Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Vezi și: Sevrajul de cofeină, impact negativ. Remedii pentru a scăpa de durerea de cap
Un studiu recent publicat în JAMA Internal Medicine a constatat că dietele care constau în principal din grăsimi de origine vegetală sunt asociate cu un risc mai scăzut de mortalitate, în timp ce grăsimile animale sunt legate de un risc crescut de deces.
Această cercetare, care a urmărit peste 600.000 de participanți pe parcursul a două decenii, subliniază beneficiile potențiale ale grăsimilor vegetale pentru longevitate.
Conform studiului condus de Dr. Bin Zhao de la Centrul Național de Cercetare Clinică pentru Bolile Metabolice din Changsha, China, înlocuirea grăsimilor animale cu grăsimi vegetale ar putea îmbunătăți rezultatele de sănătate.
Cercetarea indică faptul că persoanele care au consumat cantități mai mari de grăsimi vegetale, cum ar fi cele din cereale, nuci, leguminoase și uleiuri vegetale, au avut un risc mai mic de mortalitate generală cu 9% și un risc mai mic de mortalitate cardiovasculară cu 14%, comparativ cu cei care au consumat mai puține grăsimi vegetale, potrivit Medscape.
În ciuda acestor descoperiri, dr. Stefan Lorkowski de la Universitatea din Jena subliniază că studiul s-ar putea să simplifice excesiv problema, concentrându-se pe tipul de grăsime în loc de compoziția acesteia.
El observă că nu toate grăsimile dintr-o categorie sunt egale. De exemplu, produsele lactate și ouăle, care sunt surse de grăsimi animale, au efecte diferite asupra sănătății comparativ cu grăsimile din pește, care pot avea un impact mai pozitiv.
Grăsimi vegetale - FOTO: Freepik
Datele pentru acest studiu au fost obținute din Studiul NIH-AARP Diet and Health, care a colectat informații dietetice de la peste 400.000 de participanți din SUA între 1995 și 2019. Studiul a relevat că un consum mai mare de grăsimi animale a fost asociat cu o creștere a riscului de mortalitate generală cu 16% și o creștere a riscului de mortalitate cardiovasculară cu 14%.
Cu toate acestea, așa cum observă Lorkowski, participanții care au consumat mai multe grăsimi vegetale aveau tendința de a adopta obiceiuri de viață mai sănătoase în general, cum ar fi o activitate fizică mai mare și obiceiuri alimentare mai bune, ceea ce ar putea influența rezultatele.
Dr. Lorkowski subliniază că nu toate grăsimile sunt create egale, chiar și în cadrul categoriilor vegetale și animale. Peștele din ape reci, bogat în acizi grași omega-3, este un exemplu de grăsime animală benefică, în timp ce anumite uleiuri vegetale, precum cele din palmier și nucă de cocos, bogate în grăsimi saturate nesănătoase, pot fi dăunătoare.
El sugerează că o dietă bogată în grăsimi nesaturate, cu un echilibru de acizi grași omega-3 și omega-6, alături de carbohidrați bogati în fibre și proteine de origine vegetală, este preferabilă în comparație cu o dietă bogată în grăsimi animale.
Studiul subliniază beneficiile potențiale ale grăsimilor vegetale și sugerează că luarea în considerare a calității și tipului de grăsimi este crucială pentru optimizarea recomandărilor dietetice. Deși înlocuirea grăsimilor animale cu alternative vegetale poate aduce avantaje pentru sănătate, calitatea și tipul de grăsimi consumate rămân factori semnificativi în îmbunătățirea sănătății generale și a longevității.
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
Aceste două minerale sunt esențiale pentru a gestiona diabetul. Scad nivelul glicemiei.
Acesta este trucul care te ajută să nu faci diabet. Reglează glicemia și nu mai faci diabet.
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.
Cercetătorii descoperă noi indicii privind durerea nervoasă provocată de diabet.
Diabetul de tip 5 tocmai a fost recunoscut oficial! Milioane de oameni afectați fără să știe – iată ce trebuie să afli chiar acum!
Obezitatea: o simplă alegere sau o boală care ne controlează viața?
Oamenii de ştiinţă au identificat un hormon care provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze.
Cum îți dai seama dacă ai prediabet? Fă acest test simplu acum! Află care sunt, de fapt, valorile normale ale glicemiei.
Acest obicei extrem de frecvent îți distruge rinichii. Poate duce la efectare renală gravă.
Acestea sunt semnele de alarmă pentru diabet. Apar încă de la început.
Aceste trei semne ale diabetului apar dimineața. Sunt puse adesea pe seama somnului.
Acesta este cel mai rău lucru cu care se confruntă diabeticii. Le dereglează glicemia chiar și când este administrat tratamentul.