2 antioxidanți, asociați cu încetinirea declinului cognitiv. Afinele, ceaiul verde și ceapa, printre sursele de antioxidanți

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
2 antioxidanti asociati cu incetinirea declinului cognitiv. FOTO: Freepik @Wiroj Sidhisoradej
2 antioxidanti asociati cu incetinirea declinului cognitiv. FOTO: Freepik @Wiroj Sidhisoradej

Doi antioxidanți din rândul flavonoidelor au efecte benefice în încetinirea declinului cognitiv. Care sunt alimentele bogate în acești antioxidanți.

Flavonolii, numiți 3-hidroxillavone, sunt cele mai răspândite flavonoide din alimentele vegetale și sunt reprezentați în principal de quercetină, kaempferol și miricetină, în timp ce derivatul metilat izorhamnetină este, de asemenea, comun printre diferiții flavonoli care se găsesc în alimentație, iar printre proprietăți se numără acțiunea antioxidantă și antiinflamatorie, arată Science Direct.

De altfel, cei mai comuni antioxidanți sunt: vitamina C, vitamina E, vitamina A, beta-carotenul, catechinele, flavonoidele, resverastolul, luteina, seleniul, zincul.

Vezi și: 7000 de medicamente pentru cancer și boli cronice, în cercetare. Zaharescu: O populație sănătoasă va munci mai mult și cu mai mult spor

Flavonolii, încetinirea declinului cognitiv

Un studiu recent, publicat în Neurology, a arătat că un consum ridicat de flavonoide a fost asociat cu o reducere a declinului cognitiv la adulții în vârstă, notează Medical, News Today.

Studiul se adaugă la datele limitate, dar în creștere, care arată o asociere între aportul de flavonoli din alimentație și sănătatea creierului.

”O dietă sănătoasă care să conțină diverse fructe și legume este esențială pentru o sănătate continuă, în special pentru sănătatea creierului. Este cunoscut în general faptul că vitaminele și mineralele care se găsesc în aceste alimente sunt importante.

Dar acum înțelegem că întreaga compoziție a alimentelor, inclusiv bioactivi precum flavonolii, este cea care face ca aceste alimente să fie benefice.

Pe măsură ce cunoștințele noastre despre declinul cognitiv și despre procesul bolii demenței Alzheimer se extind și recunoaștem că acesta este multifactorial, ar trebui să ne pregătim cât mai bine cu instrumente multiple, bazate pe baze științifice, pentru a ajuta la împiedicarea progresiei, cu gândul la obiectivul final de prevenire”, a precizat dr. Thomas Holland, autorul studiului și profesor la Rush Institute for Health Aging.

Studiul de față a inclus date de la 961 de participanți, cu vârste între 58 și 10 de ani, și care la momentul înscrierii nu aveau un diagnostic de demență. 

Cercetătorii i-au evaluat pe participanți pentru a evalua anual funcția cognitivă și factorii de risc asociați cu declinul cognitiv, pe cinci paliere:

- memoria episodică

- memoria semantică

- memoria de lucru

- viteza de percepție

- capacitatea vizual-spațială.

Studiu a evidențiat că un consum ridicat de flavonoli a fost asociat cu o încetinire a declinului funcției cognitive.

Vezi și: Quercetina, substanța cu efect antidiabetic. Lista alimentelor care conțin Quercetină, cel mai promițător compus în lupta cu bolile

Flavonolii benefici pentru încetinirea declinului cognitiv, surse

Mai mult, un aport mai mare de flavonoli kaempferol și quercetină, dar nu și de izorhamnetină și miricetină, a fost asociat cu un declin mai lent al funcției cognitive globale.

Examinând modificările în domenii cognitive specifice, cercetătorii au constatat că un consum mai mare de flavonoli a fost asociat cu un declin mai lent al memoriei episodice, memoriei semantice, vitezei de percepție și memoriei de lucru, dar nu și al capacității vizualo-spațiale.

Legumele cu frunze verzi sunt cea mai bogată sursă de kaempferol. În rândul fructelor bogate în kaempferol se numără fructele de pădure, pepenele, kiwi, căpșunele, caisele, socul, murele, piersicile și cireșele.

Ceaiul verde și ceaiul negru, ceaiul de soc, ceapa, prazul, ardeiul, broccoli, varza, fasolea, roșiile, fructele de pădure, citricele sunt unele dintre celelalte surse majore ale celorlalți flavanoli.

Flavonoide, beneficii pentru sănătate

Flavonoidele sunt cunoscute pentru beneficiile lor pentru sănătate. Aceștia au proprietăți care inhibă oxidarea, reduc inflamația, previn mutațiile genetice și se opun dezvoltării cancerului.

Astfel, lista beneficiilor flavonoidelor include:

- îmbunătățirea sănătății cardiovasculare și reducerea tensiunii arteriale;

- reducerea colesterolului și îmbunătățirea profilului lipidic, fapt ce duce la reducerea riscului de boli de inimă;

- reduce riscul de diabet;

- poate preveni cancerul;

-  controlul durerilor cronice și al inflamațiilor, cum ar fi osteoartrita, boala Parkinson, colitele, durerile din cauza cancerului, artritele, neuropatiile;

- efect antiviral

- poate proteja celulele cerebrale și preveni apariția bolilor neurodegenerative, arată Very Well Mind.

Vezi și: Indicele ORAC și impactul asupra sănătății. Care sunt alimentele cele mai bogate în antioxidanți

Demența, risc redus prin scăderea tensiunii. Care sunt factorii de risc ce duc la demență

Demența este boala neuro-degenerativă asociată cu persoanele în vârstă, însă stilul de viață, precum și presiunea pusă de societate a făcut ca aceasta să apară și la persoane adulte mai tinere.

De altfel, datele Organizației Mondiale a Sănătății indică faptul că din cele 55 de milioane de persoane din întreaga lume care trăiesc cu demență, 60-70% au boala Alzheimer. Iar acesta este un motiv suficient de bun pentru a încercă prevenirea acestei tulburări neuro-degenerative.

Un studiu realizat de oameni de ştiinţă de la George Institute for Global Health şi Universitatea din New South Wales (UNSW) sugerează că scăderea tensiunii arteriale la vârsta înaintată ar putea contribui la reducerea riscului de demenţă, notează Agerpres.

Pentru acest studiu, cercetătorii au inclus cinci studii randomizate, dublu-orb, controlate cu placebo, cu 28.008 persoane cu o vârstă medie de 69,1 ani din 20 de țări. Toate studiile au măsurat tensiunea arterială la momentul inițial, la intervale anuale și la urmărire.

Datele au inclus, de asemenea, demența incidentă, decesul și accidentul vascular cerebral, alături de caracteristicile de bază, cum ar fi indicele de masă corporală (IMC), statutul de fumător și istoricul educațional. Citește mai departe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel