Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
Când cauți lapte cu un conținut redus de grăsime la supermarket, varietatea denumirilor de pe etichete poate fi copleșitoare: „skim”, „light”, „lite”, „low fat”, „no fat”, „reduced fat”, „HiLo” și altele.
Dar ce diferență există, de fapt, între două dintre cele mai comune tipuri: laptele degresat (skim) și laptele light?
Ce conțin?
Laptele degresat (skim)
În Australia și Noua Zeelandă, laptele degresat este definit ca laptele cu cel mult 1,5% grăsime și minimum 3% proteine.
În mod practic, asta înseamnă mai puțin de 1,5g de grăsime și cel puțin 3g de proteine la 100 ml. De multe ori, conținutul de grăsime poate fi chiar și de doar 0,1%.
Laptele light (sau „lite”)
Deși nu are o definiție strictă pentru lapte în Australia și Noua Zeelandă, termenul „light” aplicat alimentelor presupune un conținut de grăsime de maximum 2,4g/100ml.
Așadar, laptele light are mai multă grăsime decât cel degresat, dar tot intră în categoria „cu conținut redus de grăsime”.
Ce diferențe există la nivel nutrițional?
În afară de conținutul de grăsime, cea mai importantă diferență între laptele degresat și cel light este conținutul energetic:
Laptele degresat: aproximativ 150 kJ/100 ml
Laptele light: aproximativ 220 kJ/100 ml
În ceea ce privește proteinele, ambele tipuri trebuie să aibă minimum 3g/100ml. De asemenea, cantitatea de calciu este foarte apropiată: între 114 mg și 120 mg/100 ml, indiferent de tipul de lapte.
Cum se obține laptele degresat și light?
Contrar unor mituri populare, aceste tipuri de lapte nu sunt „diluate” cu apă. În schimb, laptele integral este trecut printr-un proces de centrifugare, în care grăsimea este separată de restul laptelui. Astfel se obține lapte cu un conținut redus de grăsime, păstrându-se totodată nutrienții esențiali.
Ce tip de lapte ar trebui să alegi?
Ghidurile nutriționale australiene recomandă în general consumul de lapte cu un conținut redus de grăsime – adică cel mult 2,4g de grăsime per 100 ml – ceea ce include atât laptele degresat, cât și cel light.
Excepția o reprezintă copiii sub 2 ani, care au nevoie de lapte integral pentru dezvoltarea lor.
Recomandările privind laptele redus în grăsimi se bazează pe ipoteza că ar putea ajuta la controlul greutății și la reducerea riscului cardiovascular, datorită aportului mai mic de grăsimi saturate și calorii.
Totuși, cercetările recente contrazic parțial aceste idei, sugerând că laptele integral nu ar fi asociat cu creșterea în greutate sau cu riscuri pentru sănătate. Dimpotrivă, consumul de produse lactate, indiferent de conținutul de grăsime, ar putea reduce riscul de obezitate și afecțiuni metabolice, mai ales la copii și adolescenți.
Deci, dacă dorești un conținut cât mai redus de grăsime și calorii, laptele degresat e opțiunea potrivită. Dacă preferi un gust mai apropiat de cel al laptelui integral, dar totuși cu mai puțină grăsime, laptele light ar putea fi o variantă bună, potrivit Reuters.
Ce se întâmplă dacă bei apă cu oțet de mere dimineața
5 rețete de supă cremă pentru sezonul rece, recomandate de nutriționiști
Ai pus murături anul acesta? Cât timp trebuie să aștepți până să le mănânci, de fapt. Cum știi că murăturile sunt gata
Cum să faci prăjituri fără zahăr dar la fel de delicioase. Trucul pe care puțini îl știu
Orezul brun conține mai mult arsenic decât cel alb! De ce specialiștii spun să NU renunți la el?
Supa de pui: remediul tradițional al bunicilor pentru răceală. Cum ajută sistemul imunitar
Un studiu arată că fructele uscate sunt legate de reducerea riscului de diabet de tip 2
Conform unui nou studiu surprinzător, consumul de fructe uscate este legat de reducerea riscului de diabet de tip 2.
Carnea roșie slabă curăță intestinul și inima. Cum o consumi corect
Cafeaua cu lapte: remediu minune pentru inflamații. Ce se întâmplă atunci când o bei
Rețetă simplă de pepene murat. Ce beneficii are pentru digestie și imunitate
Ovăzul, desființat de medic: Unde ne-am stricat? Micul dejun era cu brânză, ouă și slănină
Medicul nutriționist desființează micul dejun cu ovăz. "Ovăzul nu este pentru oricine".
Consumul de brânză poate reduce riscul de demență. Colina, compusul care protejează creierul
Acest aliment sănătos reduce riscul apariției demenței. De altfel, previne și alte boli asociate cu îmbătrânirea.
EXCLUSIV Cum gătim peștele corect. Dr. Lygia Alexandrescu: E perfect!
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă. Remediul banal pe care nu l-ai știut până acum
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă: un truc simplu pentru sănătatea gâtului.
Pască fără aluat. Chef Sorin Bontea, rețeta simplă care face furori. Cum trebuie puse stafidele CORECT
Cum se fierb pastele, de fapt. Greșeala pe care ai făcut-o mereu. Să nu mai faci asta niciodată
Pate de năut cu legume prăjite: rețetă simplă din 5 ingrediente. Cum faci cel mai bun pate de post
Pate de năut cu legume prăjite - cel mai bun pate de post. Rețeta simplă și rapidă din 4 ingrediente banale.

