10 factori care cresc riscul de AVC. Contribuie și la severitatea acestuia
Acești 10 factori cresc riscul de AVC și contribuie la gravitatea acestuia.
Quinoa este o pseudo-cereală care a devenit foarte populară în rândul persoanelor preocupate de sănătate în ultimii ani. Este bogată în nutrienți, inclusiv proteine, acid folic, cupru, magneziu, fier, zinc, potasiu și antioxidanți. La capitolul fibre, 100 de grame de quinoa preparată conține 2,8 grame de fibre. Quinoa poate fi consumată sub formă de terci, cu lapte și scorțișoară, dar și ca adaos în iaurt, salată sau chiar în omletă.
O cană de quinoa gătită, 185 grame, conține:
- calorii 222
- proteine 8 grame
- grăsimi 3,55 grame
- carbohidrați 39 grame
- fibre 5 grame
- folați 19% din Doza Zilnică Recomandată (DZR)
- vitamina B6 13% din DZR
- vitamina E 8% DZR
- cupru 39% DZR
- fier 15% DZR
- zinc 18 % DZR
- mangan 51% DZR
- magneziu 28% DZR
- potasiu 7% DZR
- fosfor 22% DZR.
Quinoa este, astfel, o sursă importantă pentru mulți dintre nutrienții necesari organismului, fiind de asemenea bogată în fibre și proteine, nutrienți care oferă o senzație de sațietate pentru mai multă vreme.
Beneficiile aduse de această pseudo-cereală vin în concordanță cu vitaminele și mineralele pe care quinoa le conține. Astfel, quinoa conține compuși vegetali care au un puternic impact asupra sănătății.
Două dintre flavonoidele ce se găsesc în semințele de quinoa, quercitina și kaempferolul, au efect antiinflamator și antioxidant, fiind benefice în încetinirea declinului cognitiv, adică previne bolile neurodegenerative.
Prin conținutul de fibre, semințele de quinoa poate ajuta la susținerea sănătății digestive prin promovarea mișcărilor intestinale regulate și alimentarea bacteriilor benefice din intestin.
Benefic pentru cei cu intoleranță la gluten. Persoanelor care suferă de intoleranță la la gluten, inclusiv boala celiacă, le este recomandat să evite alimentele ce conțin gluten. Astfel, quinoa reprezintă o alegere nutritivă potrivită pentru această categorie de persoane, pseudo-cereala fiind în mod natural gluten-free.
Spre deosebire de produsele fără gluten realizate din ingrediente rafinate, quinoa este o sursă bună de nutrienți care lipsesc adesea dietelor fără gluten, cum ar fi fibrele, acidul folic, zincul și magneziul.
Quinoa, sursă de proteine. În perioada de post sau în cazul persoanelor care au adoptat o alimentație vegetariană sau vegană, quinoa este o sursă de proteine complete, asemănătoare celei din carne, asta pentru că are toți cei nouă aminoacizi esențiali, chiar dacă lisina este într-o cantitate ceva mai redusă.
Bogată în vitamine și minerale, quinoa este benefică în perioada sarcinii, contribuind la creșterea și dezvoltarea fătului.
Trebuie menționat și faptul că semințele de quinoa conțin și antinutrienți, inclusiv aponine, taninuri și acid fitic, care interferează cu absorbția mineralelor. Astfel, pentru consumul acestor semințe este nevoie să le clătiți, să le lăsați la înmuiat sau să le fierbeți, iar prin aceste proceduri se reduce cantitatea de antinutrienți, notează Healthline.
De asemenea, trebuie reținut că semințele de quinoa au un conținut ridicat de oxalați, elemente chimice care pot duce la formarea ce pietre la rinichi, motiv pentru care trebuie consumate cu precauție.
Efecte benefice asupra metabolismului. Consumul de quinoa este benefic pentru:
- reglarea nivelului de zahăr din sânge
- sațietate
- scăderea sau menținerea greutății
- normalizare a nivelului trigliceridelor.
Ușor de introdus în alimentație. Semințele de quinoa sunt foarte versatile și pot fi consumate sub formă de terci cu lapte și scorțișoară, ca adaos în omletă ori în salate, cunoscuta salată tabbouleh.
Dieta, indiferent de motivul pentru care o urmăm trebuie considerată ca parte integrantă dintr-un stil de viață sănătos, nu ceva restrictiv. Mai mult decât atât, dieta trebuie să fie un echilibru al mineralelor și vitaminelor, și chiar dacă umblăm la numărul caloriilor, să nu afectăm din calitatea nutrienților.
Dieta keto, ce este și cui i se adresează
Dieta keto (ketogenică) este genul de regim care urmărește în principal nu scăderea în greutate, ci o dieta sănătoasa de tipul low carb. Rezultatele dietei keto pot fi obținute numai printr-o alegere corectă a alimentelor. Aceasta nu este însă recomandată diabeticilor.
Dieta keto, pe lângă scăderea în greutate aduce beneficii pentru sănătatea inimii, dar și beneficii cognitive. Citește mai departe AICI.
Acești 10 factori cresc riscul de AVC și contribuie la gravitatea acestuia.
Acest obicei zilnic, imposibil de evitat, este un factor declanșator pentru AVC, iar cele mai expuse sunt femeile.
Lucrul care îți distruge creierul. Îl faci imediat ce deschizi ochii. Și nu, nu este vorba de butonatul telefonului.
Când începe, de fapt, degradarea coloanei vertebrale. Vârsta de la care apare simptomatologia.
Evenimentul care îți degradează vasele de sânge din creier. Crește semnificativ riscul de demență. Perturbă fluxul sanguin din creier.
Acest test simplu depistează demența cu mult timp înainte ca primele simptome să fie evidente.
Alimentul care duce la Parkinson. Topește creierul.
Acest semn banal îți arată dacă vei face demență. Dacă vezi ASTA, creierul tău este afectat.
Cum se schimbă mintea vârstnicilor odată cu demența. Lucrul trecut cu vederea pe care nu îl mai pot stăpâni.
Boala Alzheimer, depistată cu ani înainte de apariția simptomelor. Tehnica, disponibilă în SUA. Când va fi disponibilă și în Europa.
COVID a generat complicații pe termen lung, iar efectele se văd și în prezent. Apar la 88% din persoanele care au avut COVID.
Trei semne care ar putea însemna că ești la o săptămână distanță de un AVC.
Acesta este primul semn al bolii Parkinson. Apare cu cel puțin 10 ani înaintea tremorului.
Acesta este cel mai rău lucru pentru creier. Îl macină în totalitate.
Amețelile frecvente ar putea fi un simptom al sindromului PoTS, asociat cu long-COVID.
Un test rapid de 15 minute ar putea îmbunătăți șansele pacienților cu AVC de a evita leziunile cerebrale.
Lipsa acestei vitamine îți afectează grav creierul. Duce la tulburări neurologice. Crește inflamația creierului.
Un test de sânge simplu ar putea prezice demența cu ani înainte de apariția simptomelor. Are o precizie de 90%.
Noi descoperiri privind riscul de Parkinson prin pierderea auzului. Cu fiecare 10 decibeli pierduți, riscul de Parkinson crește cu 57%
Aceasta este cantitatea de alcool care îți devastează creierul. Este mult mai puțină decât ai crede.
Această terapie ameliorează semnificativ simptomele pacienților cu Alzheimer. Medicii susțin că toți pacienții văd efecte benefice.
Simptomul repetitiv care poate fi un semn de demență. Apare cu ani înainte de pierderea memoriei.