Greșeala de Crăciun care îți distruge sănătatea. Medicii avertizează: Evitați asta!

mancare craciun - Foto: Freepik @chainarongs

Sărbătorile de iarnă vin cu mese bogate, dulciuri și alcool, dar pentru mulți oameni combinația aceasta devine o provocare.

Meniul tradițional este foarte caloric, cu multe grăsimi animale și prea puține legume.

Personalul medical al Compartimentului Diabet zaharat nutriție și boli metabolice din Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu atrage atenția că ne putem bucura de bunătățile de sezon fără excese, dacă păstrăm moderația și simplitatea în farfurie, rămânem activi și facem alegeri mai echilibrate.

"Perioada sărbătorilor de iarna poate fi o provocare pentru multe persoane atunci când ne gândim la abundența și varietatea alimentară.

Mesele îmbelșugate, alcoolul, dulciurile sunt tentații pentru toți, iar meniul tradiţional de Crăciun este unul foarte bogat caloric cu o proporţie mare de grăsimi animale și cu puţine legume.

Ca să ne bucurăm de mesele din perioada Sărbătorilor de iarnă, trebuie să ținem seama de cateva sfaturi legate de o alimentație echilibrată.

Puteți evita excesele alimentare și să limitați creșterea în greutate rămânând activi, mâncând cu atenție și conștient, consumând apă și făcând alegeri inteligente pentru mesele principale si gustări.

Nu trebuie să uităm că mersul pe jos, plimbările în aer liber sunt o ocazie de a face activitate fizică, necesară unui stil de viață sănătos.

Cum să ne bucurăm de bunătățile specifice Sărbătorilor?

Pentru a trece cu bine peste sărbătorile de iarnă, cuvintele cheie sunt moderația. Dar și simplitatea.

Prin simplitate se înțelege folosirea ingredientelor proaspete, cât mai puțin procesate, cu cât mai puțini aditivi/conservanți/coloranți.

Ce fel de asocieri alimentare sunt indicate?

Ca și asocieri, sunt recomandate ca pe farfurie să avem întotdeauna, în părți egale (vizual), legume, proteine și carbohidrați.

Din categoria legumelor, iarna putem consuma murăturile (însă persoanele care suferă de hipertensiune arteriala sunt sfătuite să mănâce variantele proaspete-salata de rosii, castraveti, varza, sfecla sau salata verde).

Ca surse de proteine de origine animală avem carnea slabă (mușchiul de porc, pulpă/piept de curcan sau pui), lactatele semidegresate, ouăle sau peștele. În categoria alimentelor cu carbohidrați avem pâinea/cerealele/pastele integrale, fructele, orezul integral, porumbul/mămăliga dar și cartoful, fasolea boabe, lintea sau năutul. Practic, în farfurie, de Crăciun, la aperitive, putem pune brânză (sau o bucățică de caltaboș/leber) cu legume și pâine; la felul principal putem să avem carne slabă alături de legume și mămăligă sau cartofi.

Recomandari pentru masa de sarbatori in cazul pacientilor cu diabet

În cazul pacientului cu diabet, care ar trebui să știe pentru fiecare masă consumată cantitatea de carbohidrați permisă (stabilită cu medicul curant diabetolog), o felie de cozonac poate avea până la jumătate din cantitatea de glucide permisă pe întreaga zi.

În această perioadă, se recomanda moderația, la fel ca în orice perioadă a anului și să respectarea orarului meselor (pe cât posibil, în funcție de invitați, locație ). Cât despre alcool, e bine de știut că poate precipita o hipoglicemie (scăderea valorilor glicemice sub 70 mg/dl), deci se recomandă a se consuma în cantitate mică (1 pahar de vin, o bere pe întreaga zi).

Ce să evite?

Fiecare pacient este unic. În funcție de bolile pe care le mai are, recomandările sunt diferite:

• Dacă pacientul suferă de hipertensiune sau are tratament pentru hipertensiune arterială, sfatul este de a evita alimentele sărate: telemea, covrigi sărați, măsline sărate, murături, conserve, mezeluri, mâncăruri gătite cu adaosuri de tip vegeta.

• Daca nivelul colesterolului este crescut sau pacientul urmeaza tratament pentru el – sunt de evitat mâncărurile prăjite, cele cu conținut crescut de grăsimi (șorici, unt, untură, carnea grasă, mezelurile, toba, cârnații etc) dar și prăjiturile, produsele de la patiserie/cofetărie.

• Daca nivelul trigliceridelor este crescut– se recomanda evitarea consumului de băuturi alcoolice, sucuri îndulcite, dulciuri, alimente cu zahăr (inclusiv prăjiturile facute in casa sau cumparate.

• Daca paceintul suferă de obezitate – se recomanda încadrarea în numărul de kilocalorii stabilit cu medicul curant diabet, nutriție, astfel încât să nu crească în greutate.

In concluzie, pentru a menține magia sărbătorilor de iarna și farmecul traditiilor, e bine să evităm să facem excese și să urmăm cateva reguli pentru o alimentație echilibrată și un stil de viață sănătos", transmite personalul medical al Compartimentului Diabet zaharat nutriție și boli metabolice din Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu.

Articole similare