6 ceaiuri care îți relaxează corpul și mintea înainte de culcare. Soluția naturală pentru insomnie
Un somn liniștit poate începe cu un simplu obicei de seară, bazat pe plante care te ajută să te relaxezi și să te eliberezi de stres.
Piersicile și nectarinele sunt apreciate pe scară largă în întreaga lume datorită suculenței, aromei și conținutului lor nutrițional. Deși au multe asemănări, sunt două fructe distincte, cu diferențe genetice și culinare.
Dar totuși, care sunt valorile lor nutriționale, gusturile, texturile și utilizările culinare ale piersicilor și nectarinelor.
Atât piersicile, cât și nectarinele sunt fructe cu sâmburi din familia trandafirilor. Fructele cu sâmburi se caracterizează prin sâmburi mari și tari.
Piersicile (Prunus persica) pot crește în diverse climate, de la cele tropicale la cele temperate. Ele sunt clasificate în trei grupe:
- Piersici cu piatră liberă
- clingstone
- semi-freestone
Piersicile freestone conțin sâmburi care sunt ușor de îndepărtat, în timp ce sâmburii piersicilor clingstone sunt greu de separat de pulpă. Piersicile semi-freestone sunt un hibrid al primelor două.
Piersicile au pulpa albă sau galbenă și pielea pufoasă.
Nectarinele (Prunus persica var. nucipersica) sunt un tip de piersici. La fel ca toate piersicile, nectarinele pot avea sâmburi freestone, clingstone sau semi-freestone, precum și pulpă galbenă sau albă.
Piersicile și nectarinele au beneficii nutriționale impresionante.
Tabelul de mai jos compară nutrienții dintr-o piersică întreagă (150 de grame) și o nectarină întreagă (140 de grame)
Calorii
Piersică - 63
Nectarină - 55
Proteină
Piersică - 1.4 gr
Nectarină - 1.5 gr
Carbohidrați
Piersică - 15 gr
Nectarină - 13 gr
Fibre
Piersică - 2,3 gr
Nectarină - 2,1 gr
Zahăr
Piersică - 12,6 gr
Nectarină - 11 gr
Grăsimi
Piersică - 0,4 gr
Nectarină - 0,4 gr
Potasiu
Piersică - 5%
Nectarină - 5%
Niacina
Piersică - 8%
Nectarină - 10%
Vitamina A
Piersică - 4%
Nectarină - 5%
Vitamina C
Piersică - 7%
Nectarină - 5%
Vitamina E
Piersică - 7%
Nectarină - 6%
Piersicile sunt ușor mai bogate în calorii, carbohidrați și zahăr. Cu toate acestea, aceste fructe au profiluri nutritive remarcabil de asemănătoare. Ambele sunt destul de bogate în zaharuri naturale, conțin o cantitate decentă de fibre și furnizează cantități mici de micronutrienți precum potasiu și vitaminele A, C și E.
Nectarinele sunt mai mici decât majoritatea piersicilor. De asemenea, au o piele subțire, mai fină și o pulpă mai fermă. Piersicile au pielea mai groasă, pufoasă și pulpa mai moale.
Termenul "nectar" se referă la fluidele zaharoase secretate de plante. Prin urmare, mulți oameni susțin că nectarinele sunt mai dulci decât piersicile, în ciuda conținutului lor ușor mai mic de zahăr.
Când vine vorba de dulceață, tipul de pulpă și gradul general de maturitate contează cel mai mult. Atât piersicile albe, cât și nectarinele albe sunt mai dulci decât omologii lor galbeni, datorită acidității lor mai scăzute. În plus, dulceața lor crește odată cu maturitatea.
Piersicile și nectarinele coapte sunt ușor moi la atingere.
Piersicile și nectarinele sunt excelente pentru gustări și sunt delicioase crude.
Dacă doriți să deveniți mai creativi, ambele au o gamă largă de utilizări culinare datorită texturilor și gusturilor lor diferite.
Deoarece nectarinele sunt mai tari, sunt mai bune pentru gătit. Nectarinele la grătar sunt o mâncare populară de vară pe care o puteți adăuga la salate sau deserturi.
Între timp, piersicile sunt preferabile pentru coacere și preparate cu textură moale, cum ar fi plăcinte, salsas, gemuri și sosuri.
Soiurile albe sunt mai dulci, așa că țineți cont de acest lucru dacă le adăugați la mese.
Piersicile și nectarinele sunt fructe cu sâmburi înrudite. Nectarinele sunt un tip de piersici fără pielița pufoasă.
Sunt similare din punct de vedere nutrițional, având cantități comparabile de zaharuri naturale, fibre și micronutrienți. În timp ce piersicile sunt mai potrivite pentru coacere și rețete cu textură mai moale, nectarinele rămân ferme pentru gătit, notează Healthline.
Un somn liniștit poate începe cu un simplu obicei de seară, bazat pe plante care te ajută să te relaxezi și să te eliberezi de stres.
Fructul care arde grăsimile. Stimulează pierderea în greutate cu 200%. Oferă și protecție cardiacă.
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
Acest ceai protejează inima și creierul și este consumat și de cei care vor să slăbească.
Acest aliment poate preveni diabetul și bolile de inimă. E plin de fibre și reduce colesterolul și scade inflamația.
Acest ulei reduce semnificativ inflamația din organism. Pur și simplu mătură deșeurile.
Aceasta este singura legumă care nu trebuie congelată sau conservată pentru că își pierde proprietățile.
Această plantă medicinală veche de 2.000 de ani ar putea fi cheia pierderii în greutate. Arde grăsimile rapid și fără efort.
Această leguminoasă banală are mai multă proteină decât un ou și îți poate scădea colesterolul fără niciun efort.
Acest ceai scade hipertensiunea și glicemia. Are efect semnificativ.