Alimentele care reduc riscul de cancer cu până la 45%

FOTO: Freepik

Renunțarea la carne și lactate ar putea reduce riscul apariției unor tipuri fatale de cancer cu până la un sfert, spun oamenii de știință.

Un studiu amplu realizat pe aproape 80.000 de persoane a arătat că veganii au fost cu 25% mai puțin predispuși să dezvolte cancer comparativ cu cei care consumă carne. Dieta vegană a fost asociată cu un risc mai mic de cancer de sân și cancer de prostată la bărbații tineri.

Cercetătorii de la Universitatea Loma Linda din California au urmărit timp de opt ani membri ai Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din America de Nord și au constatat că vegetarienii au redus riscul de cancer cu 12%.

În această categorie, riscul de cancer colorectal a scăzut cu 21%, cel gastric cu 45%, iar riscul de limfom cu 25%. Vegetarienii lacto-ovo, care consumă lactate și ouă, au avut un risc mai scăzut de cancere sanguine, iar pescatarii au prezentat un risc mai redus de cancer colorectal.

Stilul de viață contează

"Vegetarienii tindeau să fie mai slabi, consumau mai puțin alcool, fumau mai puțin și făceau mai multă mișcare", explică cercetătorii.

Ei au observat, de asemenea, că vegetarienii au folosit mai puțin contraceptive orale sau terapie hormonală.

Cu toate acestea, cercetătorii subliniază că, deși au ajustat datele pentru acești factori, nu pot exclude complet influența stilului de viață asupra riscului de cancer.

Creșterea alarmantă a cancerelor la tineri

Pe fondul acestor descoperiri, specialiștii avertizează asupra creșterii inexplicabile a cazurilor de cancer în rândul tinerilor. Un raport global recent a arătat o creștere a cancerului colorectal la persoanele sub 50 de ani în 27 din 50 de țări studiate.

În Anglia, numărul cazurilor de cancer colorectal la tineri crește cu 3,6% pe an, iar în Statele Unite cu aproximativ 2%. Deși obezitatea este un factor cunoscut, medicii atenționează că boala afectează și persoane sănătoase fizic.

Unii experți suspectează că expunerea la factori de mediu, precum plasticul sau poluarea, ar putea contribui la această situație.

Simptomele cancerului colorectal și dificultățile diagnosticului

Simptomele pot include dureri abdominale, balonare, oboseală extremă, dificultăți de respirație și umflături în abdomen. Sângerările rectale sau sângele în scaun pot apărea când tumoarea sângerează în tractul digestiv.

Totuși, "cancerul colorectal poate să nu prezinte simptome până când nu se răspândește, ceea ce face tratamentul mai dificil," spun medicii. Rata de supraviețuire la 10 ani este puțin peste 50%.

Alte tipuri de cancer în creștere în rândul tinerilor

Pe lângă cancerul colorectal, alte tipuri de cancer sunt în creștere la tineri. Cancerul mamar metastatic la femeile sub 40 de ani a crescut cu 3,5% anual între 2004 și 2017, potrivit Breast Cancer Research Foundation.

Limfomul este acum cel mai frecvent cancer în rândul tinerilor. Un studiu amplu realizat de Cancer Research UK pe date NHS din ultimii 50 de ani arată o creștere generală a riscului de cancer, cauzată probabil de o combinație de factori genetici, de stil de viață și de mediu.

Adoptarea unei diete vegane și a unui stil de viață sănătos ar putea fi pași importanți în reducerea riscului de cancer, în special în contextul creșterii alarmante a incidenței în rândul persoanelor tinere.

Articole similare