Diabet de tip 5: recunoscut oficial! Pancreasul tău poate fi prea mic și nici nu știai
Diabetul de tip 5 tocmai a fost recunoscut oficial! Milioane de oameni afectați fără să știe – iată ce trebuie să afli chiar acum!
Obezitatea este o afecțiune care apare atunci când o persoană are un exces foarte mare de greutate sau de grăsime corporală, care le afectează sănătatea. Un medic specialist în boli de nutriție va sugera, de obicei, că o persoană are obezitate dacă are un indice de masă corporală mare.
Indicele de masă corporală (IMC) este un instrument pe care medicii îl utilizează pentru a evalua dacă o persoană are o greutate adecvată pentru vârsta, sexul și înălțimea a. Măsurarea combină înălțimea și greutatea.
Obez, supraponderal, normal și subponderal
Un IMC cuprins între 25 și 29,9 indică faptul că o persoană este supraponderală, adică are exces de greutate. Un IMC de 30 sau peste sugerează că o persoană poate avea obezitate.
Dacă IMC este de 18,49 sau mai puțin, persoana în cauză este subponderală și are greutate normală dacă IMC este între 18,50 și 24,99.
Alți factori, cum ar fi raportul dintre mărimea taliei și a șoldului (WHR), raportul talie-înălțime (WtHR) și cantitatea și distribuția de grăsime pe corp, joacă, de asemenea, un rol în determinarea a cât de sănătoasă este greutatea și forma corpului unei persoane.
Dacă o persoană are obezitate și o greutate în exces, acest lucru poate crește riscul de a dezvolta o serie de afecțiuni, inclusiv sindromul metabolic, diabet, boli cardiovasculare, artrită și unele tipuri de cancer.
Menținerea unei greutăți sănătoase sau pierderea kilogramelor în plus prin dietă și exerciții fizice este o modalitate de a preveni sau a reduce obezitatea. În unele cazuri, o persoană poate avea nevoie de o intervenție chirurgicală.
Mecanism de auto-conservare și auto-perpetuare
Cea mai mare problemă, însă, când ești obez sau supraponderal și vrei să slăbești este că cele două stări sunt auto-perpetuante! Adică, cu cât o persoană este supraponderală sau obeză mai mult timp, cu atât este mai greu să scadă în greutate.
Rezultatele unui studiu asupra șoarecilor, publicat în revista Nature Communications, în 2015, a sugerat că cu cât o persoană are depozitată mai mult timp grăsime în plus, cu atât este mai puțin probabil ca organismul să ardă respectiva grăsime, din cauza unei proteine sau a unei gene numite sLR11.
Se pare că cu cât o persoană are mai multă grăsime, cu atât corpul va produce mai mult sLR11. Proteina blochează capacitatea organismului de a arde grăsimea, ceea ce face mai greu să elimine greutatea în plus.
Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge din Marea Britanie s-au concentrat pe proteina sLR11 și au descoperit că șoarecii care nu au acestă genă au slăbit mai mult și mai repede decât cei care au avut-o.
Practic, cu cât mai multă grăsime ai cu atât e mai puternic mecanismul de auto-conservare și auto-perpetuare dat de gena respectivă, se arată într-un material dat publicității de Universitatea Cambridge.
Studiul integral, publicat în revista Nature, poate fi consultat AICI.
Diabetul de tip 5 tocmai a fost recunoscut oficial! Milioane de oameni afectați fără să știe – iată ce trebuie să afli chiar acum!
Complicația letată la care sunt expuși diabeticii. De ce nu funcționează tratamentul.
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
Această legumă comună reduce nivelul zahărului din sânge cu 50%.
Acest semn de pe față îți arată un nivel ridicat al glicemiei. Poate fi debutul diabetului.
Ce trebuie să știi dacă nu mănânci carne. Adevărul te va surprinde. Nutriționiștii au dat verdictul.
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont.
Obezitatea: o simplă alegere sau o boală care ne controlează viața?
Acesta este peștele cu cea mai mare cantitate de Vitamina D.
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.