Alimente de bază, pe lista celor 5 de NU din alimentație. Nutriționist: Ușor de ținut minte

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
alimente de baza pe lista celor 5 de nu. FOTO Pexels @ Rachel Loughman
alimente de baza pe lista celor 5 de nu. FOTO Pexels @ Rachel Loughman

Lista scurtă a produselor care nu sunt cele sănătoase pentru organism includ alimentele de bază ale românilor. 

Ceea ce ne place nu înseamnă că este și sănătos pentru organismul nostru. Nutriționistul Cristian Mărgărit a explicat lista ”celor 5 de NU” din alimentația noastră, subliniind că pot fi și doar 3, care de altfel sunt chiar din rândul alimentelor de bază ale românilor.

”Pot fi și trei: zahăr, făină și ulei. Ușor de ținut minte. Mai adăugăm și mezeluri, putem adăuga și soia printre aceștia, și în general, ca un bonus, aditivii alimentari, mai ales că unii dintre ei ne fac rău”, a explicat nutriționistul în emisiunea ”Vorbește lumea” de la PRO TV.

Acesta a subliniat că deși italienii sunt mari consumatori de făinoase, ele sunt produse dintr-un grâu dur, mai mult, sunt consumate în cantități mici, având și altele pe lângă paste, fie salate, fie fructe de mare, deci mai puține calorii în total. 

Făina albă înseamnă, de fapt, calorii goale. Nu are alți nutrienți, foarte puține proteine, foarte puține vitamine. 

”Nu o felie de pâine sau un pic de paste de calitate ne omoară sau ne strică sănătatea, dar ne ducem spre o altă sursă de carbohidrați, mai bogați. Încercăm și un orez cu legume, un cartof copt, încercăm să diversificăm puțin, pentru că în alimentația românilor este acea pâine albă, obișnuită, aceasta este de fapt problema”, a mai spus nutriționistul, adăugând că în România, pe scară largă, pâinea albă se consumă de câțiva zeci de ani, deoarece înainte oamenii nu-și permiteau acest lux.

”Mămăligă, de mei, pe vremea dacilor, apoi mămăliga de porumb când a apărut. Inclusiv pâinea biblică se făcea dintr-un amestec de cereale care erau integrale și leguminoase, adică nu era o pâine dintr-un produs ultraprocesat cum este făina albă”, care înseamnă calorii goale.

”Amidonul din ea înseamnă de fapt glucoză, care ridică glicemia și apare o cascadă de procese în organism, similară cu cele de la consumul de zahăr, de la inflamație până la obezitate, diabet și într-un final bolile vasculare și chiar cancerul. Deci acest exces de calorii din glucoză poate să ducă până la cancer”, a mai spus Mărgărit.

De ce să consumi SARE iodată din România, în loc de sare din Himalaya sau Marea Ionică. Ce sunt hormonii T3, T4 și TSH

Zahărul ”lovește” de două ori. ”Glucoza și fructoza, cele două molecule care sunt legate, se desfac foarte repede, glicemia se ridică, fructoza ajunge în ficat, începe sinteza de grăsimi, ne stresează și pancreasul, și ficatul, și din nou, calorii goale.

Zahărul, într-o cantitate mică, organismul știe se să facă cu el, îl folosește ca sursă de energie. De aceea, o linguriță la cafea sau o prăjitură, după ce ai făcut sport, este absolut în regulă. OMS spune chiar 20-30 gr pe zi, 5-6 lingurițe. La sucurile naturale este o altă situație, că pe lângă zahăr mai sunt și fibre, și alți nutrienți, și nu sunt chiar atât de periculoase, deși și acolo, contează într-un final cantitatea”, a explicat Cristian Mărgărit.

Uleiurile sunt calorii goale, chiar și uleiul de măsline extravirgin. Dacă ar trebui să menținem ceva din rândul uleiurilor în alimentație, acesta ar trebui să fie uleiul de măsline. ”Dacă vrem grăsimi sănătoase le luăm direct din sursă, adică, de exemplu, mănânc semințe de floarea soarelui (lecitină și vitamine din grupul B) sau unt de cocos”. 

Mezelurile pot fi și foarte bune. ”Dacă ai o sursă de mezeluri foarte sănătoase, de țară, crescute pe pășune, de exemplu, dar, cele mai multe mezeluri mâncate de oamenii din jurul nostru sunt cu foarte puțină carne și foarte mulți aditivi, și atunci, acolo nu ai beneficii și ai riscurile provenite din acei aditivi”, subliniază nutriționistul.

Soia nu este elementul ideal pentru alimentația umană. ”Există foarte mulți fani, dar din păcate, efectul proestrogenic, efectul anti-tiroidian, efectul alergenic, pot să ducă și la autoimunitate, sunt foarte multe probleme cu acest bob. Și când mă uit pe piață, văd că am și fasole, mazăre, linte și tot felul de alte variante. Tofu, acea așa zisă brânză de soia este un produs ultraprocesat, până la urmă”, a mai spus nutriționistul, subliniind în același timp că sosul de soia poate fi adăugat în mâncare pentru gustul umami pe care îl oferă mâncării. 

Vezi și: Dependențele, alinarea nocivă în perioadele stresante. Dependența de ZAHĂR, procent la fel de mare ca dependența de cocaină 

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel