Anorexia, frecventă în ADOLESCENȚĂ. Despre compasiune și eliminarea STIGMATIZĂRII

Anisia Nica |
Data publicării:
anorexia FOTO: Unsplash @annie spratt
anorexia FOTO: Unsplash @annie spratt

Anorexia: de ce apare, cum se manifestă și care sunt primele semne? 

Anorexia intră în categoria tulburărilor de alimentație, iar cauzele exacte acesteia sunt, încă, necunoscute. Deși etiologia nu este clar stabilită, anorexia este determinată de factori psihologici, care se referă la o tendință spre depresie, anxietate, până la stări de panică puternice și o rezistență scăzută la stres.

Simptome

Persoanele care suferă de anorexie prezintă o scădere a apetitului, care este, de cele mai multe ori, voluntară. Acestea au o stimă de sine scăzută și se simt inconforabil în propriul corp. Din dorința de a fi mai slabe și de a arăta mai bine, cei cu anorexie refuză să mănânce și ajung chiar să își inducă voma pentru a nu absorbi ceea ce au mâncat.

Studiile medicale arată că anorexia debutează, de obicei, în jurul vârstei de 14 ani, adică în adolescență. Incidența anorexiei este mult mai crescută la fete decât la băieți. Acestea încep să țină diete, se cântăresc frecvent, își impun restricții alimentare sau se înfometează.

De obicei, persoanele afectate au o frică constantă de a nu se îngrășa și fac exerciții fizice solicitante. Unii specialiști sunt de părere că unele boli organice sau schimbările hormonale sunt un factor important în apariția anorexiei, în special cele din perioada adolescenței. 

De asemenea, promovarea corpurilor ideale de către societate contribuie la conturarea unei păreri negative despre propriul corp. Din păcate, aceste influențe vin atât din familie, cât și de la școala în cazul adolescenților.

Vezi și: NLP, ce înseamnă și cum te poate ajută să fii mai FERICIT

Percepția societății

Din păcate, studiile arată că există o stigmatizare a societății pentru persoanele anorexice. Percepțiile legate de această condiție se referă la faptul că cei care au anorexie sunt vinovați pentru starea lor și că ar putea ieși din acest cerc vicios dacă și-ar dori. Mai mult decât atât, persoanele chestionate erau de părere că anorexicii caută atenție și că factorii medicali nu sunt responsabili de apariția acestei condiții. 

Cu toate acestea, societatea e diversă și la fel sunt și părerile oamenilor. Nu toate persoanele răspund cu aceeași atitudine privind anorexia sau afecțiunile psihice. Unii oameni privesc cu compasiune aceste condiții medicale și înțeleg că nu țin de voința persoanei în cauză.

Ce e de făcut?

În primul rând, societatea trebuie să devină mai îngăduitoare atât cu persoanele anorexice, cât și cu cei care se confruntă cu adolescența sau perioade grele în viață. 

Familia tinerilor cu anorexie sau persoana afectată poate apela la un psiholog, care poate face diferența în această problemă. De asemenea, dacă situația impune, se poate recurge la recomandările unui medic psihiatru. Se recomandă și investigații supliementare atunci când sunt suspicionate boli ale organelor interne.

Vezi și: Scleroza multiplă, asociată cu traumele din copilărie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel