Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Dacă mănânci un mic dejun bogat, nu c ontează dacă e hiper sau hipocaliric, mai degrabă decât să mănânci mult la cină, asta poate preveni obezitatea și nivelul ridicat de zahăr în sânge, arată un nou studiu publicat în Jurnalul de Endocrinologie Clinică și Metabolism al Societății de Endocrinologie (Endocrine Society).
Corpul nostru consumă energie atunci când digerăm alimente, pentru absorbție, digestie, transport și depozitare de substanțe nutritive. Acest proces, cunoscut sub denumirea de termogeneză indusă de dietă (DIT), este o măsură a cât de bine funcționează metabolismul nostru și poate diferi în funcție de masă.
„Rezultatele noastre arată că o masă bogată servită la micul dejun, indiferent de cantitatea de calorii pe care o conține, creează termogeneză indusă de două ori mai mare decât aceeași masă consumată la cină", a declarat autorul corespondent al studiului, Juliane Richter, de la Universitatea din Lübeck, Germania. „Această constatare este semnificativă pentru toți oamenii, subliniind cât de important e să mănânci bine la micul dejun".
Cercetătorii au efectuat un studiu de laborator de trei zile pe 16 bărbați care au consumat un mic dejun cu conținut scăzut de calorii și o cină bogată în calorii, apoi viceversa, în a doua rundă. Ei au constatat că un consum de calorii identic a dus la o termogeneză indusă de dietă (DIT) de 2,5 ori mai mare dimineața decât seara. Creșterea concentrației de zahăr în sânge și a concentrațiri de insulină a fost diminuată după micul dejun, comparativ cu cina.
Rezultatele arată, de asemenea, că dacă mănânci un mic dejun ușor, cu conținut scăzut de calorii, îți va crește apetitul în special pentru dulciuri.
„Recomandăm pacienților cu obezitate, precum și persoanelor sănătoase, să mănânce mai degrabă un mic dejun bogat decât o cină consistentă, pentru a reduce greutatea corporală și a preveni bolile metabolice", a spus Richter.
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.