Sănătatea inimii încetinește îmbătrânirea creierului și reduce riscul de demență
Riscul uriaș cu care se confruntă cardiacii. Boala fără vindecare pe care o pot dezvola.
Vezi și: Lorundrostat, medicamentul care reduce hipertensiunea greu de tratat
Colesterolul ridicat poate avea consecințe grave asupra sănătății dacă nu este ținut sub control. Deși reducerea consumului anumitor alimente este un pas important, și unele băuturi pot agrava situația. Consumul excesiv de zahăr și grăsimi influențează direct nivelul lipoproteinelor din sânge, iar unele lichide aparent inofensive pot contribui la creșterea colesterolului "rău" (LDL).
Chiar dacă sunt promovate ca fiind sănătoase, sucurile de fructe conțin cantități semnificative de zahăr liber, ceea ce le face problematice pentru cei cu colesterol ridicat. Spre deosebire de fructele întregi, care oferă fibre benefice, sucurile au un impact mai puternic asupra nivelului glicemiei și al grăsimilor din sânge.
Fundația Britanică a Inimii (BHF) recomandă limitarea consumului la 150 ml pe zi, echivalentul a două-trei lingurițe de zahăr. În locul sucurilor procesate, o alternativă mai sănătoasă este apa infuzată cu felii de citrice, fructe de pădure sau castraveți, care oferă gust fără un aport ridicat de zahăr.
Vezi și: Fibrele, cele mai bune pentru sănătatea intestinului. Sunt mai eficiente decât probioticele
Băuturile care îți sabotează inima
Băuturile carbogazoase, în special cele îndulcite cu zahăr sau sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză, sunt o sursă de calorii goale și cresc riscul de obezitate, diabet de tip 2 și boli cardiovasculare. Harvard T.H. Chan School of Public Health avertizează că aceste băuturi nu doar că favorizează creșterea trigliceridelor, dar pot și reduce nivelul colesterolului "bun" (HDL).
Mulți consumatori aleg variantele fără zahăr, dar specialiștii atrag atenția asupra efectelor îndulcitorilor artificiali. Dieteticiana Victoria Taylor subliniază că, deși aceștia pot ajuta la reducerea aportului de zahăr, este esențială scăderea generală a consumului de alimente și băuturi dulci pentru a reeduca gustul și a preveni poftele, potrivit Surrey.
Mai mult, unii îndulcitori, precum stevia sau agave, pot stimula dorința de dulce, determinând consumul mai mare de calorii pe termen lung. Studii citate de University Hospitals arată că un consum zilnic de una-două băuturi dietetice poate crește riscul unor afecțiuni severe, inclusiv hipertensiune, accident vascular cerebral și demență.
Vezi și: Ceaiul, asociat cu demența. Care este compusul nociv care îți afectează creierul
Consumul regulat de alcool afectează direct metabolismul colesterolului, amplificând riscurile asociate nivelului crescut de lipide din sânge. British Heart Foundation explică faptul că alcoolul este procesat de ficat și transformat în trigliceride și colesterol, ceea ce favorizează dezvoltarea bolii ficatului gras și afectează eliminarea colesterolului din sânge.
Pe lângă efectele asupra ficatului, alcoolul contribuie la creșterea în greutate, hipertensiune și alte afecțiuni cardiovasculare. Specialiștii recomandă limitarea consumului la maximum 14 unități pe săptămână pentru a reduce riscurile pe termen lung.
Gestionarea colesterolului ridicat implică nu doar alegerea atentă a alimentelor, ci și a băuturilor consumate zilnic. Reducerea consumului de sucuri de fructe, băuturi carbogazoase și alcool poate contribui semnificativ la menținerea unui echilibru sănătos al lipidelor în sânge și la prevenirea complicațiilor cardiovasculare.
Riscul uriaș cu care se confruntă cardiacii. Boala fără vindecare pe care o pot dezvola.
Aceasta este modalitatea de a scădea hipertensiunea arterială. Are efect semnificativ.
Mirosul fatal al colesterolului ridicat. Simptom banal poate semnala o boală periculoasă
Inima femeilor este mult mai afectată decât cea a bărbaților. Medicii trag un semnal de alarmă.
Aditivul găsit la orice pas, asociat cu decesele din cauze cardiovasculare. Crește dramatic inflamația din organism.
Sindromul Wolff-Parkinson-White este o afecțiune cardiacă tăcută. Poate rămâne ascunsă până la bătrânețe.
Acesta este impactul pe care hipertensiunea arterială îl are asupra creierului. Detaliul s-a aflat abia acum.
Simptomul banal al bolii cardiace. Nu este durerea în piept, dar e un mare semnal de alarmă
Diabetul are un impact major asupra întregului organism, inclusiv a inimii. Cum trebuie, de fapt, să reduci riscul de infarct.
Infecția banală care duce la probleme cardiace. Riscurile sunt extrem de ridicate.
Val de decese după pandemia de COVID. Epidemia invizibilă care te omoară după pandemie.
Problemele cardiace minore sunt asociate cu degradarea creierului.
Stresul emoțional intens poate avea consecințe devastatoare asupra inimii, transformând emoțiile puternice într-un pericol pentru sănătate.