Icrele de somon, beneficii și contraindicații. Cât și cum trebuie mâncare și ce se întâmplă dacă mănânci o singură lingură

Icrele de somon - Foto: Freepick
Icrele de somon - Foto: Freepick

Icrele de somon, care sunt beneficiile pe care le aduce pentru sănătate și ce se întâmplă dacă mănânci o lingură de icre.

Icrele de somon sunt bogate în proteine și reprezintă o sursă bogată de vitamine și minerale esențiale, precum seleniu, fosfor și vitaminele A, B12 și D.

Icrele de somon este o delicatesă japoneză pentru sushi, dar pot fi savurate și în alte rețete pe salate, clătite, pâine prăjită și biscuiți. În plus, o puteți mânca ca atare, dar în cantități mici.

Ce sunt icrele de somon?

Icrele de somon, numite și caviar roșu, caviar de somon și ikura, sunt ouăle de somon. Ouăle sunt recoltate nefertilizate de la diferite varietăți ale acestei specii.

Cu toate acestea, icrele de somon nu sunt considerate caviar adevărat, care trebuie să provină de la sturioni.

Nutrienți din icrele de somon


În general, icrele de pește sunt o sursă bună de nutrienți precum fosforul, seleniul, acidul folic și vitaminele A, B12 și D. De asemenea, sunt bogate în colină, care susține sănătatea nervilor și a ficatului, și în antioxidanți luteină și zeaxantină, care pot susține sănătatea ochilor.

Doar 1 lingură (15 grame) de icre de somon asigură:

- Calorii: 25

- Proteine: 2 grame

- Grăsimi: 0 grame

- Carbohidrați: 1 gram

- Calciu: 2% din valoarea zilnică (DV)

- Fier: 3% din VD

- Vitamina A: 10% din VD

Rețineți că informațiile nutritive specifice privind icrele de somon sunt limitate. Majoritatea icrelor de somon furnizează probabil mai multe grăsimi decât exemplul de mai sus.

Cu toate acestea, unele cercetări indică faptul că icrele de somon sunt o sursă bună de vitamina E. Alte studii sugerează că acestea conțin acizi grași omega-3 sănătoși pentru inimă în concentrații mai mari decât în capul și pielea somonului.

Icrele de somon - ce beneficii au pentru sănătate

 

Deși datele nutritive specifice pentru icrele de somon sunt limitate, conținutul său ridicat de omega-3, vitamina A și calciu poate conferi beneficii pentru sănătate.

1. Poate îmbunătăți sănătatea inimii

Oul de somon este o sursă bună de acizi grași omega-3 sănătoși pentru inimă.

Aceste grăsimi au potențial antioxidant și antiinflamator și pot îmbunătăți sănătatea inimii prin scăderea factorilor de risc ai bolilor de inimă, cum ar fi tensiunea arterială și nivelul ridicat al colesterolului.

Cea mai mare parte a aportului alimentar de omega-3 provine din fructele de mare și din peștele gras, cum ar fi somonul, deși puteți lua și suplimente.

Rețineți că cercetările specifice privind efectele icrelor de somon asupra sănătății inimii sunt limitate.

2. Poate ajuta vederea

Vitamina A este integrală pentru sănătatea ochilor. Ea are efecte antioxidante și protejează împotriva orbirii nocturne și a orbirii permanente, care poate apărea dacă sunteți deficitari în această vitamină pentru perioade lungi de timp.

Oul de somon conține 10% din DV pentru această vitamină în doar 1 lingură (15 grame), astfel încât consumul acestuia în cadrul unei diete echilibrate poate susține o vedere bună.

3. Poate susține sănătatea oaselor

Oul de somon oferă, de asemenea, ceva calciu, un mineral esențial pentru sănătatea oaselor. Doar 1 lingură (15 grame) furnizează 2% din VD.

Cea mai mare parte a calciului din corpul dumneavoastră este stocată în oase sub formă mineralizată cu fosfor. Acesta conferă oaselor densitatea și rezistența lor.

Se știe că vitamina D îmbunătățește absorbția calciului din alimente și susține, de asemenea, sănătatea generală a oaselor. Deși conținutul de vitamina D al icrelor de somon este neclar, icrele de pește mixte conțin cantități mici.

Asociați icrele de somon cu alimente bogate în vitamina D, cum ar fi carnea de somon, uleiul din ficat de cod sau brânza, pentru a vă optimiza absorbția calciului

Efecte secundare potențiale ale icrelor de somon

În ciuda beneficiilor pentru sănătate ale icrelor de somon, ar trebui să fiți conștienți de câteva potențiale dezavantaje.

1. Poate provoca reacții alergice

Mai multe rapoarte notează reacții alergice la icrele de pește, inclusiv la icrele de somon. De fapt, icrele de pește sunt al șaselea cel mai frecvent alergen alimentar în Japonia.

Simptomele variază de la dureri abdominale ușoare, mâncărimi în gât și tuse până la anafilaxie severă, care pune viața în pericol și spitalizare.

O reacție alergică la icrele de somon este posibilă la persoanele care tolerează de obicei peștele și alte fructe de mare. Ca atare, trebuie să solicitați imediat ajutor medical dacă observați oricare dintre aceste simptome.

Un alergolog poate efectua, de asemenea, un test cutanat pentru a evalua alergia la icre de somon.

2.  Poate provoca toxiinfecții alimentare

Dacă sunt prelucrate necorespunzător, icrele de pește pot duce la intoxicații alimentare.

E.coli este o bacterie dăunătoare și o cauză frecventă a bolilor de origine alimentară care afectează mii de persoane în Statele Unite în fiecare an.

S-a demonstrat că aceasta migrează de la fructele de mare la oameni, ducând la simptome precum diaree și dureri abdominale.

Cercetările arată că chiar și cantități mici de E. coli în icrele de somon sărate pot provoca infecții.

3. Poate fi bogat în sodiu

Deși puteți mânca icre crude, acestea sunt adesea uscate cu sare sau vindecate și ambalate pentru vânzare.

Procesul de maturare introduce niveluri ridicate de sodiu. Doar 1 lingură (15 grame) de icre de somon conservate în sare conține 13% din VD de sodiu.

Consumul excesiv de sodiu este asociat cu o tensiune arterială ridicată și cu un risc crescut de boli de inimă. Dacă vă urmăriți aportul de sodiu, asigurați-vă că mâncați icre de somon doar cu moderație.

Departamentul pentru Agricultură al SUA (USDA) recomandă ca adulții să nu consume mai mult de 1 linguriță (2300 mg) de sodiu pe zi.

Cum se compară icrele de somon cu alte icre de pește?

Iată cum se compară 3,5 uncii (100 de grame) de icre de somon cu alte icre de pește:

- icrele de somon pot conține mai puține proteine și mai mulți carbohidrați decât icrele de sturion, hering și icrele mixte de pește.

Este cea mai bogată sursă de vitamina A dintre aceste icre de pește și se mândrește cu mai mult calciu decât heringul și icrele de pește mixt - dar mai puțin decât caviarul.

Icrele de somon - rețetele în care sunt utilizate


În mod tradițional, icrele de somon și icrele de pește în general sunt folosite ca garnitură în delicatesele japoneze, precum și în alte alimente regionale. Iată câteva idei de rețete de bază:

- Sushi: garnitură pentru rulourile de sushi, cum ar fi rulada de avocado cu caviar roșu

- Blini: o clătită subțire făcută din hrișcă și acoperită cu unt și icre de pește

- Aperitive: presărat peste pâini plate, biscuiți și salate mici

Deci, reține că icrele de somon sunt ouăle nefertilizate de somon.

Conținutul său ridicat de omega-3, vitamina A și calciu poate îmbunătăți sănătatea inimii, a vederii și a oaselor, deși majoritatea versiunilor ambalate sunt destul de bogate în sare.

Această delicatesă este considerată în general sănătoasă dacă este consumată cu moderație, deși este posibil să doriți să o evitați dacă vă urmăriți aportul de sodiu.

Savurați cantități mici de icre de somon ca atare sau ca garnitură pe sushi, pâine prăjită, biscuiți sau salată, potrivit Healthline.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel