Amețelile frecvente ar putea fi un simptom al sindromului PoTS, asociat cu long-COVID
Amețelile frecvente ar putea fi un simptom al sindromului PoTS, asociat cu long-COVID.
Consumul de ceai este asociat cu demența. Există un ingredient nociv care îți devastează creierul iremediabil.
Vezi și: Fibrele, cele mai bune pentru sănătatea intestinului. Sunt mai eficiente decât probioticele
Ceaiul din pliculețe, alături de produse precum nugget-urile de pui, alcoolul și fructele de mare, ar putea contribui la apariția unor afecțiuni devastatoare. Nu din cauza valorii lor nutritive, ci din cauza microplasticelor pe care le conțin, arată un nou studiu publicat în revista Brain Medicine.
Microplasticele și nano-plasticele au fost deja asociate cu probleme de sănătate severe, precum infarctul, infertilitatea și demența. Cercetătorii subliniază că, în lumea modernă, eliminarea completă a acestor particule din viața noastră este aproape imposibilă. Totuși, unele schimbări mici ar putea reduce semnificativ expunerea la ele.
Experții avertizează că pliculețele de ceai din plastic eliberează miliarde de particule microscopice în băutură. O alternativă mai sănătoasă ar fi utilizarea ceaiului vrac, preparat cu infuzoare din metal sau oțel inoxidabil, ori alegerea brandurilor care nu folosesc plastic în ambalaje, potrivit Surrey.
Folosirea recipientelor din plastic pentru depozitarea și încălzirea alimentelor poate duce la contaminarea acestora cu microplastice, mai ales atunci când sunt expuse la temperaturi ridicate în cuptorul cu microunde sau cel clasic. Specialiștii recomandă utilizarea recipientelor din sticlă sau metal, care nu prezintă acest risc.
Vezi și: Tumorile nu se formează doar din cauza geneticii. Noi descoperiri în neurofibromatoza de tip 1
Una dintre cele mai eficiente metode de reducere a expunerii la microplastice este renunțarea la apa îmbuteliată. Potrivit studiului, înlocuirea acesteia cu apa de la robinet ar putea reduce aportul anual de microplastice de la 90.000 la doar 4.000 de particule.
Plicurile de ceai, conținut de micro și nanoplastice - FOTO: Freepik@Madhanajah
Cercetătorii au identificat și câteva alimente care conțin cantități mari de microplastice, printre care:
Fructele de mare, din cauza expunerii directe la poluarea oceanelor.
Alcoolul, în special vinul și berea, care pot conține microplastice din procesul de filtrare și ambalare.
Nugget-urile de pui, care au de 30 de ori mai multe microplastice per gram decât pieptul de pui proaspăt, din cauza procesării intense.
Vezi și: Mitul vinului roșu sănătos, spulberat de un nou studiu. Nu este mai sănătos decât cel alb
Deși impactul pe termen lung al microplasticelor asupra sănătății rămâne sub studiu, cercetătorii au identificat un aspect pozitiv: organismul uman are mecanisme pentru eliminarea acestor particule prin transpirație, urină și materii fecale.
Un studiu anterior a demonstrat că peștii pot elimina 75% din microplasticele acumulate în creier în aproximativ 70 de zile. Această descoperire sugerează că reducerea consumului de microplastice ar putea permite corpului să le elimine treptat, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma acest proces la oameni.
Amețelile frecvente ar putea fi un simptom al sindromului PoTS, asociat cu long-COVID.
Acesta este cel mai rău lucru pentru creier. Îl macină în totalitate.
Obiceiul relaxant care poate provoca AVC. Ce să nu mai faci niciodată.
Cea mai banală infecție care îți devorează creierul. Duce la Alzheimer.
Acesta este considerat, de fapt, a fi primul semn al bolii Alzheimer. Apare cu ani de zile înainte de pierderea memoriei.
Cum se schimbă mintea vârstnicilor odată cu demența. Lucrul trecut cu vederea pe care nu îl mai pot stăpâni.
Riscul uriaș cu care se confruntă cardiacii. Boala fără vindecare pe care o pot dezvola.
Boala Alzheimer, depistată cu ani înainte de apariția simptomelor. Tehnica, disponibilă în SUA. Când va fi disponibilă și în Europa.
Ciupercile care ameliorează simptomele bolii Parkinson. Arată îmbunătățiri neașteptate în starea pacienților.
Simptomul repetitiv care poate fi un semn de demență. Apare cu ani înainte de pierderea memoriei.
Alzheimerul nu distruge doar memoria, ci zdruncină întregul organism din interior, celulă cu celulă.
Ce se întâmplă în creier după 40 de ani. Schimbările sunt ireversibile și cu impact major.
Aceste alimente îți distrug creierul în doar câteva zile. Cresc inflamația din corp.