Alimente de bază, pe lista celor 5 de NU din alimentație. Nutriționist: Ușor de ținut minte

Lista scurtă a produselor care nu sunt cele sănătoase pentru organism includ alimentele de bază ale românilor.
Ceea ce ne place nu înseamnă că este și sănătos pentru organismul nostru. Nutriționistul Cristian Mărgărit a explicat lista ”celor 5 de NU” din alimentația noastră, subliniind că pot fi și doar 3, care de altfel sunt chiar din rândul alimentelor de bază ale românilor.
”Pot fi și trei: zahăr, făină și ulei. Ușor de ținut minte. Mai adăugăm și mezeluri, putem adăuga și soia printre aceștia, și în general, ca un bonus, aditivii alimentari, mai ales că unii dintre ei ne fac rău”, a explicat nutriționistul în emisiunea ”Vorbește lumea” de la PRO TV.
Acesta a subliniat că deși italienii sunt mari consumatori de făinoase, ele sunt produse dintr-un grâu dur, mai mult, sunt consumate în cantități mici, având și altele pe lângă paste, fie salate, fie fructe de mare, deci mai puține calorii în total.
Făina albă înseamnă, de fapt, calorii goale. Nu are alți nutrienți, foarte puține proteine, foarte puține vitamine.
”Nu o felie de pâine sau un pic de paste de calitate ne omoară sau ne strică sănătatea, dar ne ducem spre o altă sursă de carbohidrați, mai bogați. Încercăm și un orez cu legume, un cartof copt, încercăm să diversificăm puțin, pentru că în alimentația românilor este acea pâine albă, obișnuită, aceasta este de fapt problema”, a mai spus nutriționistul, adăugând că în România, pe scară largă, pâinea albă se consumă de câțiva zeci de ani, deoarece înainte oamenii nu-și permiteau acest lux.
”Mămăligă, de mei, pe vremea dacilor, apoi mămăliga de porumb când a apărut. Inclusiv pâinea biblică se făcea dintr-un amestec de cereale care erau integrale și leguminoase, adică nu era o pâine dintr-un produs ultraprocesat cum este făina albă”, care înseamnă calorii goale.
”Amidonul din ea înseamnă de fapt glucoză, care ridică glicemia și apare o cascadă de procese în organism, similară cu cele de la consumul de zahăr, de la inflamație până la obezitate, diabet și într-un final bolile vasculare și chiar cancerul. Deci acest exces de calorii din glucoză poate să ducă până la cancer”, a mai spus Mărgărit.
Zahărul ”lovește” de două ori. ”Glucoza și fructoza, cele două molecule care sunt legate, se desfac foarte repede, glicemia se ridică, fructoza ajunge în ficat, începe sinteza de grăsimi, ne stresează și pancreasul, și ficatul, și din nou, calorii goale.
Zahărul, într-o cantitate mică, organismul știe se să facă cu el, îl folosește ca sursă de energie. De aceea, o linguriță la cafea sau o prăjitură, după ce ai făcut sport, este absolut în regulă. OMS spune chiar 20-30 gr pe zi, 5-6 lingurițe. La sucurile naturale este o altă situație, că pe lângă zahăr mai sunt și fibre, și alți nutrienți, și nu sunt chiar atât de periculoase, deși și acolo, contează într-un final cantitatea”, a explicat Cristian Mărgărit.
Uleiurile sunt calorii goale, chiar și uleiul de măsline extravirgin. Dacă ar trebui să menținem ceva din rândul uleiurilor în alimentație, acesta ar trebui să fie uleiul de măsline. ”Dacă vrem grăsimi sănătoase le luăm direct din sursă, adică, de exemplu, mănânc semințe de floarea soarelui (lecitină și vitamine din grupul B) sau unt de cocos”.
Mezelurile pot fi și foarte bune. ”Dacă ai o sursă de mezeluri foarte sănătoase, de țară, crescute pe pășune, de exemplu, dar, cele mai multe mezeluri mâncate de oamenii din jurul nostru sunt cu foarte puțină carne și foarte mulți aditivi, și atunci, acolo nu ai beneficii și ai riscurile provenite din acei aditivi”, subliniază nutriționistul.
Soia nu este elementul ideal pentru alimentația umană. ”Există foarte mulți fani, dar din păcate, efectul proestrogenic, efectul anti-tiroidian, efectul alergenic, pot să ducă și la autoimunitate, sunt foarte multe probleme cu acest bob. Și când mă uit pe piață, văd că am și fasole, mazăre, linte și tot felul de alte variante. Tofu, acea așa zisă brânză de soia este un produs ultraprocesat, până la urmă”, a mai spus nutriționistul, subliniind în același timp că sosul de soia poate fi adăugat în mâncare pentru gustul umami pe care îl oferă mâncării.
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
De ce să nu mai măcânci pâine albă cu mezeluri, cârnați sau sarmale
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
De ce avem nevoie de vitamina D și calciu pentru oase puternice. Ce se întâmplă cu oasele tale când atingi aportul zilnic recomandat
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.