Tratamentul cardiac, revizuit. Ghidurile vechi au ignorat diferențele esențiale între țări și stiluri de viață
Milioane de cardiaci, tratați greșit. Alarmă de ultimă oră în cardiologie.
Fibrilația atrială (A-fib) este o un ritm cardiac oscilant sau neregulat care poate duce la apariția de cheaguri de sânge sau alte complicații. Aceasta afectează milioane de oameni din întreaga lume, cărora le crește riscul de accident vascular cerebral și, în cazuri rare, poate duce la insuficiență cardiacă.
Acest studiu, care se concentrează pe legătura dintre sarea din bucate și fibrilația atrială, a inclus 716 bărbați și femei de vârstă mijlocie din Finlanda, care au fost urmăriți pe o medie de 19 ani. În acest timp, 74 dintre participanți au fost diagnosticați cu fibrilație atrială.
Dieta sărată crește riscul de fibrilație atrială
Dintre subiecți, cei cu cel mai înalt nivel de sare în dieta lor au avut o rată mai mare de fibrilație atrială decât cei care consumau cantități mai mici de sare. După contabilizarea altor câtorva factori de risc - inclusiv vârsta, grăsimea corporală, tensiunea arterială și fumatul - cercetătorii au descoperit că un consum ridicat de sare este asociat independent cu riscul de fibrilație atrială.
Dar studiul a găsit doar o asociere între cele două - nu a demonstrat că o dietă bogată în sare provoacă tulburarea ritmului cardiac. Studiul a fost publicat recent în Annals of Medicine.
„Acest studiu oferă prima dovadă că sarea din dietă poate crește riscul de apariție a fibrilației atriale noi, adaugând asta la lista tot mai mare de pericole pentru sănătatea noastră cardiovasculară din cauza consumului excesiv de sare", a notat autorul studiului, Tero Paakko, de la Universitatea din Oulu din Finlanda.
Sarea ascunsă din bucate
„Deși sunt necesare studii de confirmare suplimentare, rezultatele noastre sugerează că persoanele care au un risc crescut de fibrilație atrială ar beneficia de pe urma reducerii sării din dieta lor", a arătat Paakko, într-un material de presă transmis de jurnalul medical.
Riscul de a dezvolta fibrilație atrială crește odată cu vârsta, iar boala afectează aproximativ 7 din 100 de persoane cu vârsta peste 65 de ani.
„Cu estimări care sugerează că peste trei sferturi din cantitatea de sare consumată este adăugată deja în produsele alimentare procesate, reducerea aportului de sare la nivelul întregii populații ar putea avea un impact extrem de benefic asupra incidenței fibrilației atriale și, în general, asupra tuturor bolilor cardiovasculare nou-diagnosticate", a mai arătat Paakko.
Studiul, integral, poate fi consultat AICI.
Milioane de cardiaci, tratați greșit. Alarmă de ultimă oră în cardiologie.
Cum să îți reduci ritmul cardiac de repaus și de ce este importantă valoarea.
Acest simptomul comun îți arată că ai probleme cu inima. De obicei, apare dimineața. Poate duce inclusiv la deces.
Inima femeilor este mult mai afectată decât cea a bărbaților. Medicii trag un semnal de alarmă.
Inima ta ar putea îmbătrâni mai repede decât crezi. Vezi dacă ești în pericol.
Mirosul fatal al colesterolului ridicat. Simptom banal poate semnala o boală periculoasă
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.
Această boală subdiagnosticată și netratată crește riscul de deces. Crește riscul de deces la 50% în decurs de 5 ani.
Hipertensiunea arterială are un efect devastator asupra creierului.
Acest supliment simplu și natural îmbunătățește supraviețuirea pacienților cu insuficiență cardiacă.
Sindromul Wolff-Parkinson-White este o afecțiune cardiacă tăcută. Poate rămâne ascunsă până la bătrânețe.
Testul simplu care îți arată dacă ai probleme cu inima. Dacă observi ASTA, ești în mare pericol.
Pandemia tăcută care ucide zilnic. Medicii lansează un avertisment sumbru. E o amenințare globală subestimată. Este principala cauză a mortalității la nivel global.