Mâncarea care ne face fericiți. Dr Bilic: tăiați felia mai subțire!

Produsele lactate trebuie incluse în dieta zilnică

Unele alimente le mâncăm pentru starea de bine pe care ne-o induc, nu doar pentru caloriile sau nutrienții pe care le conțin. Un exmeplu ne dă medicul nutriționist Mihaela Bilic pe Instagram, unde vorbește despre efectele antidepesive ale banalei pâini cu brânză, odinioară nelipsite de pe masa bunicilor noștri.

”De data asta nu mai vorbim despre un aliment, ci despre o combinație interesantă. Și nici despre calorii nu mai vorbim, pentru că pâinea cu brânză are efect antidepresiv - deci nu e important dacă îngrașă, ci rolul pe care-l are în inducerea stării de bine???? În alimentele proteice există 2 aminoacizi, tirozină și triptofan, aflați în competiție. Cine ajunge primul la creier, ăla determină starea: tirozina are efect de agitație, de trezire, iar triptofanul liniștește, calmează. Carnea conține preponderent tirozină, iar brânza triptofan.

Metoda strategică pentru a crește accesul triptofan-ului în creier este asocierea dintre proteine și carbohidrați. Când mâncăm glucide/făinoase apare în sânge insulina, care ține tirozina în circulație și lasă cale liberă pentru triptofan. Odată ajuns la nivel cerebral, el stimulează sinteza de serotonină - hormonul stării de bine.

Chiar dacă brânza îngrașă, tăiați felia mai subțire și puneți lângă ea un colț de pâine...ca să fiți și fericiți”, notează medicul Bilic.

Articole similare

De ce NU e bine să folosești telefonul în baie

24 feb 2025, 09:16
Chiar dacă poate fi tentant să îți folosești telefonul în baie pentru divertisment sau multitasking, există riscuri pentru sănătate și posibilitatea deteriorării dispozitivului la care nu...