De ce să pui lămâie în cafea. Trucul care îți transformă diminețile. 3 motive pe care le vei adora
Este ceva nemaipomenit să începi ziua cu o cană de cafea bună. Dar iată de ce să pui puțină lămâie în cafea.
Sarmalele sunt un preparat tradițional adorat de mulți oameni, iar adăugarea smântânii este considerată de mulți esențială pentru un gust autentic.
Însă, este această combinație benefică pentru sănătate sau poate avea efecte negative?
Din punct de vedere medical, răspunsul depinde de mai mulți factori: cantitate, tipul de ingrediente și starea de sănătate a consumatorului.
Sarmalele conțin carne, adesea porc sau vită, orez, condimente și varză murată au frunze de viță de vie. Acest amestec oferă proteine, carbohidrați și vitamine precum B6 și B12, esențiale pentru metabolism și sănătatea sistemului nervos. De asemenea, varza murată aduce un aport de probiotice, benefice pentru sănătatea intestinală.
Smântâna, în schimb, este bogată în grăsimi saturate. Deși grăsimile sunt necesare pentru absorbția vitaminelor liposolubile (A, D, E și K), consumul excesiv de grăsimi saturate poate contribui la creșterea colesterolului LDL, "colesterol rău", un factor de risc pentru bolile cardiovasculare.
Ei bine, combinația de sarmale cu smântână poate fi greu de digerat, în special pentru persoanele cu afecțiuni digestive.
Carnea grasă, orezul și smântâna, pot încetini digestia, ducând la balonare sau disconfort abdominal.
Varza murată, deși benefică în cantități moderate, este bogată în sodiu, iar asocierea acesteia cu smântână poate agrava problemele pentru cei care suferă de hipertensiune arterială.
Pentru persoanele cu intoleranță la lactoză, smântâna poate cauza diaree, crampe sau alte simptome gastrointestinale.
În cazul celor cu afecțiuni biliare, cum ar fi calculii sau dischinezia biliară, grăsimile din smântână pot declanșa o criză.
Când devine această combinație o problemă?
Consumul ocazional de sarmale cu smântână, în cantități moderate, nu reprezintă un pericol pentru o persoană sănătoasă. Problemele apar în cazul unui consum frecvent, în porții mari sau în prezența unor afecțiuni cronice.
De exemplu, pentru persoanele cu colesterol ridicat sau care urmează o dietă pentru slăbit, este important să limiteze sau să evite adăugarea de smântână.
Pentru e menține gustul savuros al sarmalelor, dar cu un impact redus asupra sănătății, se pot face unele ajustări:
- alege o smântână cu conținut redus de grăsime (10 - 15%)
- pune iaurt grecesc, pentru că are mai puține grăsimi și un conținut mai mare de proteine, fiind o opțiune mai prietenoasă pentru digestie
- gătește sarmale mai dietetice cu carne slabă precum pui sau curcan și redu cantitatea de orez.
Deci, moderația și ajustările sănătoase sunt cheia pentru a te putea bucura de sarmalele cu smântână. Pentru cei cu probleme digestive, afecțiuni cardiovasculare sau intoleranță la lactoză, această combinație poate fi mai dificil de tolerat.
Este ceva nemaipomenit să începi ziua cu o cană de cafea bună. Dar iată de ce să pui puțină lămâie în cafea.
Secretul pateului vegetal. Ingredientul cheie care îl face delicios. Rețeta e gata în 15 minute.
Când pui sarea în tocănițe sau ciorbe - la mijlocul gătitului sau la început? Greșeala pe care o fac mulți.
Sportivii de la Jocurile Olimpice 2024 au fost înnebuniți după brioșele cu ciocolată din sala de mese. Care e secretul lor.
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă: un truc simplu pentru sănătatea gâtului.
Clătite cu banane și nuci: rețetă. Un desert rapid pentru weekendurile de iarnă. Trebuie să-l încerci.
Rețeta de mic dejun ideală pentru pierderea în greutate. O femeie a slăbit 45 de kilograme cu ea.
Conform unui nou studiu surprinzător, consumul de fructe uscate este legat de reducerea riscului de diabet de tip 2.
Acesta este cel mai bun tratament pentru constipație. E atât de simplu și totuși mulți oameni nu îl știu sau nu țin cont de el.
Vrei o piele luminoasă, elastică și cu mai puține riduri? Începe cu farfuria! Alimentele care reduc ridurile.
Merită să renunți la zahăr? Uite ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile. E uimitor! Ai face asta?
Așa reduci riscul de AVC. Un expert indică schimbarea alimentară simplă care poate face diferența.
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
Rețetă de imuno booster - o băutură plină de vitamine și antioxidanți care crește imunitatea și ajută la topirea kilogramelor în plus.
Ce se întâmplă în corp atunci când mănânci ardei copți. Detaliul pe care trebuie să-l știi înainte să mai consumi ardei copți.