Ce să faci ca să nu mai crape crenvurștii când îi fierbi? Cum îi fierbi corect

crenvursti Crenvursti - Foto: Freepik @jcomp

Greșeala pe care o fac aproape toți când fierb crenvurștii! Așa îi distrugi fără să-ți dai seama. Uite cum trebuie să îi fierbi corect. E atât de simplu!

Pare simplu: pui apă la fiert, arunci câțiva crenvurști în oală și în cinci minute e gata masa. Doar că, de multe ori, te trezești că s-au crăpat, membrana s-a desprins, iar în locul unor crenvurști lucioși și apetisanți, ai niște bucăți moi și inestetice. Motivul? Modul de fierbere.

Iată cum trebuie, de fapt, fierți crenvurștii ca să-și păstreze textura și gustul perfect.

Ce să faci ca să nu mai crape crenvurștii când îi fierbi? Cum îi fierbi corect

1. Nu-i arunca în apă clocotită

Cea mai mare greșeală este să-i pui direct în apa care fierbe în clocote. Crenvurștii sunt deja preparați termic. Ei nu au nevoie să fie "gătiți", ci doar încălziți. 

Dacă bagi crenvurștii în apă care deja clocotește, învelișul lor (membrana) se dilată brusc și crapă.

Când îi introduci în apă prea fierbinte, învelișul se dilată brusc, iar presiunea din interior îl face să crape.

Soluția: încălzește apa până aproape de punctul de fierbere, adică la 75 - 80°C. Dacă nu ai termometru, e momentul în care încep să se formeze bule mici pe, dar apa nu clocotește încă.

  • Pune apa la încălzit, iar când vezi că aproape face bule, oprește focul
  • Adaugă crenvurștii și acoperă oala cu un capac
  • Lasă-i așa 5- 8 minute. Se vor încălzi perfect fără să se spargă

2. Timpul contează

Crenvurștii nu trebuie ținuți mult în apă. Cinci minute sunt mai mult decât suficiente pentru a se încălzi uniform. Dacă îi lași mai mult, nu doar că pot crăpa, dar devin și cauciucați.

Regulă simplă:

  • 3 - 4 minute pentru crenvurști subțiri,
  • 5 minute pentru cei mai groși.

3. Nu-i acoperi complet cu apă clocotită

Dacă vrei un plus de siguranță, poți folosi metoda "baie caldă": pune crenvurștii într-o cratiță și toarnă peste ei apă fierbinte (dar nu clocotită). Acoperă vasul cu un capac și lasă-i 7 - 10 minute. Se vor încălzi perfect, fără să se umfle sau să crape.

4. Nu-i înțepa înainte

Unii cred că dacă îi înțeapă, nu vor mai plesni. De fapt, e invers: prin găurile făcute, sucul și grăsimea ies, iar interiorul se usucă. Crenvurștii devin mai palizi, mai moi și fără gust.

Google News icon  Urmărește-ne și pe Google News - abonează‑te!

Articole similare