Intoleranța la gluten și boala celiacă: semnul care face diferența. Nu-l mai ignora!
Glutenul: prieten sau dușman? Ce trebuie să știi despre intoleranța la gluten și boala celiacă înainte să renunți la pâine sau paste.
Pacienții cu boală inflamatorie intestinală au un risc crescut de diabet de tip 2, potrivit unui studiu publicat în Clinical Gastroenterology and Hepatology.
Tine Jess, doctor în medicină la Spitalul Bispebjerg și Frederiksberg din Copenhaga, Danemarca, și colegii săi au efectuat un studiu de cohortă bazat pe populație, care a implicat 6.028.844 de persoane în Danemarca pentru a examina riscul pe termen lung de diabet de tip 2 în rândul pacienților cu boala inflamatorie intestinală. Datele au fost comparate pentru persoanele cu și fără acest diagnostic din 1977 până în 2014.
Cercetătorii au descoperit că 3.436 de pacienți cu IBD au dezvoltat diabet de tip 2 din 736.072 persoane urmărite, comparativ cu 2.224 de cazuri așteptate (rata de incidență standardizată, 1,54). Riscul a fost semnificativ crescut pentru pacienții cu colită ulceroasă și pentru cei cu boală Crohn (rata de incindență standardizată de 1,54 și, respectiv, 1,57) și pentru femei și bărbați (1,51 și, respectiv, 1,57). Cel mai mare risc a fost observat în primul an după diagnosticul bolii inflamatorii intestinale (rata de incidență standardizată de 4.48), iar riscul a rămas crescut timp de 20 sau mai mulți ani după diagnostic (1,26). Nici frecvența contactelor medicale și nici expunerea la corticosteroizi nu au avut în vedere riscul crescut.
Riscul de diabet de tip 2 a fost semnificativ mai mare la pacienții care au primit un diagnostic de boala inflamatorie intestinală din 2003 până în 2014 față de cei diagnosticați din 1977 până în 1988 sau din 1989 până în 2002 (rata de incidență standardizată de 1,79 față de 1,47 și, respectiv, 1,48).
„Riscul a fost deosebit de ridicat la pacienții diagnosticați în noul mileniu, deci garantează cercetări suplimentare cu privire la impactul tratamentelor bolii inflamatorii intestinale asupra riscului de diabet”, scriu autorii.
Glutenul: prieten sau dușman? Ce trebuie să știi despre intoleranța la gluten și boala celiacă înainte să renunți la pâine sau paste.
Un medic dezvăluie 7 boli care se agravează după sărbători. Mesele de sărbători pot face mai mult rău decât ai crede.
Acestea sunt cele mai bune alimente care îți curăță ficatul. Previn și boala ficatului gras non-alcoolic.
De ce unii consumatori de alcool suferă leziuni hepatice grave, iar alții nu? Ce se petrece, de fapt în ficat.
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Acesta este semnul IGNORAT al cancerului de colon și nu este vorba de sângerare. Medicii avertizează că boala este deja în stadiu avansat.
Ulcerul gastric este o afecțiune comună care afectează mucoasa stomacului, dar cu un tratament adecvat poate fi prevenit și vindecat eficient.
Acestea sunt patru semne majore ale cancerului pentru care ar trebui să mergi la medic chiar dacă ești tânăr. Sunt steagul roșu.
Aceste chisturi se pot transforma în cancer. Sunt o amenințare reală.
Suplimentele alimentare sunt asociate cu riscuri hepatice.
Ce trebuie să știi despre statul pe toaletă. Riscurile mortale la care te expui.
Alimentele care cresc riscul de a face cel mai mortal tip de cancer. Le consumi aproape zilnic.
Acest aliment sănătos poate provoca gaze. Îți afectează digestia și balonează.
Medicamentul care îți distruge ficatul. Medicii au lansat un avertisment.
Aceste trei semne banale de pe mână îți arată că ai probleme grave cu ficatul. Indică o degradare severă a acestuia.
Acest aliment considerat sănătos duce, de fapt, la declanșarea cancerului.
Acesta este semnul banal al unui cancer devastator care apare în ochi.