
Care este rolul magneziului în organism și ce se întâmplă dacă ai un nivel prea crescut de magneziu în sânge?
Magneziul este un element esențial în organism, iar lipsa lui în corp poate cauza probleme serioase. Cu toate acestea, de prea puține ori se vorbește despre excesul de magneziu și ce efecte are acesta asupra organelor.
Rolul magneziului
Studiile medicale arată că magneziul contribuie la funcționarea normală a sistemului nervos, îmbunătățește sănătatea sistemului muscular, susține sistemul imunitar și sănătatea inimii. De asemenea, nivelul normal de magneziu din sânge controlează nivelul glicemiei și reglează presiunea arterială.
Alimente bogate în magneziu
Magneziul se poate lua sub forma suplimentelor alimentare, dar acesta se găsește din abundență și în anumite alimente. Din această categorie fac parte: bananele, spanacul, broccoli, semințele de dovleac, migdalele, alunele, nucile, semințele, ciupercile și cerealele integrale.
Excesul de magneziu
Adulții au nevoie de aproximativ 300-400 de grame de magneziu pe zi. Cu toate acestea, dacă luăm suplimente de magneziu în mod abuziv, putem ajunge un nivel prea ridicat de magneziu în sânge. Cu toate acestea, acest lucru se întâmplă extrem de rar, iar cauzele nivelului ridicat de magneziu în sânge sunt legate de afecțiuni organice. Principala cauză este legaăte de eliminarea insuficientă a mineralului din organism, în cazul patologiilor renale.
Excesul de magneziu poartă numele de "hipermagneziemie", iar cea mai gravă consecință a acestuia este stopul cardio-respirator. Celelalte simptome ale excesului de magneziu sunt:
-lipsa coordonării mișcărilor;
-paralizii;
-slăbiciune musculară;
-amețeli;
-greață și vomă;
-hipotensiune arterială.
Diagnostic
Atât deficitul de magneziu, cât și excesul de magneziu pot fi detectate prin analize de laborator. Acestea se referă la determinarea nivelului de magneziu din sânge (magneziu seric) sau din urină (magneziu urinar). Analizele se pot face atunci când prezentați simptomele de mai sus, dar obligatoriu acestea trebuie să fie însoțite de recomandări ale medicului specialist și consult de specialitate.
Vezi și: Deficitul de magneziu, cauza DIABETULUI și anxietății. Simptomele și alimentele care conțin MAGNEZIU
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-