Durerea nervoasă provocată de diabet: descoperirea care poate duce la un tratament
Cercetătorii descoperă noi indicii privind durerea nervoasă provocată de diabet.
Când vine vorba de uleiuri, cei mai mulți privim lucrurile atât prin prisma beneficiilor pe care acestea le au asupra sănătății, cât și al costurilor.
Nutriționistul Mihaela Bilic a făcut o comparație între cele mai folosite tipuri de uleiuri, subliniind un lucru important, mai ales pentru persoanele ce urmează dietă: atât uleiul de floarea soarelui, cât și cel de măsline au același impact asupra siluetei, având un conținut caloric.
”Ulei de măsline sau ulei de floarea soarelui?
Din punct de vedere caloric sunt identice: 100 de calorii pe lingură. Din punct de vedere conținut de acizi grași, aici avem acizi grași esențiali Omega 9 - adică acidul oleic, aici avem Omega 6.
Sunt esențiali pentru că organismul nu-i poate produce, trebuie aduși prin alimentație. Și da, Omega 9 este antiinflamator, pe când Omega 6 este proinflamator.
Deci atenție mare la excesul de ulei de floarea soarelui, și pentru siluetă, și pentru sănătate, e un pericol.
Din punct de vedere prăjeală/încălzire, cel de măsline este foarte stabil, nu schimbă gustul mâncării pe care o prăjim în el. Pe când cel de floarea-soarelui este neutru și suficient de ieftin cât să nu ne doară sufletul dacă îl aruncăm după fiecare prăjeală”, a spus Mihaela Bilic în video postat pe contul său de socializare.
În ceea ce privește efectul celor două uleiuri asupra siluetei, impactul este același, în mod egal, în timp ce sănătatea este afectată mai mult de cel de floarea soarelui.
De altfel, nutriționistul are și un sfat pentru cei care o urmăresc: să alterneze cele două tipuri de ulei, ”pentru că nu există bun și rău, amândouă trebuie consumate cu măsură”.
Vezi și: Alimente de bază, pe lista celor 5 de NU din alimentație. Nutriționist: Ușor de ținut minte
Uleiul de măsline conține aproximativ 14% grăsimi saturale, în timp ce are 11% grăsimi polinesaturale, cum ar fi acizii grași Omega 6 și Omega 3. Însă acidul gras predominant din uleiul de măsline, 73%, este reprezentat de grăsimea mononesaturată - acid oleic.
Studiile atată că acidul oleic reduce imflmația și poate acea chiar efecte benefice asupra genelor legate de cancer. Grăsimile mononesaturate sunt, de asemenea, destul de rezistente la căldură mare, ceea ce face ca uleiul de măsline extravirgin să fie o alegere sănătoasă pentru gătit.
Uleiul de măsline are un conținut important de antioxidanți, care reduc riscul de boli cronice, au acțiune antiinflamatoare și protejează colesterolul bun de oxidare, ceea ce înseamnă reducerea riscului de boli de inimă.
Consumul de ulei de măsline previne apariția acidentului vascular cerebral și protejează inima. De asemenea, uleiul de măsline etse recomandat în dietele pentru scăderea sau menținerea greutății, fiind foarte folosit în dieta mediteraneeană, dieta DASH sau MIND.
Uleiul de măsline este eficient și în lupta împotriva bolii Alzheimer, una dintre caracteristicile sale cheie este o acumulare a așa-numitelor plăci beta-amiloide în interiorul celulelor cerebrale. Un studiu efectuat pe șoareci a arătat că o substanță din uleiul de măsline poate ajuta la eliminarea acestor plăci, notează Healtline.
Uleiul de măsline reduce riscul de a dezvolta diabetul zaharat de tip 2. De altfel, dieta mediteraneană a fost asociat ca avțnd rezultate bune în acest sens.
De asemenea, uleiul de măsline are un conținut bogat de antioxidanți cu efecte anticancerigene. Oamenii din țările mediteraneene au cel mai mic risc de cancer, iar mulți cercetători pun acest fapt pe seama dietei specifice, unde uleiul de măsline ocupă un loc important.
Antioxidanții din uleiul de măsline pot reduce daunele oxidative cauzate de radicalii liberi, despre care se crede că sunt una dintre principalele cauze ale cancerului.
Uleiul de măsline este bun și pentru tratarea artritei reumatoide, care este o boală autoimună caracterizată prin încheieturi deformate și dureroase.
Uleiul de măsline conține o multitudine de nutrienți care pot inhiba sau distruge bacteriile dăunătoare. Una dintre acestea este Helicobacter pylori, o bacterie care trăiește în stomac și care poate provoca ulcer la stomac și cancer la stomac.
Cercetătorii descoperă noi indicii privind durerea nervoasă provocată de diabet.
Acest semn de pe față îți arată un nivel ridicat al glicemiei. Poate fi debutul diabetului.
Aceste cinci semne ale diabetului apar în faza de debut a bolii. Sunt semne minore, dar esențiale.
Alimentul neașteptat care poate preveni diabetul. Reglează controlului zahărului din sânge, reducând astfel riscul de a dezvolta diabet.
Aceste alimente te scapă de medicamentele pentru diabet. Au un efect care i-a uimit pe medici. Rezultatele se văd în 3 luni.
Acest aliment scade glicemia și ajută la gestionarea diabetului.
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi.
Acesta este cel mai simplu mod de a trata diabetul. Medicii iau în considerare aceste valori.
Mănânci emoțional fără să știi? Care este adevărata cauză din spatele kilogramelor în plus.
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.