Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?

Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
Când cauți lapte cu un conținut redus de grăsime la supermarket, varietatea denumirilor de pe etichete poate fi copleșitoare: „skim”, „light”, „lite”, „low fat”, „no fat”, „reduced fat”, „HiLo” și altele.
Dar ce diferență există, de fapt, între două dintre cele mai comune tipuri: laptele degresat (skim) și laptele light?
Ce conțin?
Laptele degresat (skim)
În Australia și Noua Zeelandă, laptele degresat este definit ca laptele cu cel mult 1,5% grăsime și minimum 3% proteine.
În mod practic, asta înseamnă mai puțin de 1,5g de grăsime și cel puțin 3g de proteine la 100 ml. De multe ori, conținutul de grăsime poate fi chiar și de doar 0,1%.
Laptele light (sau „lite”)
Deși nu are o definiție strictă pentru lapte în Australia și Noua Zeelandă, termenul „light” aplicat alimentelor presupune un conținut de grăsime de maximum 2,4g/100ml.
Așadar, laptele light are mai multă grăsime decât cel degresat, dar tot intră în categoria „cu conținut redus de grăsime”.
Ce diferențe există la nivel nutrițional?
În afară de conținutul de grăsime, cea mai importantă diferență între laptele degresat și cel light este conținutul energetic:
Laptele degresat: aproximativ 150 kJ/100 ml
Laptele light: aproximativ 220 kJ/100 ml
În ceea ce privește proteinele, ambele tipuri trebuie să aibă minimum 3g/100ml. De asemenea, cantitatea de calciu este foarte apropiată: între 114 mg și 120 mg/100 ml, indiferent de tipul de lapte.
Cum se obține laptele degresat și light?
Contrar unor mituri populare, aceste tipuri de lapte nu sunt „diluate” cu apă. În schimb, laptele integral este trecut printr-un proces de centrifugare, în care grăsimea este separată de restul laptelui. Astfel se obține lapte cu un conținut redus de grăsime, păstrându-se totodată nutrienții esențiali.
Ce tip de lapte ar trebui să alegi?
Ghidurile nutriționale australiene recomandă în general consumul de lapte cu un conținut redus de grăsime – adică cel mult 2,4g de grăsime per 100 ml – ceea ce include atât laptele degresat, cât și cel light.
Excepția o reprezintă copiii sub 2 ani, care au nevoie de lapte integral pentru dezvoltarea lor.
Recomandările privind laptele redus în grăsimi se bazează pe ipoteza că ar putea ajuta la controlul greutății și la reducerea riscului cardiovascular, datorită aportului mai mic de grăsimi saturate și calorii.
Totuși, cercetările recente contrazic parțial aceste idei, sugerând că laptele integral nu ar fi asociat cu creșterea în greutate sau cu riscuri pentru sănătate. Dimpotrivă, consumul de produse lactate, indiferent de conținutul de grăsime, ar putea reduce riscul de obezitate și afecțiuni metabolice, mai ales la copii și adolescenți.
Deci, dacă dorești un conținut cât mai redus de grăsime și calorii, laptele degresat e opțiunea potrivită. Dacă preferi un gust mai apropiat de cel al laptelui integral, dar totuși cu mai puțină grăsime, laptele light ar putea fi o variantă bună, potrivit Reuters.
-
COVID-19 revine în România. Medicii, semnal de alarmă02.09.2025, 15:51
-
-
Tulburările mintale reduc speranța de viață cu până la 20 de ani02.09.2025, 12:32
-
Metforminul schimbă nivelul de cupru, fier și zinc din sânge02.09.2025, 11:14
-
Ovăzul, desființat de medic: Unde ne-am stricat? Micul dejun era cu brânză, ouă și slănină
Medicul nutriționist desființează micul dejun cu ovăz. "Ovăzul nu este pentru oricine".
Când adaugi sarea în tocănițe sau ciorbe: la început sau la mijloc? Greșeala pe care ai făcut-o
Când pui sarea în tocănițe sau ciorbe - la mijlocul gătitului sau la început? Greșeala pe care o fac mulți.
9 alimente ieftine care stimulează creierul. Nu costă mai mult de 10 lei
Alimente accesibile care îți pot îmbunătăți sănătatea creierului. Cele 9 opțiuni eficiente sub 10 lei.
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Nu vei mai face asta de acum
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Medicul Doru Negru atrage atenția.
Pască fără aluat. Chef Sorin Bontea, rețeta simplă care face furori. Cum trebuie puse stafidele CORECT
Clătite cu banane și nuci: rețetă. Le poți face în 10 minute. E desertul iernii
Clătite cu banane și nuci: rețetă. Un desert rapid pentru weekendurile de iarnă. Trebuie să-l încerci.
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă. Remediul banal pe care nu l-ai știut până acum
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă: un truc simplu pentru sănătatea gâtului.
Un dietetician oncolog dezvăluie cele 3 rețete care ajută la prevenirea cancerului de colon
O simplă schimbare de dietă ar putea reduce riscul de deces prematur cu aproape 20%
Băutura care arde grăsimea și crește imunitatea. Cele 3 ingrediente care fac minuni. Mario Popescu: E un imuno booster
Rețetă de imuno booster - o băutură plină de vitamine și antioxidanți care crește imunitatea și ajută la topirea kilogramelor în plus.
Rețetă simplă de pepene murat. Ce beneficii are pentru digestie și imunitate
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Pate vegetal din ciuperci, rețeta gata în 15 minute
Secretul pateului vegetal. Ingredientul cheie care îl face delicios. Rețeta e gata în 15 minute.
Supa de pui: remediul tradițional al bunicilor pentru răceală. Cum ajută sistemul imunitar
Rețeta minune de mic dejun care topește grăsimea. O femeie a slăbit 45 kg. Ingredientul banal de care ai nevoie
Rețeta de mic dejun ideală pentru pierderea în greutate. O femeie a slăbit 45 de kilograme cu ea.
Cele mai sănătoase fructe uscate: formează globule roșii, au vitamina C, ajută digestia și cresc imunitatea
Sfaturi utile pentru consumul de fructe uscate. Care sunt cele mai sănătoase fructe uscate și de ce.
Băutura care curăță organele. E minune pentru ficat și digestie. Un pahar e sănătate pură
Scapă de mirosul de ceapă de pe mâini. 3 trucuri pe care trebuie să le încerci
Cum faci să dispară mirosul de ceapă de pe mâini. Iată câteva trucuri și sfaturi practice.
Ține cartofii în apă cu gheață 10 minute. Nu-i mai prăji fără să faci asta!
Ți-au ieșit iar cartofii moi, lipicioși sau făcuți doar pe margini? Ține-i 10 minute în apă cu gheață și vezi diferența!
Drob de miel, rețeta bunicii. Care este secretul gustului autentic
Nu mai arunca bananele înnegrite. 4 lucruri simple și rapide pe care le poți face. Nu te așteptai la asta
Cum să reduci riscul de accident vascular cerebral cu o simplă schimbare în dietă, recomandată de un expert în nutriție
Așa reduci riscul de AVC. Un expert indică schimbarea alimentară simplă care poate face diferența.