De ce să mănânci pâine prăjită când ai stomacul sensibil. Pleșea: 4 din 10 dintre noi suferim, la un moment dat

Stomacul sensibil este un lucru frecvent în rândul populației și poate fi declanșat și de alimentele pe care le consumăm. Ce trebuie eliminat din dietă.
Stomacul sensibil și alte probleme la nivelul acestuia sunt situații destul de frecvente, iar cele mai multe sunt cauzate de alimentație, nu doar de o condiție medicală.
Dr. Ruxandra Pleșea a explicat de ce este important să ținem o dietă, de cel puțin două săptămâni, în cazul în care trecem printr-un astfel de moment și care sunt alimentele care pot declanșa sensibilitatea stomacului.
”4 din 10 dintre noi suferim, la un moment dat, de reflux gastric, de epigastralgii, adică de dureri de stomac, de senzații neplăcute, care uneori pot să fie atât de chinuitoare, încât rezolvarea lor dacă nu este la gastroenterolog este chiar chirurgicală.
Totul ar trebui să înceapă de la medicul gastroenterolog, care să pună un diagnostic: De ce te doare stomacul, de ce ai acest reflux acid, de ce dimineața nu poți să te trezești bine dispus din cauza acestei dureri?
Pentru că este posibil să fie o gastrită, o infecție cu Helicobacter Pylori, lucruri care se tratează, însă este posibil să ai acea boală de reflux gastroesofagian, care este ceva foarte misterios și ții se spune că trebuie să ții dietă”, a declarat dr. Ruxandra Pleșea, medic specialist diabet, boli de nutriție și metabolism la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.
Alimentele care duc la stomac sensibil și reflux gastro-esofagian
Potrivit dr. Pleșea există o serie de alimente care au capacitatea de a slăbi sfincterul esofagian, cel care face legătura dintre esofag și stomac, iar în momentul în care acid gastric trece din stomac în esofag este declanșat disconfortul.
”Și gândurile contează aici, și stresul, care este un declanșator pentru simptomatologia. Fiecare pacient somatizează stresul pe undeva. Nu toată lumea la stres are reflux acid gastric. Însă unii dintre noi care suntem predispuși ne vom confrunta cu acest lucru”, a explicat medicul.
Astfel, lista alimentelor declanșatoare include:
Citricele sunt pe primul loc în rândul alimentelor care duc la refluxul gastric. ”Citrice înseamnă și lămâi, și pomelo, și clementine, și grapefruit, și portocale. Toate sunt cu potențial declanșator”, spune medicul, subliniind că iubitorii de limonadă trebuie să țină cel puțin două săptămâni de dietă, în care să elimine toate alimentele arzătoare pentru a se calma lucrurile.
Cafeaua, în special cea foarte tare, este iritantă gastric. ”De câte ori nu ați simțit că după o cafea se schimbă lucrurile?”, a întrebat nutriționistul.
Piperul și boiaua sunt condimente iui, care ”dau foc stomacului”. Mai mult decât atât, susține medicul, ”piperul este și un medicament, el poate să ajute absorbția de nutrienți și transportul lor prin organism, mai bine, însă nu în perioada în care avem simptomatologie. Și nu în doze foarte mari, pentru că doza face diferența”.
Ceapa și usturoiul, deși au multiple beneficii, în cazul celor cu stomacul sensibil sunt foarte periculoase.
Băuturile carbogazoase. Acidul din acestea este cel care face foarte mult rău. ”Este declanșator pentru simptomatologie. Dacă ai mers în club și peste băutura carbogazoasă ai pus și o băutură tare, rafinată, organismul se resimte, chiar și câteva zile”, a mai spus nutriționistul.
Dulciurile concentrate. ”Zahărul concentrat slăbește acel sfincter și iarăși ne face rău. La fel ca și grăsimea concentrată”, a continuat dr. Pleșea.
Pâinea albă proaspătă se află și ea pe lista alimentelor care nu fac bine în cazul celor cu stomac sensibil. ”Toată drojdia din pâine, care a dus la fermentarea și umflarea ei, ne fac rău și la stomac. Și atunci, preferăm pâinea veche de o zi, pâinea prăjită este mult mai bine tolerată”, a adăugat medicul.
Roșia, oricât de sănătoasă este pentru conținutul bogat de vitamine și nutrienți, este un ”dușman” al celor cu stomacul sensibil. ”Și dacă este crudă, și dacă este gătită. și dacă este bulion sau pastă, va declanșa aciditatea gastrică, deci nu mai gătim cu roșii”, a mai spus medicul.
De asemenea, a subliniat că este foarte important să te cunoști, să înțelegi ce îți face rău, ”pentru că în afară de aceste generalități, sunt alimente care în mod particular îți fac ție rău. Un jurnal alimentar în care îți notezi cum te simți, ce ai mâncat și te analizezi puțin îți poate spune multe. Te duci cu jurnalul la medic și de acolo începe o colaborare care îți face foarte mult bine”, a mai spus nutriționistul.
Pirozis, ce este, cauze și tratament. Cum te afectează vinul și cafeaua și de ce e bine să dormi pe două, trei perne: Efect de 80% în ameliorarea simptomelor
Pirozis reprezintă termenul medical al termenului popular numit senzația de arsură resimțită de către pacient în spatele sternului atunci când refluxul gastric acid ajunge în esofag.
Dr. Mădălina Stan Ilie, medic primar gastroentorologie, a explicat care sunt cum se poate scăpa de această senzație și când este recomandată intervenția chirurgicală.
Pirozis, cauze, factori de risc și simptome
Între cauzele care pot duce la apariția pirozisului se află:
- poziția orizontală care favorizează simptomele arsurii la stomac
- porțiile prea mari de mâncare
- dieta
- stilul de viață dezordonat, mese târzii și grele, hidratare necorespunzătoare, sedentarismul.
Factorii de risc care duc la apariția arsurilor la stomac sunt legați de alimentele care pot declanșa arsurile și, de menționat, aceștia pot diferi de la o persoană la alta. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Hernia inghinală, cauze, diagnostic și tratament. Medic: Poate să apară la orice vârstă
-
Conjugatele anticorp-medicament, tratamentul care atacă direct cancerul18.09.2025, 13:48
-
-
Compușii din ciocolată ar putea încetini îmbătrânirea18.09.2025, 12:22
-
-
Colica biliară: simptome și cauze. Alimentele care o provoacă. Dr. Oana Dolofan: Durerea iradiază în umăr sau în spate
Superalimente pentru detoxifierea ficatului. Cum previi boala ficatului gras non-alcoolic
Acestea sunt cele mai bune alimente care îți curăță ficatul. Previn și boala ficatului gras non-alcoolic.
Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.
Când este recomandată colonoscopia. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Depinde ce găsim
Obiceiul sănătos care reduce riscul de constipație cu 40%
Alimente și băuturi care pot crește riscul de cancer pancreatic și colorectal. Specialiștii, avertisment
Alimentele care cresc riscul de a face cel mai mortal tip de cancer. Le consumi aproape zilnic.
Testul neinvaziv al hemoragiilor oculte, ce este. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Poate fi influențat
Povestea femeii care a fost diagnosticată cu cancer în stadiul 4. Semnele ignorate care au dus la răspândirea cancerului
Cât de periculoși sunt polipii de pe colon. Dr. Gabriela Lamatic: Nu resimte durere
Dieta care alimentează cancerul. E un trio periculos care duce la apariția cancerului
Această dietă alimentează cancerul. Afectează grav sănătatea intestinului. În plus, în combinație cu o bacterie are efecte catastrofale.
Mircea Diaconu a avut cancer de pancreas, la fel ca Steve Jobs. Cine face cancer de pancreas, boala greu de diagnosticat
Mircea Diaconu și Steve Jobs au fost diagnosticați cu aceeași boală: cancerul de pancreas. Este una dintre cele mai agresive forme de cancer.
Dieta și mișcarea pot vindeca ficatul după consumul de alcool
Trei semne de pe mână care îți arată că ai probleme cu ficatul. Indică o degradare severă
Aceste trei semne banale de pe mână îți arată că ai probleme grave cu ficatul. Indică o degradare severă a acestuia.
"Există și colonoscopie virtuală". Dr. Eduard Dănăilă: Se administrează aer. Colonul se vede aproape în totalitate
Un simplu test poate preveni unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer. "E mai puțină durere, mai puțin stres, mai puțină implicare emoțională".
8 semne că ai probleme cu ficatul. Dacă pățești asta, ficatul tău suferă
Chiar dacă nu doare, ficatul îți transmite semnale atunci când ceva nu merge bine. De cele mai multe ori, oamenii ignoră aceste semne banale.
Colonoscopia, recomandată în funcție de istoricul familial. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Se consideră primele două generații
Acest tip de cancer se poate moșteni. Primele două generații sunt cele mai afectate.
Herniile abdominale: când trebuie operate și care sunt metodele actuale
Semnul ignorat al cancerului de colon. Nu este sângerarea
Acesta este semnul IGNORAT al cancerului de colon și nu este vorba de sângerare. Medicii avertizează că boala este deja în stadiu avansat.
Cancerul hepatic, mortalitate ridicată. Stilul de viață, factor decisiv
Acest tip de cancer, extrem de comun, ucide într-un ritm alert. Medicii avertizează că numărul deceselor s-a dublat în ultimii 20 de ani.
Bolile inflamatorii intestinale, afecțiuni sistemice cu impact digestiv, hepatic și cutanat. Dr. Răzvan Iacob: Inflamația digestivă să fie stăpânită
Prioritate la toaletă oriunde în țară. Cine are acest drept.
7 semne subtile că ficatul tău este suprasolicitat. Ce poți face ACUM
Asta îți schimbă totul în sănătatea intestinului. Reface flora intestinală
Asta îți schimbă totul în sănătatea intestinului. Descoperirea care te va surprinde complet. Reface flora intestinală.
Legătura dintre bacteriile orale și riscul de cancer colorectal în funcție de localizare. Două bacterii cresc riscul de cancer colorectal
Aceste două bacterii localizate în cavitatea bucală cresc semnificativ riscul de cancer colorectal.