Primul semn al bolii Parkinson. Apare cu aproape 10 ani înaintea tremorului
Acesta este primul semn al bolii Parkinson. Apare cu cel puțin 10 ani înaintea tremorului.
Vezi și: Ortorexia: obsesia cu mâncatul sănătos. O tulburare modernă a obiceiurilor alimentare
Fierul este un mineral esențial pentru organism, dar acumularea excesivă în creier poate duce la probleme cognitive pe măsură ce îmbătrânim. Cercetătorii de la Universitatea din Kentucky au descoperit că anumiți nutrienți din dieta unei persoane pot contribui la reducerea cantității de fier acumulat în creier, ceea ce ar putea reduce riscul de declin cognitiv.
Fierul este esențial pentru funcționarea organismului, deoarece creează hemoglobina, o proteină din celulele roșii din sânge care transportă oxigenul din plămâni în alte zone, stochează oxigenul în mușchi, este crucial pentru producerea hormonilor și a măduvei osoase și menține sistemul imunitar.
Pe măsură ce îmbătrânim, prea mult fier se poate acumula în creier, ceea ce a fost legat de boli neurodegenerative precum boala Alzheimer și demența. Studiul a fost publicat în revista Neurobiology of Aging.
Cercetătorii de la Universitatea din Kentucky au descoperit că îmbătrânirea poate perturba reglarea fierului non-hematic în creier. Fierul non-hem, care se găsește atât în produsele vegetale, cât și în cele animale, reprezintă aproximativ 90% din fierul consumat prin alimente.
Acest fier este esențial pentru sănătatea creierului, jucând un rol cheie în funcțiile celulare esențiale. Cu toate acestea, atunci când este nereglementat, acesta poate perturba procesele celulare și deteriora neuronii, celulele gliale și mielina.
Pentru a atenua acest risc, celulele creierului stochează fierul în complexe protectoare precum feritina, care sunt sigure și netoxice pentru celulă. Cu toate acestea, pentru ca fierul să își îndeplinească rolul în funcțiile celulare, trebuie mai întâi să fie eliberat din aceste complexe.
Pe măsură ce îmbătrânim, acest sistem complex de reglementare este perturbat, ducând la acumularea de fier nelegat sau non-hem în afara complexelor de protecție. Acest dezechilibru a fost asociat cu rezultate cognitive negative, astfel încât studiul se concentrează pe acest domeniu critic.
Studiul a constatat că un aport mai mare de antioxidanți, vitamine, nutrienți care elimină fierul și acizi grași polinesaturați este legat de scăderea nivelului de fier din creier și de îmbunătățirea performanțelor memoriei de lucru.
Studiul a urmărit 72 de adulți în vârstă și le-a măsurat nivelurile de fier din creier utilizând cartografierea cantitativă a susceptibilității. Cercetătorii au examinat, de asemenea, dietele și performanțele cognitive ale participanților.
Ei au constatat că participanții au prezentat o acumulare de fier atât în regiunile corticale, cât și în cele subcorticale ale creierului pe o perioadă de trei ani, care a fost asociată cu o înrăutățire a memoriei episodice și a funcției executive. Studiul evidențiază sensibilitatea modalității RMN de a detecta creșteri ale fierului din creier pe o perioadă scurtă de trei ani și semnificația cognitivă a acestor creșteri.
Regiunile creierului în care a fost observată acumularea de fier au servit și sunt asociate cu memoria episodică și funcția executivă, iar acumularea de fier în aceste regiuni a fost legată de declinul acestor funcții cognitive.
Foto Freepik @neilurs
Cercetătorii au descoperit că anumiți nutrienți pot contribui la reducerea acumulării de fier în creier. Participanții care au avut un consum de bază mai mare de antioxidanți, vitamine, nutrienți care elimină fierul și acizi grași polinesaturați au prezentat o acumulare semnificativ mai redusă de fier în creier pe o perioadă de trei ani.
Acest lucru sugerează că acumularea de fier în creier în timpul îmbătrânirii ar putea să nu fie un proces inevitabil, ci ar putea fi influențată de alegerile dietetice. Constatările ar putea deschide calea pentru viitoare studii clinice randomizate pentru a investiga impactul intervențiilor nutriționale specifice asupra acumulării de fier în creier și a funcției cognitive.
Următorul pas este identificarea și rafinarea listei de nutrienți specifici care pot atenua efectele acumulării de fier în creier legate de vârstă asupra cogniției, examinând modul în care acești nutrienți interacționează cu obiceiurile alimentare generale.
Un studiu realizat de Clifford Segil, neurolog la Providence Saint John's Health Center își propune să îmbunătățească sănătatea creierului cu ajutorul dietei prin detectarea nivelului de fier din creier printr-o tehnică bazată pe RMN.
Clifford Segil este curios cu privire la modul în care fierul pătrunde în sistemul nervos central prin bariera hematoencefalică și consideră că studiile axate pe sănătatea creierului cu ajutorul dietei sunt utile. Acesta speră, de asemenea, să reproducă studiul la pacienții care primesc suplimente de fier pentru anemie pentru a vedea dacă acest lucru duce la modificări detectabile ale nivelului de fier din creier.
Citește și: Ulcerul gastric: primele simptome și pericolele pe care nu trebuie să le ignori
Monique Richard, nutriționist dietetician înregistrat și proprietar al Nutrition-In-Sight, oferă sfaturi pentru reducerea acumulării de fier în creier din cauza îmbătrânirii. Recomandă încorporarea de produse proaspete zilnic, cum ar fi trei porții de legume și două porții de fructe din diverse surse, pentru a furniza nutrienții și antioxidanții necesari.
Dieticianul recomandă, de asemenea, monitorizarea surselor heme și non-heme de aport de fier pentru a asigura un consum adecvat. Un model alimentar bogat în nutrienți, precum dieta mediteraneană, dieta DASH sau dietele centrate pe plante cu grăsimi sănătoase, poate oferi o apărare solidă împotriva acumulării de fier și a deteriorării cognitive rapide.
Evaluarea periodică a aportului de suplimente este, de asemenea, esențială pentru a se asigura că nu există cantități excesive de minerale care afectează acumularea de fier.
Monique Richard subliniază că o nutriție adecvată și optimă este esențială pentru neuroplasticitate și sănătatea cognitivă, dar subliniază, de asemenea, importanța activităților care stimulează creierul, a mișcării corpului, a unui somn odihnitor adecvat, a aerului proaspăt, a unei hidratări adecvate, a mediilor calme și a interacțiunii sociale. Acești factori contribuie la menținerea sănătății generale și a funcției cognitive.
Acesta este primul semn al bolii Parkinson. Apare cu cel puțin 10 ani înaintea tremorului.
Băuturile care îți condamnă creierul la demență. Au efect pe termen lung.
Ciupercile care ameliorează simptomele bolii Parkinson. Arată îmbunătățiri neașteptate în starea pacienților.
Acest lucru îți devastează creierul, iar dacă locuiești în zona ASTA, ești cel mai expus.
Consumul de ceai este asociat cu demența. Există un ingredient nociv care îți devastează creierul iremediabil.
Acest obicei zilnic, imposibil de evitat, este un factor declanșator pentru AVC, iar cele mai expuse sunt femeile.
Obiceiul relaxant care poate provoca AVC. Ce să nu mai faci niciodată.
De ce ne e poftă de ceva dulce. Ce semnal transmite, de fapt, creierul.
Acesta este secretul unui creier sănătos. Previne pierderile de memorie și nu sunt necesare pastile.
Medicamentul care este prescris frecvent persoanelor cu demență afectează mai rău creierul și accelerează declinul cognitiv.
Ce se întâmplă cu vârstnicii. Linia fină care le protejează creierul și le oferă un "scut cognitiv" împotriva declinului mental.
Ce se întâmplă în creier când îți amintești de ceva. Detaliul major pe care nu ți l-a spus nimeni.
Epuizarea poate persista până la un an după un accident vascular tranzitoriu, mai ales la persoanele cu anxietate sau depresie anterioară.
Acest test simplu depistează demența cu mult timp înainte ca primele simptome să fie evidente.