Studiu: Dieta low-carb, impact asupra funcției hepatice în diabetul de tip 2

Aceste alimente te scapă de medicamentele pentru diabet. Au un efect care i-a uimit pe medici. Rezultatele se văd în 3 luni.
Un nou studiu sugerează că reducerea drastică a carbohidraților ar putea reface funcția pancreasului mai eficient decât medicamentele actuale
O dietă extrem de săracă în carbohidrați – doar 9% din aportul caloric zilnic – a produs îmbunătățiri semnificative ale funcției pancreatice la pacienți cu diabet de tip 2, potrivit unui studiu recent publicat în The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.
După doar 12 săptămâni, participanții au înregistrat o dublare a răspunsului insulinic de fază 1 – un indicator crucial al capacității pancreasului de a regla glicemia după mese.
Această îmbunătățire a avut loc fără pierdere în greutate, iar rezultatele au fost superioare celor obținute în mod obișnuit cu medicamentele pentru diabet.
Tratarea cauzei, nu doar a simptomelor
Studiul realizat de cercetători de la Universitatea din Alabama aduce o perspectivă nouă asupra modului în care poate fi gestionat diabetul de tip 2. Medicamentele actuale tratează simptomele bolii, însă nu opresc deteriorarea treptată a funcției pancreatice. Cercetătorii susțin că:
"O dietă low-carb ar putea repara problema de bază a pancreasului, nu doar să mascheze simptomele", se arată în concluziile studiului.
Dietă personalizată, răspunsuri diferite
La studiu au participat 57 de adulți afro-americani și euro-americani, diagnosticați cu diabet de tip 2 în ultimii 10 ani și cu valori ale HbA1c sub 8.0. Timp de 12 săptămâni, aceștia au urmat una dintre cele două diete:
o dietă foarte săracă în carbohidrați (9% carbohidrați, 65% grăsimi, 26% proteine)o dietă clasică bogată în carbohidrați (55% carbohidrați, 20% grăsimi, 25% proteine)
Toate mesele au fost caloric echilibrate pentru a menține greutatea corporală. În această perioadă, pacienții au oprit administrarea medicamentelor pentru diabet, cu excepția a trei cazuri în care a fost reluat tratamentul cu metformin.
Răspunsul la dietă a variat în funcție de rasă.
"Afro-americanii au avut o creștere de 110% a răspunsului insulinic acut (faza 1), în timp ce euro-americanii au avut o creștere de 48% a capacității maxime de producere a insulinei", notează autorii studiului.
Acest lucru confirmă observațiile anterioare potrivit cărora afro-americanii au în mod natural un răspuns insulinic mai pronunțat la glucoză, ceea ce, în timp, ar putea duce la stres pancreatic crescut.
Studiu: Dieta low-carb, impact asupra funcției hepatice în diabetul de tip 2 - FOTO: Freepik
O alternativă reală la chirurgie sau diete extreme
În prezent, singurele intervenții cunoscute care pot duce la o posibilă remisie a diabetului sunt chirurgia bariatrică sau dietele foarte restrictive cu aport caloric extrem de redus. Acest nou studiu propune o cale intermediară, mai sustenabilă:
"Aceasta ar putea fi o cale spre remisia diabetului, fără a apela la intervenții invazive sau diete severe", notează autorii.
Mai mult, într-un alt studiu pe 48 de săptămâni menționat în raport, pacienții care au urmat o dietă low-carb au avut valori mai bune ale tensiunii arteriale și HbA1c decât cei aflați pe dietă low-fat – chiar și în absența unei diferențe de greutate. 70% dintre acești pacienți și-au redus medicația la jumătate sau mai mult.
Schimbare radicală de alimentație
Deși promițătoare, aplicarea unei diete cu doar 9% carbohidrați este departe de obiceiurile alimentare ale americanului mediu, care își ia aproximativ 50% din energie din carbohidrați. Totuși, cercetătorii rămân optimiști:
"Pentru milioane de persoane cu diabet de tip 2, aceste rezultate oferă speranța că schimbări simple în dietă ar putea încetini sau chiar inversa progresia bolii", mai notează autorii studiului.
Aceste rezultate ar putea rescrie regulile în ceea ce privește tratamentul diabetului de tip 2. În loc să se concentreze exclusiv pe controlul glicemiei prin medicamente, această abordare aduce în prim-plan ideea de vindecare funcțională a pancreasului prin alimentație. Carbohidrații, nu insulina, ar putea fi cheia.
-
-
-
Apa îmbuteliată, riscuri uriașe. Duce la cancer11.10.2025, 22:22
-
Ce se întâmplă cu corpul tău după 50 de ani. Schimbări surprinzătoare11.10.2025, 20:12
-
Joe Biden, diagnostic crunt. Cancerul s-a răspândit la oase11.10.2025, 18:51
Diabeticii, vulnerabili în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Se poate dezechilibra
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
Diabetul de tip 2 cu debut timpuriu, complicații, mortalitate și control glicemic
Lumina nocturnă, un risc ascuns pentru diabetul de tip 2. Legătura surprinzătoare dintre lumină și glicemie
Uleiul de floarea soarelui, riscuri pentru sănătate. Dr. Ancuța Leonte: Nu-l recomand sub nicio formă. Crește riscul de inflamație
De ce ne îngrășăm, de fapt. Greșeala care duce la acumularea de kilograme nedorite. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: A devenit un combustibil
Alimentul care duce la diabet. Fiecare porție crește riscul de diabet cu 10%
ARFID: ce este, cum se manifestă și de ce nu e doar “moft la mâncare”
Dezvoltarea diabetului de tip 2 înainte de 50 de ani poate crește riscul de demență de 1,9 ori. Efectele ascunse asupra creierului
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
Medicamentele pentru diabet pot ajuta la reducerea dependenței de alcool. Ce spun cercetările medicale
E466: aditivul ascuns în alimente care distruge intestinul. Cum ne afectează sănătatea. Reacțiile variază de la o persoană la alta
Sulforafanul, compusul din broccoli care previne diabetul. Ar putea fi potențial tratament pentru diabetul de tip 2
Alimentul care crește riscul de diabet. Cu ce să îl înlocuiești
Diabetul de tip 2, impact asupra micronutrienților. Deficiențele nutriționale influențează valorile glicemiei
Acesta este cel mai rău lucru cu care se confruntă diabeticii. Le dereglează glicemia chiar și când este administrat tratamentul.
Legătura dintre diabet și demență: 10 dovezi clare că diabetul îți afectează creierul
Obezitatea, două componente: hipertrofică și hiperplazică. Prof. dr. Bogdan Timar: În momentul în care vom încerca să slăbim provocarea va fi una mai importantă
De ce ne îngrășăm. Detaliul esențial care duce la acumularea de kilograme nedorite. Dr. Mihai Comșa: Să nu ne păcălim
Consumul de fructe seara, impact asupra glicemiei. Dr. Mihai Comșa: Duce la dereglarea mecanismelor de semnalizare glicemică
Peștele care conține cea mai mare cantitate de Vitamina D. Dr. Lygia Alexandrescu: Una din cele mai bune surse alimentare. Furnizează jumătate din doza zilnică
Acesta este peștele cu cea mai mare cantitate de Vitamina D.
Simptomul banal care poate semnala diabetul. Apare noaptea
Acest simptom banal care apare noaptea poate fi un semn al diabetului. Nu este vorba de urinarea nocturnă.
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Prediabetul: cum îl depistăm și ce putem face în privința lui. Un pericol tăcut care poate fi prevenit
Ciocolata neagră, aliat în prevenirea diabetului de tip 2. Flavonoidul, compusul esențial care poate regla metabolismul
Alimentul neașteptat care poate preveni diabetul. Reglează controlului zahărului din sânge, reducând astfel riscul de a dezvolta diabet.