Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
Cafea trebuie să bem cu moderație, asta e regula de bază. Dar trebuie să fim atenți și la alte produse pe care le consumăm, pentru că multe conțin cofeină, partea care poate fi nocivă din cafea. Mai multe studii au arătat că un consum moderat de cofeină - aproximativ 300-400 de miligrame (mg) pe zi - nu are efecte negative asupra sănătății. E adevărat că modul în care cofeina afectează organismul variază în funcție de greutatea, vârsta și starea generală de sănătate a unei persoane. Dar, dacă ne gândim că un espresso are 194 de mg de cofeina, e bine de știut că un al doilea te poate face să sari peste limită.
Cercetările au arătat că supra-consumul – sau „supradoza” - de cofeină poate avea numeroase efecte secundare, inclusiv: anxietate, dureri de cap – migrene, somnolență, tremurături, insomnie, greaţă, creșterea tensiunii arteriale, un ritm cardiac ca de curse, cunoscut sub numele de tahicardie etc.
CITEȘTE ȘI: Cafea: consumul mai mare, risc crescut de implicare în accidente rutiere
Consumul regulat de cafea poate duce, de asemenea, la scăderea nivelului de fier în sânge, ceea ce poate duce la anemie cu deficit de fier.
Citește și: Simptomele sevrajului de cofeină, mai rău decât durerile de cap
Persoanele care consumă în mod regulat cofeină ar trebui să fie conștiente de faptul că pot experimenta brusc simptome de sevraj, similare cu cele din lista de mai sus, dacă renunță sau reduc cu mult consumul de cofeină.
Experții de la Medical News Today spun, însă, că anumite grupuri de oameni ar trebuie să renunțe să bea cafea, pentru a evita agravarea afecțiunilor pe care le au sau pentru a reduce riscul de complicații de sănătate datorate cafeinei.
Potrivit lor, o persoană ar trebui să renunțe sau să reducă aportul de cafeină dacă:
- este însărcinată, încearcă să rămână însărcinată sau alăpteză;
- are glaucom sau istoric familial de glaucom,
- are epilepsie
- are probleme de somn,
- are o sensibilitate la cafeină sau alergie la aceasta.
E relativ ușor să depășești cantitatea moderată de cofeină care este recomandată, întrucât cofeina se găsește în mai multe produse. Spre exemplu, în 100 de mililitri de:
- Cola – găsiți 9.7 mg cafeină,
- Ceai verde - 12.1 mg,
- Ciocolată cu lapte - 20 mg,
- Ceai negru - 22.5 mg,
- băuturi energizante – circa 32 mg,
- ciocolată neagră - 59 mg,
- cafea neagră - 74.7 mg,
- cafea albă - 86.9 mg,
- Capuccino - 101.9 mg,
- Espresso - 194 mg.
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
Cum să cureți eficient ustensilele din lemn din bucătărie. Greșeala pe care ai făcut-o până acum care înmulțește bacteriile. Află acum!
Dacă ai oricare dintre aceste simptome, nu aștepta! Sună la urgențe imediat!
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână. Cele 5 efecte uimitoare de care trebuie să afli.