Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Acestea sunt alimentele miraculoase ale iernii care îți întăresc imunitatea și te țin departe de răceli și gripe. Cum faci față frigului prin alimentație.
Iarna aduce temperaturi scăzute, imunitate fragilă și riscuri crescute de răceli și gripe. Alimentația joacă un rol crucial în menținerea sănătății în sezonul de iarnă.
Citricele - sursă naturală de vitamina C
Portocalele, mandarinele, grapefruitul și lămâile sunt vedetele iernii. Bogate în vitamina C, acestea contribuie la întărirea sistemului imunitar și combat stresul oxidativ.
Consumă-le ca gustare, în sucuri proaspăt stoarse sau adaugă lămâie în ceai pentru un plus de aromă și sănătate.
Legumele rădăcinoase - puterea din pământ
Morcovii, sfecla roșie, păstrârnacul și țelina sunt excelente pentru sezonul rece. Aceste legume sunt bogate în fibre, vitamine și antioxidani care susțin digestia și ajută la menținerea energiei.
Prepară supe calde, piureuri sau coace-le la cuptor pentru o masă hrănitoare.
Varza murată și alte alimente fermentate
Varza murată este un superaliment deiarnă, bogat în probiotice naturale care îmbunătățesc digestia și întăresc flora intestinală.
Consumă varza murată ca garnitură lângă preparatele principale sau adaug-o în ciorbe pentru un gust autentic și beneficii maxime.
Fructele uscate și nucile
Stafidele, caisele, prunele uscate, migdalele, nucile și alunele sunt gustări perfecte pentru iarnă.
Acestea oferă o sursă concentrată de vitamine, minerale și grăsimi sănătoase, care îți oferă energie și te ajută să reziști la frig.
Peștele gras
Peștele precum somonul, heringul sau macroul este bogat în acizi grași omega-3, esențiale pentru sănătatea inimii și a creierului.
De asemenea, contribuie la reducerea inflamației și oferă vitamina D, care este crucială în lunile de iarnă, când expunerea la soare este redusă.
Carnea slabă și ouăle
Proteinele de calitate sunt esențiale în alimentația de iarnă. Consumă carne slabă de pui, curcan sau vită și ouă pentru a-ți menține mușchii puternici și a susține sistemul imunitar.
Cartofii dulci sunt o sursă excelentă de vitamina A, necesară pentru sănătatea pielii și a ochilor. În plus, oferă un aport consistent de carbohidrați complecși, care te mențin sătul și energizat pe parcursul zilei.
Ceaiurile calde și infuziile
Ceaiul de ghimbir, mușețel sau mentă nu doar că te încălzește, ci are și efecte benefice asupra sănătății.
Ghimbirul, de exemplu, stimulează circulația, reduce inflamația și susține digestia.
Lactatele fermentate precum iaurt, kefir sau sana sunt surse excelente de probiotice esențiale pentru o bună funcționare a sistemului digestiv și a imunității. În plus, sunt o sursă importantă de calciu pentru sănătatea oaselor.
Nu în ultimul rând, condimente precum scorțișoară, cardamom sau turmeric ajută la îmbunătățirea sănătății și dau un plus de savoare.
Aceste condimente au proprietăți antiinflamatorii și contribuie la creșterea circulației.
Nu uita că cel mai și cel mai important este să te hidratezi suficient și să consumi alimente cât mai naturale.
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
-
Cancer pulmonar la femei: semnul dat de respirație26.11.2025, 19:17
-
Turmeric: ce beneficii are și după cât timp se elimină din corp26.11.2025, 16:45
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Dieta care arde grăsimea rapid. La ce trebuie să renunți pentru a scăpa rapid de kilogramele nedorite
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
