecții cauzate de bacterii rezistente la antibiotice. Printre cele mai periculoase astfel de bacterii se numără Staphylococcus aureus, care prosperă în mediul bogat în zahăr al diabeticilor, favorizând mutațiile rezistente.
Această constatare alarmantă subliniază necesitatea unor strategii mai eficiente de prevenire și control al infecțiilor, mai ales în rândul populației vulnerabile.
Antibioticele sunt medicamente esențiale în combaterea infecțiilor bacteriene, însă eficiența lor a scăzut în ultimii ani din cauza creșterii numărului de bacterii rezistente.
Una dintre cele mai îngrijorătoare amenințări este Staphylococcus aureus, un agent patogen responsabil pentru numeroase infecții grave. Această bacterie este deosebit de frecventă în rândul persoanelor cu diabet zaharat, o afecțiune care afectează controlul glicemiei și slăbește sistemul imunitar, îngreunând lupta organismului împotriva infecțiilor.
Cercetătorii Brian Conlon, PhD, și Lance Thurlow, PhD, de la UNC School of Medicine, au descoperit că diabeticii sunt mai predispuși la dezvoltarea tulpinilor rezistente ale bacteriei Staphylococcus aureus. Studiul lor, publicat pe 12 februarie în Science Advances, arată că mediul microbian din organismul diabetic favorizează mutațiile bacteriene care duc la rezistență la antibiotice.
Infecții - FOTO: Freepik@nastiklis1992
"Am descoperit că rezistența la antibiotice apare mult mai rapid în modelele diabetice decât în cele non-diabetice. Această interacțiune dintre bacterii și diabet ar putea fi un factor major care accelerează evoluția și răspândirea rezistenței la antibiotice", a explicat Brian Conlon, profesor asociat în cadrul Departamentului de Microbiologie și Imunologie.
Diabetul afectează capacitatea organismului de a controla glucoza din sânge, determinând acumularea excesivă a acesteia. Staphylococcus aureus se hrănește cu acest surplus de zahăr, multiplicându-se rapid. În plus, diabetul slăbește sistemul imunitar, permițând bacteriei să se dezvolte fără restricții.
Vezi și: Oboseala constantă, simptom alarmant al insuficienței cardiace cardiace
Odată ce populația bacteriană crește într-o infecție diabetică, crește și probabilitatea apariției mutațiilor care oferă rezistență la antibiotice.
"Staphylococcus aureus este perfect adaptată să profite de mediul diabetic. Odată ce apare o mutație rezistentă, excesul de glucoză susține dezvoltarea rapidă a bacteriei, iar sistemul imunitar slăbit nu poate elimina tulpina mutantă, permițându-i să preia întreaga populație bacteriană în doar câteva zile", a declarat Lance Thurlow, profesor asistent de microbiologie și imunologie.
Vezi și: Florile care se duc la priveghi. Ce simbolizează, de fapt, fiecare
Pentru a înțelege mai bine fenomenul, Conlon și Thurlow au comparat eficiența antibioticelor într-un model de infecție cu Staphylococcus aureus la șoareci diabetici și non-diabetici.
Ei au infectat ambele grupuri cu bacteria și le-au tratat cu rifampicină, un antibiotic cunoscut pentru rata sa ridicată de dezvoltare a rezistenței. După cinci zile, cercetătorii au analizat rezultatele.
Cercetătorii au observat că rifampicina nu a avut aproape niciun efect în modelele diabetice. Analizând probele, au descoperit că infecția conținea peste 100 de milioane de bacterii rezistente la rifampicină.
În schimb, în modelele non-diabetice, nu au fost identificate bacterii rezistente. Și mai surprinzător a fost faptul că mutația rezistentă a preluat întreaga infecție în doar patru zile.
Pentru a confirma descoperirea, echipa a repetat experimentul, de această dată inoculând atât modele diabetice, cât și non-diabetice cu un număr cunoscut de bacterii rezistente la rifampicină. Din nou, bacteriile rezistente au dominat infecția diabeticilor, dar au rămas doar o subpopulație în modelele non-diabetice după patru zile de tratament cu antibiotic.
Vezi și: Condimentul care îți curăță arterele. Scade colesterolul și reduce inflamația
Descoperirile lui Conlon și Thurlow ridică întrebări esențiale privind rezistența la antibiotice în rândul diabeticilor. Bacteriile rezistente se transmit la fel ca cele obișnuite – prin aer, prin atingerea suprafețelor contaminate sau prin alimente – ceea ce face ca prevenirea acestor infecții să fie o prioritate.
Studiul arată că menținerea glicemiei în limite normale prin administrarea de insulină poate limita dezvoltarea bacteriilor și reduce riscul apariției mutațiilor rezistente.
"Rezistența la antibiotice nu este determinată doar de administrarea medicamentelor, ci și de starea de sănătate a pacienților care le utilizează. Controlul glicemiei devine, astfel, extrem de important. Când am administrat insulină șoarecilor noștri, am reușit să readucem glicemia la un nivel normal și să prevenim proliferarea rapidă a bacteriilor rezistente", a subliniat Conlon.
Următorul pas pentru echipa de cercetători este să studieze evoluția rezistenței la antibiotice în rândul pacienților umani, atât diabetici, cât și non-diabetici. De asemenea, vor analiza alte bacterii periculoase, precum Enterococcus faecalis, Pseudomonas aeruginosa și Streptococcus pyogenes.
În plus, Conlon și Thurlow intenționează să evalueze dacă și alte categorii de pacienți – cum ar fi cei supuși chimioterapiei sau cei care au suferit transplanturi – sunt predispuși la infecții rezistente la antibiotice.
Această cercetare evidențiază un factor esențial în evoluția superbacteriilor: sănătatea gazdei. Gestionarea corectă a afecțiunilor cronice, precum diabetul, ar putea deveni un instrument-cheie în combaterea rezistenței la antibiotice și în protejarea sănătății publice.
Diabetul reprezintă un factor de risc major pentru demență. Totul depinde de vârsta la care a fost diagnosticat diabetul.
Acesta este cel mai simplu mod de a trata diabetul. Medicii iau în considerare aceste valori.
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?
Acest semn de pe față îți arată un nivel ridicat al glicemiei. Poate fi debutul diabetului.
Acest aliment scade glicemia și ajută la gestionarea diabetului.
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.
Diabetul are un impact major asupra întregului organism, inclusiv a inimii. Cum trebuie, de fapt, să reduci riscul de infarct.
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".
Aceasta este metoda pentru a scăpa de diabet fără tratamente medicamentoase. Se reglează glicemia.
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Trecerea la ora de iarnă ne poate afecta obiceiurile alimentare. Medicii ne explică ce trebuie să facem.