Dependențele, alinarea nocivă în perioadele stresante. Dependeța de ZAHĂR, procent la fel de mare ca dependența de cocaină

Anisia Nica |
Data publicării:
dependentele FOTO: Unsplash @michele blackwell
dependentele FOTO: Unsplash @michele blackwell

Care sunt cele mai întâlnite dependențe și cum te poți elibera de acestea? Fumatul, alcoolul și dependența de zahăr, în top.

Plăcerea și nevoie de a umple un gol stau la baza dependențelor. Există o diferență majoră între starea de bucurie autentică și plăcere: "Bucuria are de a face cu starea de bine pe care omul și-o creează în interiorul lui, adică vin factori stresori în viața mea, mă implic, rezolv anumite lucruri. După ce le rezolv mă împuternicesc, simt că am mai multă încredere în mine, starea mea de bine devine din ce în ce mai persistentă și atunci asta o definim noi ca fiind bucurie

Plăcerea are de a face cu starea de bine condiționată extern: dacă mănânc o prăjiturică, dacă îmi cumpăr o hăinuță, dacă ma duc și fac sport. Starea de bine internă are legătură cu bucuria, starea de bine condiționată de extern are legătură cu plăcerea", a declarat psihoterapeutul Victor Toriani, în cadrul emisiunii "Vorbește lumea" de la Pro TV.

Mecanismul dependențelor

Acesta dezvăluie mecanismul din spatele dependențelor: "această plăcere ne împinge dopamină. Dopamina în cantitate mică este un motivator, ne dorim să facem mai mult, dar când această cantitate de dopamină crește foarte mult, atunci nu mai suntem mulțumiți cu ce avem și din ce avem vrem mai mult. Aici pot apărea cele două tipuri de dependențe: dependența psihologică și dependența fizică...În momentul în ca care avem un consum de cofeină, de nicotină, de teină, de substanțe psihotrope, și corpul ne cere, nu e doar ritualul".

Fumatul

Multe persoane își doresc să se lase de fumat, dar ceva îi face să eșueze în încercările lor: "Să nu uităm că dependențele ca noțiune acoperă un gol afectiv sau, dimpotrivă, ne ajută sa ieșim din zone stresoare din viață și atunci căutăm permanent în exteriorul nostru lucruri care să ne ajute să liniștim starea emoțională în care suntem", spune invitatul.

"Ca în toate dependențele, se recomandă o perioadă în care omul este liniștit: că este o vacanță, ca sunt câteva zile libere, o perioadă liniștită. Al doilea lucru este să ne alegem psihologic o zi: din ziua aia eu vreau să spun stop", anunță psihologul și avertizează că reducerea țigărilor în locul eliminării totale a acestora "crește gradul de frustrare. Încep să nu mai am toleranță la frustrare deoarece când încep să reduc substanța corpul devine irascibil, adică apar reacții de irascibilitate, de nervozitate. Sevrajul nicotinic vine pe partea asta de irascibilitate, de nervozitate, mai ales dacă vorbim despre un consum cronic și cu multe țigări: un pachet, două pe zi".

La dependența de fumat se adaugă și rolul societății în întreținerea acestui viciu, subliniază specialistul "în dependența psihologică intră și dependența socială. Din păcate, fumatul are o dependență socială puternică pentru că vedem mulți oameni pe stradă fumând...Dependența socială este ca și cum îmi amintesc că eu vreau să repet gestul respectiv".

Alcoolul

Victor Toriani spune că "alcoolul intră în categoria inhibitorilor. Avem trei categorii mai de reacții la substanțele psihotrope. Avem odată inhibitorul, cum este alcoolul, stimulatorul, cum ar fi cofeina, nicotina, teina și perturbatorii care creează halucinații și perturbări în realitate, cum ar fi marijuana. În consumul de alcool apar cele două reacții: copilul adaptat și copilul rebel. Uneori, pe alcool o să vedem că oamenii se întristează foarte mult, îi apucă tristețea, jalea, că lucrurile nu merg bine în jurul lor sau din potrivă avem reacțiile rebele, agresive.

Ce mai vedem la alcool și de ce multă lume îl consumă: el fiind inhibitor este anxiolitic, adică stinge sentimentul de frică, de teamă și atunci inhibând teama și frica, omul devine foarte puternic, devine curajos, dar noi nu recomandăm acest consum deoarece starea pe care ți-o dă substanța exterioară, nu are legătură cu stima de sine interioară"

Dependența de zahăr

"Dependența de zahăr are un procent la fel de mare ca dependența de cocaină. Dependența de zahăr creează această nevoie continuă de a mânca. Din punct de vedere psihologic, zahărul este asociat cu nevoia emoțională afectivă, de asta pe studii s-a arătat că părinții care au blocaje emoționale dau copiilor foarte multe dulciuri pentru că nu pot manifesta emoția iubirii și atunci o înlocuiesc cu un substitut dulce în alimentație...Eu nu recomand oamenilor extremele, adică nici să nu consumi niciodată nimic, dar nici să devină o obișnuință pentru că predecesorul unei dependențe este obișnuința", declară specialistul

Soluții

În fiecare dintre noi există forța necesară pentru a schimba lucrurile nocive pentru noi, iar invitatul punctează acest lucru: "Noi trebuie să lucrăm la noi pentru că puterea asta e important să o activăm natural. Avem această forță, avem această putere să schimbăm lucrurile". Așadar, a cere ajutorul unui psihoterapeut este un act de curaj la care ar trebui să apeleze oricine trece printr-o problemă dificilă în viață.

Vezi și: Anorexia, frecventă în ADOLESCENȚĂ. Despre compasiune și eliminarea STIGMATIZĂRI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel