Alimentul care poate cauza gaze. Compusul care afectează digestia
Acest aliment sănătos poate provoca gaze. Îți afectează digestia și balonează.
Un avertisment sever vine din partea cercetătorilor, care susțin că milioane de oameni riscă să dezvolte cancer gastric în următorii ani din cauza unei bacterii extrem de răspândite la nivel mondial.
Bacteria Helicobacter pylori (H. pylori), responsabilă pentru aproape trei sferturi dintre cazurile de cancer gastric la nivel global, afectează deja un număr uriaș de oameni.
Potrivit experților, infecția cu această bacterie poate trece complet neobservată, provocând doar simptome ușoare și comune, precum indigestie, balonare sau greață. Cu toate acestea, pe termen lung, H. pylori poate produce leziuni grave ale mucoasei stomacului, favorizând apariția cancerului.
Un studiu recent al International Agency for Research on Cancer (IARC), agenție a Organizației Mondiale a Sănătății, estimează că până la 12 milioane de persoane născute între 2008 și 2017 ar putea dezvolta cancer gastric din cauza infecției cu H. pylori.
"Este esențial ca autoritățile din domeniul sănătății să prioritizeze prevenirea cancerului gastric și să accelereze eforturile de control, prin planificarea de proiecte-pilot și de fezabilitate, inclusiv prin programe de testare și tratament pentru H. pylori", a declarat dr. Jin Young Park, coordonatorul echipei de prevenire a cancerului gastric din cadrul IARC, potrivit Daily Mail.
Cercetătorii susțin că depistarea precoce a infecției ar putea preveni până la 75% dintre cazurile de cancer gastric la nivel mondial. Testarea este simplă și accesibilă, fiind posibilă prin analize de sânge, teste respiratorii sau examinarea scaunului.
În prezent, H. pylori se transmite în principal prin consumul de apă sau alimente contaminate, dar și prin contact apropiat cu persoanele infectate.
În Regatul Unit, aproximativ 41% dintre cele 6.500 de cazuri anuale de cancer gastric sunt cauzate de H. pylori-adică peste 2.700 de cazuri în fiecare an.
Cu toate acestea, organizația Cancer Research UK (CRUK) atrage atenția că britanicii nu ar trebui să fie excesiv de îngrijorați, deoarece infecția cu H. pylori este în scădere.
"Deși aceasta este o problemă importantă la nivel global, în Regatul Unit, alți factori prevenibili cauzează mai multe cazuri de cancer", a declarat dr. Rachel Orritt, manager de informații pentru sănătate la CRUK.
Ea subliniază că "renunțarea la fumat, menținerea unei greutăți sănătoase, reducerea consumului de alcool și o alimentație echilibrată" sunt metode mult mai eficiente de prevenire.
De altfel, datele CRUK arată că peste jumătate dintre cazurile de cancer gastric (54%) sunt prevenibile și că incidența bolii a scăzut cu peste 25% în ultimii 10 ani, tendință ce se estimează că va continua.
Cancerul gastric poate avea simptome comune, precum arsuri la stomac, reflux acid, dificultăți la înghițire, greață, vărsături, indigestie, eructații frecvente sau senzația de sațietate rapidă la masă.
Alte simptome mai avansate includ pierderea inexplicabilă a apetitului sau a greutății, dureri abdominale, senzația de nod în partea superioară a stomacului și oboseală accentuată.
Medicii recomandă ca persoanele care experimentează astfel de simptome timp de peste trei săptămâni să se adreseze de urgență medicului de familie.
În fiecare zi, aproximativ 18 britanici și 83 de americani sunt diagnosticați cu cancer gastric. În Regatul Unit, boala ucide anual peste 4.200 de persoane, iar în Statele Unite, aproape 11.000.
Supraviețuirea pe termen lung rămâne scăzută: doar 17% dintre pacienți sunt în viață la 10 ani de la diagnostic. Riscul pe durata vieții este de aproximativ 1 la 92 pentru bărbați și 1 la 170 pentru femei, în Regatul Unit.
Studiul publicat în revista Nature Medicine trage un semnal clar de alarmă: este nevoie urgentă de programe de screening în masă pentru detectarea și tratarea H. pylori.
"Dacă nu facem nimic, vom avea milioane de victime în următoarele decenii", avertizează cercetătorii.
În timp ce la nivel global infecția rămâne o amenințare majoră, specialiștii britanici recomandă un echilibru între vigilență și prevenție printr-un stil de viață sănătos.
Acest aliment sănătos poate provoca gaze. Îți afectează digestia și balonează.
Această dietă alimentează cancerul. Afectează grav sănătatea intestinului. În plus, în combinație cu o bacterie are efecte catastrofale.
Acest tip de cancer are o evoluție dramatică. Este diagnosticat târziu, iar speranța de viață a pacienților este redusă.
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
De ce unii consumatori de alcool suferă leziuni hepatice grave, iar alții nu? Ce se petrece, de fapt în ficat.
Aceste trei semne banale de pe mână îți arată că ai probleme grave cu ficatul. Indică o degradare severă a acestuia.
Acest tip de cancer este din ce în ce mai agresiv. Ocupă locul 2 în Europa.
Suplimentele alimentare sunt asociate cu riscuri hepatice.
Un medic dezvăluie 7 boli care se agravează după sărbători. Mesele de sărbători pot face mai mult rău decât ai crede.
Alimentele care îți atacă intestinul. În doar două zile îl afectează complet.
Cancerul care se răspândește alarmant. Nu există niciun avertisment.
Medicamentul care îți distruge ficatul. Medicii au lansat un avertisment.