Cercetători de la Universitatea din Warwick susțin că o dietă bazată de alimente vegetale, dar și o cantitate limitată de alimente animale, ar ține sub control tensiunea arterială.
Autor principal al studiului, Joshua Gibbs de la Universitatea din Warwick, delară, într-un comunicat: „În esență, orice schimbare către o dietă bazată pe plante este una bună. (…) Am revizuit 41 de studii care au implicat 8.416 participanți, în care au fost evidențiate efectele a șapte diete diferite pe bază de plante (inclusiv DASH, Mediteranean, Vegetarian, Vegan, Nordic au fost studiate, în studii clinice controlate, conținut ridicat de fibre și legume ridicate) cu tensiune arterială. O revizuire sistematică și meta-analiză a acestor studii a arătat că majoritatea acestor diete au scăzut tensiunea arterială. Dieta DASH a avut cel mai mare efect de reducere a tensiunii arteriale cu 5,53/3,79 mmHg în comparație cu dieta de control și cu 8,74 / 6,05 mmHg în comparație cu o dietă obișnuită”.
În urma analizei, cercetătorii au sesizat o reducere a scăderii tensiunii arteriale cauzată de un consum mai mare de diete pe bază de plante, chiar și cu produse animale limitate. Aceasta ar reduce riscul de AVC cu 14%, de infarct cu 9% și de mortalitate infantilă cu 7%.
”Aceasta este o constatare semnificativă, deoarece subliniază faptul că eliminarea totală a produselor animale nu este necesară pentru a produce reduceri și îmbunătățiri ale tensiunii arteriale”, mai precizează autorii.
Studiul, AICI.